Positiva hälsoeffekter av sportbetting

För en del så kanske detta kommer som en överraskning, att det finns egenskaper av sportbetting och spelande i allmänhet som kan ge positiva effekter på din personliga hälsa. Tyvärr som med mycket annat är det oftast de negativa sakerna som det ges mest utrymme för i media och diskussioner. Vi människor har en underlig bedrift att lättare associera saker och ting med de dåliga eller sämre egenskaperna i större utsträckning än de positiva. Men nu när det är sagt så kan vi släppa negativiteten och istället fokusera på de positiva effekterna!

Sociala aspekten

Vi börjar med något enkelt, något som de flesta nog känner till och kan hålla med om. Spelande i allmänhet är sprunget ur en social kontext. Även vadhållning och sportbetting är något som ofta åtnjuts bäst i sällskap. Exempelvis att man tävlar mot varandra om vem som får bäst resultat eller att man, som det så vackert heter, slår sina kloka huvud ihop och sätter ihop en gemensam kupong för oddset. Alla är vi olika men spel är i grund och botten underhållning det vill säga spelande är gjort för att ha kul. Det rimmar då ganska väl med uttrycket delad gläjde är dubbel glädje vilket tar oss in på nästa ämne.

Lycka och glädje

Lyckan du kan känna när du har satt en perfekt kupong och du, förhoppningsvis, kammar hem en storvinst är svaret på en kemisk reaktion i din kropp. När vi gör något eller saker händer oss som ger oss glädje så är det endorfiner och dopamin som orsakar dessa känslor. Dessa är viktiga och ett av kroppens naturliga verktyg för att bekämpa bland annat stress och depression. Lyckan av att vinna pengar, ett vadresultat eller helt enkelt att umgås i en rolig form och skratta med vänner blir då viktigt för vår kropps hälsa, både fysiskt och psykiskt.

Just skratt är ett väldigt bra exempel på detta och som det forskats mycket inom. Att skratt är den bästa medicinen har nog de flesta hört talas om och hur skeptiskt du än är så stämmer det faktiskt, effekten av skratt är verkligen inte att underskatta!

Stress

Stress verkar påfrestande på din kropp. Men som med mycket annat i livet så är stress nyttigt så länge du får det i en lagom dos. Om du någon gång har slagit vad om utgången för en händelse, oavsett om det är betting på sport eller annat, så har du säkert känt av nervositet och högre puls. Det är samma typ av känsla som du kan få exempelvis inför en presentation på jobbet eller att du ska genomföra ett prov. Det här förknippas med stress, som gör din kropp alert och varnar samt skyddar oss inför fara. Stress är en av kroppens försvarsmekaniker, ett slags beredskapsalarm som gör att kroppen samlar energi och kraft för att kunna tackla kommande utmaningar.

Nedan listas några exempel på positiva effekter av stress som man kommit fram till:

  • Ökat fokus och prestationsförmåga
  • Ökad förbränning
  • Ökad positivitet och social förmåga
  • Förbättrad minnesförmåga
  • Immunförsvaret stimuleras
  • Blodets koaguleringsförmåga ökas

Avkoppling

Att kunna koppla ifrån och slappna av är viktigt, där den allra viktigaste formen av avkoppling är sömn. När vi sover så återhämtar vi oss och kroppen reparerar sig själv. Men även utanför den tid då vi sover är det också viktigt att kunna slappna av, våra kroppar är inte byggda för att klara av att gå på helspänn dygnet runt. Det är en form av negativ stress och kan leda till bland annat utbrändhet och depression som nämndes tidigare.

Ett viktigt verktyg i vår vardag för att kunna koppla av är exempelvis intressen och hobbys. Vissa har flera och andra är passionerade och brinner för något väldigt specifikt. Spel som primärt är en form av underhållning har fullkomligt explosionsartat växt i populäritet de senaste 10-15 åren. Startskottet kan man väl säga gick med poker som blommade ut som mest under mitten av 2000-talet och nästintill blev en folksport. Även om många redan innan poker och spel på nätet började florera hade ett brinnande intresse för sportbetting så är det också ett intresse som växt väldigt mycket sedan dess. Medan andra helt enkelt bara tycker det är en väldigt trevlig form av underhållning där man kan få slappna av och varva ner efter dagens arbete.

Mental träning och förstärkt psyke

För gemene man kan det säkert tyckas att sportbetting är enkelt och väldigt okomplicerat. Du spelar på en sporthändelse och bestämmer dig för vilket resultat eller utgång denna händelse du tror kommer få, varken mer eller mindre. Faktum är att de som är väldigt duktiga ofta använder sig av olika strategier och att dessa även hävdar att det krävs väldigt mycket kunskap och efterforskning för att bli duktig och kunna vara framgångsrik på betting. Och som tidigare har nämnts så kan det ibland krävas nerver av stål då exempelvis vissa tar mer risk än andra, ibland betydligt mer risk. För den renaste formen av underhållning behöver man givetvis inte satsa några större pengar för att få den där extra spänningen som en insats ger.

För den snabbtänkte har det säkert inte undgått att om vi kokar ner många av de saker som vi tagit upp hittills så har ditt psyke en absolut påverkan på hur man hanterar framgångar och motgångar i livet. Att som med stress medvilligt utsätta sig för situationer där ens psyke blir utmanat i måttlig dos är en form av mental träning som är nyttigt för dig.

Hjärngympa

En annan form av mental träning är just hjärngympa, och för sportbetting är det då matematik som är mest aktuellt. Även om det absolut inte är ett krav så kan det många gånger vara en fördel i spelande och betting att kunna använda sig av matematik.

Har man inte en naturlig talang för det så kommer du definitivt att bli bättre ju mer du tränar. Det är ju trots allt så det fungerar, man blir bra på det som man tränar på. Och att vara duktig på matematik är ju verkligen inte fy skam, det är något som man kan ha nytta av i många situationer i livet.