För tidig utlösning (prematur ejakulation)

Sjukdom - Hormoner

Symptom för För tidig utlösning (prematur ejakulation)

Svår orgasm

Symtom vid för tidig utlösning
Utlösning vid liten sexuell stimulering och innan mannen vill. Utlösning som sker inom en till två minuter efter att ett samlag inletts. Mannen upplever att han har mycket liten eller ingen kontroll alls över utlösningen.

Behandling för För tidig utlösning (prematur ejakulation)

Råd vid för tidig utlösning
Det finns olika tekniker att jobba med för att fördröja utlösningen och få bättre kontroll. Du kan använda teknikerna på egen hand, men kan behöva hjälp av en sexolog för att få det att fungera.

Stopp och start eller klämteknik är tekniker som mannen kan använda vid samlag eller onani. Det går till så att mannen, när han känner att utlösningen närmar sig, avbryter samlaget eller onanin och väntar tills det klingar av. Det här upprepas och det är först vid det tredje tillfället som han tillåter sig att få utlösning. Om det inte räcker med att mannen avbryter går det också att använda klämteknik. Med tumme och pekfinger klämmer man åt nedanför ollonet till det klingar av.

För att de här teknikerna ska fungera måste de användas vid varje samlag eller varje gång du onanerar.

Många drar sig för att söka hjälp när de drabbas av för tidig utlösning. Det är fortfarande ett problem som det kan kännas svårt att prata om. Men det finns hjälp att få. Ta kontakt med din vårdcentral.

Behandling av för tidig utlösning
Terapi i olika former kan användas för att du ska hitta metoder för att skapa kontroll över situationen och hjälpa dig att bättre hitta dina kroppsimpulser.

Du kan också få hjälp att lära dig använda olika tekniker som kan användas i samband med samlag eller onani.
Läkemedel
Det finns idag ett läkemedel som är godkänt för behandling av för tidig utlösning. Det innehåller en typ av substans som verkar på samma sätt som läkemedel mot depression. Skillnaden är att det verkar snabbare och kan tas vid behov.

Antidepressiva läkemedel, så kallade SSRI-preparat, har länge använts på försök för att behandla för tidig utlösning. Nackdelen med dessa mediciner är att de kan ge biverkningar som minskad sexuell lust, ökad trötthet eller muntorrhet. Det tar också en längre tid innan medicinen ger effekt eftersom den är framtagen för långsiktig behandling och det tar tid innan den försvinner ur kroppen.

Sjukdomen För tidig utlösning (prematur ejakulation)

För tidig utlösning, prematur ejakulation, är ett vanligt sexuellt problem hos män i alla åldrar. Det är lika vanligt som erektionsproblem. Hälften av alla män med för tidig utlösning lider av detta hela livet. Det kan finnas genetiska orsaker eller sjukdom bakom. Men hos de flesta finns ingen sjukdom bakom besvären. Terapi, olika tekniker vid samlag eller läkemedel kan hjälpa.

För tidig utlösning är den allra vanligaste sexuella åkomman hos män. Var tionde man lider av för tidig utlösning och det förekommer i alla åldrar. Ibland kan det vara övergående problem, men för ungefär hälften av dem som drabbas handlar det om livslånga besvär.

Utlösningen är en reaktion på sexuell stimulering och hur snabbt reaktionen kommer varierar från person till person precis på samma sätt som vi reagerar olika på andra typer av stimulering. Men oftast får en man utlösning inom fem till tio minuter efter att samlaget inletts.

För tidig utlösning innebär att mannen snabbt blir upphetsad och får utlösning inom kortare tid än en till två minuter efter påbörjat samlag. Mannen upplever att han har ingen eller mycket liten kontroll och kan inte fördröja utlösningen.

Det kan finnas andra orsaker bakom för tidig utlösning. Ibland kan det handla om sjukdom som prostatabesvär eller symtom från urinvägarna. Behandlas besvären försvinner också problemet med för tidig utlösning.

Det är även vanligt att drabbas av för tidig utlösning i samband med erektionsproblem. Upplever du att du är på väg att förlora förmågan till erektion är det inte ovanligt att samtidigt också drabbas av problem med för tidig utlösning.

Hos dem som har livslånga besvär kan det finnas genetiska orsaker till problemen.