Appar revolutionerar läkarindustrin

Dela sidan med dina vänner!

Det blir allt vanligare att folk söker läkarhjälp hos så kallade virtuella vårdcentraler. Appar som Kry och Min Doktor tar emot hundratusentals patienter varje år och i takt med att vårt samhälle blir mer digitaliserat känns virtuella vårdcentraler som ett naturligt komplement till primärvården.

Digitaliseringen påverkar alla delar av samhället

Digitaliseringen har smugit sig in i alla delar av vårt liv. Vare sig det handlar om bankärenden, hälsa och sjukvård eller underhållning. Det svenska folket sköter numera en stor del av sina vardagsärenden via appar och onlinetjänster. Vi konsumerar film och musik hos Spotify och Netflix och när det rör sig om tjänster där säkerhet och integritet är av stor vikt använder vi ofta mobilt BankID.

spelbranschen har det till exempel blivit vanligt för spelare att logga in och göra betalningar med BankID. Experterna bakom https://www.casinoutankonto.nu listar de mest framstående svenska spelsajterna och här kan du tydligt att se att de flesta spelsajter numera använder Mobilt BankID. Och de virtuella vårdcentralerna använder precis samma teknik. Genom att verifiera dig med BankID kan du dela privatuppgifter och information med kvalificerad sjukvårdspersonal på ett säkert och smidigt sätt. Den här sortens teknologi har minskat avståndet mellan läkare och vårdhavare avsevärt och gjort snabb sjukvård mer tillgänglig.

Så funkar virtuella vårdcentraler

Nuförtiden kan du få snabb och effektiv sjukvård via appar som Kry och Min Doktor. Precis som hos spelsajterna behöver du som sagt mobilt BankID för att verifiera din identitet när du använder de här apparna.

När du verifierat dig med BankID ska du beskriva dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom. Du kan även skicka in bilder på symptomen. Svaren du ger går vidare till en läkare som sedan ringer upp dig direkt i appen. Efter ert videosamtal ställer läkaren en diagnos och ordinerar läkemedel på recept, utfärdar intyg eller skriver en remiss om du behöver vidare vård.

Fördelarna med virtuella vårdcentraler

Virtuella vårdcentraler gör det möjligt för vårdhavare att möta läkare, fysioterapeuter och psykologer var de än är. Det finns naturligtvis begränsningar med den här sortens vård, men de här tjänsterna kan faktiskt hjälpa till med väldigt mycket. Genom att samarbeta med provtagningsenheter kan nätläkare erbjuda en stor del av den vård som finns på en fysisk vårdcentral. Och precis som alla andra vårdgivare står både Kry och Min Doktor under tillsyn av både landsting och statliga myndigheter som IVO.

Somliga menar att virtuella vårdcentraler påverkar primärvården negativt, eftersom de här företagen anställer allmänläkare på hel-och deltid och får statliga bidrag. Men även om dessa påståenden stämmer så kan digitala läkarbesök även leda till en mindre belastning på vårdcentraler och akutsjukvården.

För patienter innebär digital sjukvård att de snabbt kan få läkarhjälp och en satt diagnos. Och de här tjänsterna är särskilt fördelaktiga för personer som bor i glesbygden, eller har svårt att ta sig till en vårdcentral.

Nuförtiden är information väldigt tillgänglig och det är inte ovanligt att människor googlar sina symptom eller gör sjukdomstester online. Och ofta leder den här sortens självdiagnoser till onödig oro. I sådana här situationer är det därför bra om du snabbt kan kontakta en kvalificerad läkare via en app istället.

Dela sidan med dina vänner!