Bra att veta om tandblekning

tandblekning hos Vita Tanden

Det finns väldigt många där ute som önskar att de hade vitare tänder – och det är egentligen inte så konstigt. Våra gaddar slits med tiden och det är näst intill oundvikligt att de inte blir, åtminstone delvis, missfärgade. Därför är det inte förvånande att tandblekning har exploderat i popularitet de senaste åren. Innan du sätter igång med att göra dina tänder vitare finns det dock ett och annat som kan vara bra att veta – som vilka alternativen är, vad det kan kosta och varför dina tänder blir missfärgade från första början.

Behandlingsmetoder

Många är intresserade av tandblekning, men saknar kunskaperna om hur de bör gå tillväga. Ett tips för den som vill bleka sina tänder är att läsa på om tandblekning hos Vita Tanden – det är en jämförelsesajt helt inriktad på att testa olika typer av tandblekning. Vill du enbart åt den grundligaste informationen kan du dock fortsätta läsa.

Till att börja med kan vi dela upp tandblekning i två kategorier: tandblekning som görs professionellt av tandläkare och tandblekning som kan göras på egen hand i hemmet. Länge har det varit så att blekning hos tandläkare har gett ett överlägset resultat, men med tiden har gör-det-själv-alternativen blivit både bättre och säkrare än de varit tidigare.

En tandblekning hos tandläkare går sannolikt betydligt fortare än om du gör det hemma, men slutresultatet blir numera så gott som lika bra för dig som föredrar att göra det i hemmet. Fördelen med att gå till tandläkaren för att bleka är att det görs professionellt av en individ som kan se vad som är bäst för dina unika tänder.

Nackdelarna med att gå till tandläkaren är att det är dyrare. Vanligtvis kostar en tandblekning omkring 3 000 kronor, och det är exklusive sådant som basundersökning och andra kostnader som kan tillkomma. Det kan också vara bra att ha i åtanke att försäkringar sällan eller aldrig täcker en tandblekning.

En tandblekning hemifrån behöver inte kosta mer än 500 kronor. Däremot tar det längre tid än att bleka hos tandläkare, där en behandling kan vara över på 1,5 timme. Hur lång tid det tar att göra hemma beror på vilken metod du använder, men det sker vanligtvis i flera etapper.

En nackdel med att bleka tänderna på egen hand är just att det kan vara svårt att veta vilket alternativ man bör välja – det finns tandblekningskit, -remsor och -pennor. Kit är traditionellt sett bäst för dig som aldrig har blekt tidigare, medan remsor och pennor är det bästa alternativet om du vill bättra på en tidigare blekning.

Huruvida du bör välja blekning hos tandläkare eller i hemmet beror också på anledningen till att dina tänder är missfärgade. Oavsett är det rekommenderat att undvika huskurer – dessa kan ofta slita på emaljen och långsiktigt vara skadliga för tänderna.

Därför är dina tänder missfärgade

Det finns yttre och inre missfärgningar av tänderna. Yttre är enklare att behandla och beror troligtvis på att de missfärgats på grund av att du gör sådant som att dricka kaffe, röka, äter stark mat eller dylikt. Har du drabbats att yttre missfärgningar kan du välja den behandling som passar dig bäst – både besök till tandläkaren och hemmalösningar bör fungera fint.

Har du däremot inre missfärgningar är besök till tandläkaren det bästa alternativet, då behövs nämligen en diagnos på vad det kan bero på. Eftersom missfärgningen dessutom är inuti tanden hjälper det inte med att bleka ytan, vilket är vad du gör med tandblekning från hemmet. Du kan identifiera inre missfärgningar genom att tänderna ser blå- eller gråaktiga ut, eller att de har vita fläckar.

Yttre eller inre missfärgningar – det finns hjälp du kan få.