Chock (cirkulationssvikt, medicinsk chock)

Sjukdom - Blod och lymfkörtlar

Symptom för Chock (cirkulationssvikt, medicinsk chock)

Om chocken inte åtgärdas förvärras den ytterligare på grund av syrebrist i hjärnan. Huden blir askgrå, läppar och naglar blir blåaktiga. Det kallas även cyanos. Den skadade blir apatisk och frusen. Men man kan även bli rastlös och orolig. Till slut blir man medvetslös.

Behandling för Chock (cirkulationssvikt, medicinsk chock)

Första hjälpen vid chock
Det viktigaste för att förebygga eller häva chock är att öka blodvolymen och få igång blodcirkulationen för att öka blodtrycket och syretillförseln till livsviktiga organ: hjärta, hjärna och njurar.

Larma 112 så snart som möjligt. Om du är ensam och måste lämna personen för att larma måste punkt 2-4 nedan först åtgärdas.
Lägg den skadade på rygg. Placera benen högre (ungefär 30 cm) än huvudet med hjälp av exempelvis väska, kuddar, en stol eller motsvarande för att öka blodtillförseln till hjärta, hjärna och njurar. Medvetslösa ska alltid placeras i stabilt sidoläge. Kontrollera andningen och se alltid till att luftvägarna är fria.
Stoppa eventuella blödningar med tryckförband. Se artikeln Stoppa blödning.
Skydda den skadade mot avkylning genom att lägga en filt eller liknande under och över personen.
Uppträd lugnt och varsamt. En person som är svårt skadad och på väg in i ett chocktillstånd är orolig och rädd. Stark smärta eller rädsla kan förstärka chockverkan.
Undvik att flytta den skadade. Om den skadade har smärtor kan förflyttning innebära att smärta och obehag ökar.
Ge aldrig mat eller dryck. Risken är stor att vätskan hamnar i luftvägarna om personen kräks eller blir medvetslös.
När ambulans kommer
Det är viktigt att orsaken till chocktillståndet – exempelvis skada, infektion – behandlas snabbt. Så snart sjukvårdspersonal anländer kommer behandling med vätska och läkemedlet adrenalin att ges direkt in i blodbanan. Vätska ges för att öka blodvolym och blodtryck. Adrenalin gör att blodkärlen drar ihop sig så att blodtrycket ökar, hjärtats kraft och hastighet påverkas, vilket gör att hjärtat slår snabbare och kraftigare.

Sjukdomen Chock (cirkulationssvikt, medicinsk chock)

Chock är ett livshotande tillstånd när blodtrycket sjunker kraftigt och cirkulationen av blod och syre i kroppen minskar. Orsakerna kan exempelvis vara yttre eller inre blödningar, uttorkning, brännskador, otillräcklig hjärtfunktion eller kraftig allergisk reaktion.

Chock är ett livshotande tillstånd då blodvolymen i kroppen blir för liten, vilket gör att blodcirkulationen sviktar. Genomblödningen i kroppens vävnader blir då otillräcklig. Det gör att viktiga organ i kroppen hotas av syrebrist och riskerar att skadas så att livsviktiga funktioner störs.

Chock kallas även cirkulationssvikt, medicinsk chock eller skadechock.

Orsaker till chock
En person kan hamna i chock av flera orsaker. Begreppet chock kan delas in i:

Blödningschock, kallas även hypovolemisk chock. Blödningschock uppstår då mängden blod minskar så pass mycket att hjärtat inte klarar av att fylla ut kärlträdet. Denna typ av chock uppstår oftast på grund av inre eller yttre blödning.
Allergisk chock, kallas också anafylaktisk chock. Det allergiframkallande ämnet, allergen, stimulerar kärlen till att vidga sig till den grad att kärlträdet blir för stort i förhållande till den cirkulerande mängden blod.
Neurogen chock innebär skador på nervsystemet. Neurogen chock kan leda till att blodkärlen vidgas vilket gör att kärlträdet blir för stort i förhållande till den cirkulerande mängden blod. Psykisk chock, som är en psykisk reaktion på mycket starka traumatiska händelser, kan också bidra till kärlutvidgning och ge upphov till neurogen chock.
Kardiogen chock uppstår då hjärtats pumpförmåga av olika anledningar sviktar. Kroppen kan då inte försörjas med syrerikt blod.
Septisk chock. Produkter från bakterier tillsammans med kroppens eget försvar mot dessa leder till att kärlsystemet vidgas. Den cirkulerande mängden blod blir då för liten.
Uttorkning. Vid hård träning, såsom maraton, kan chock uppstå på grund av uttorkning, så kallad dehydrering. Det är viktigt att dricka vätska som innehåller de salter och mineraler som kroppen behöver.
Kräkning och diarré hos små barn kan snabbt leda till uttorkning om barnet inte får i sig vätska.
Chockliknande tillstånd
Psykisk chock är en psykisk reaktion på traumatiska händelser eller sinnesrörelse vilket ger ett chockliknande tillstånd med symtom som oro, förvirring, apati, hjärtklappning, blekhet, överkänslighet och ibland hysterisk förlamning. Svår psykisk chock kan leda till neurogen chock, se ovan.