Tobaksfritt snus – som kommer från tobaksplantan

Snus får oss flesta att tänka på det konventionella bruna blandningen som antingen säljs som lössnus eller som portionssnus. Men sedan några år har en ny typ av tobaksfritt snus dykt upp som oftast kallas för vitt snus, All-White eller nikotinpåsar som tobaksfritt alternativ. Alla produkter som innehåller tobak har sitt ursprung i tobaksplantan så hur är det möjligt att snuset kan vara tobaksfritt?

https://pixabay.com/sv/photos/modern-muntlig-nikotinp%c3%a5sar-helt-vit-6255212/

I det här fallet processas tobaken i det vita snuset flera gånger, till den får en ljus färg och det mesta av den ursprungliga tobakssmaken och lukten har försvunnit. Det vita snuset innehåller höga mängder nikotin som i sin tur kommer från tobaksbladen så helt tobaksfritt är inte det inte. För att kunna behålla konsistensen blandas till exempel växtfibrer till som ersättning.

Snus utan tobakslukt

Men varför uppfinner man dessa nikotinpåsar? I början av 90-talet började försäljningen av portionspåsar, snusprillor i små ljusa påsar som gjorde att det inte rann så lätt eftersom de var torrare. Sen kom då nikotinpåsarna för några år sedan. Det finns flera varumärken eftersom det är en populär produkt. En skillnad är att inte tänder och tandkött färgas som av den vanliga bruna typen och lukten av tobak har försvunnit.

Vitt snus ungår tobakslagen

Det vanliga bruna snuset omfattas av både tobak och livsmedelslagen för att kunna ha kontroll över själva produktionsprocessen och hygienhantering av produkten. Vitt snus betraktas inte på samma sätt då livsmedelsverket anser att det inte är ett livsmedel. På så sätt undgår det vita snuset de hårda bestämmelserna som tobaksprodukter omfattas och som snusföretagen utnyttjar.

Det finns studier som säger att cigarett och snusanvändingen bland svenska ungdomar i skolåldern hade minskat, men på grund av de nya tobaksfria produkterna har nu de positiva resultaten raserats.

Marknadsföring

För att tobaksbolagen ska kunna locka till sig nya kunder, är ett framgångsrikt sätt att ta bort tobakssmaken och lukten. Flera tobaksfria produkter smaksätts med mentol, bär, godis eller frukt som kan leda till känslan att det är en ofarlig produkt. Det till och med framställs som ett alternativ för den som försöker sluta med tobak. 

Nikotinpåsarna säljs i dosor som har en ljus och modern design vilket också ska locka de yngre, men i marknadsföringen står det inte vilka effekter nikotinet har.

Nikotinanvändning

Nikotin är en starkt beroendeframkallande produkt. Det finns studier om hur användning av nikotin i unga år kan förorsaka en ökning av att bli beroende av andra droger längre fram.

De som har vant sig vid vitt snus använder hälften det det varje dag och hälften ibland. 

Just under pandemin kan man se i en undersökning att var tredje person mellan 18 och 29 år har ökat sin nikotinkonsumtion. Det är många som har upplevt och fortfarande känner oro och stress, framför allt yngre, och då är det lätt att falla in i negativa rutiner.

Träning som hjälp till avvänjning

Om du önskar att avvänja dig vid beroende av nikotin så kan träning hjälpa dig. Dels håller du dig aktiv och har inte tankarna på på nästa nikotinpåse, och dels har det visat sig att hjärnan återhämtar sig från nikotinsubstansen när du rör på dig. Det bästa är om du försöker dig på någon ny aktivitet, kanske en ny form av dans.