Symptom för Hammartå


Ont i foten
Svullnad / öm

Symtom på hammartå
Hammartån är böjd och har oftast en förhårdnad som gör ordentligt ont när du har skor på.

Tån kan vara stel eller rörlig. I början är den rörlig, det vill säga när man drar ut tån försvinner böjningen. Med tiden blir böjningen bestående.

Du kan även få förhårdnader under fotsulan i samband med hammartår. Det beror på det ökade trycket från tålederna.

Klubbtå och klotå liknar hammartå. Det som skiljer dem åt är vilka leder i tån som blivit böjda. Hammartå betyder att den första leden är böjd. Vid klubbtå blir den yttersta leden i tån böjd, och vid klotå är alla tre lederna böjda.

Behandling för Hammartå


Förebygga hammartå
Man kan inte förebygga hammartå. Men det är bra att välja skor där tårna har gott om plats. Använd bara högklackade skor vid enstaka tillfällen
Sök vård

Ta kontakt med vårdcentralen om du har besvär eller ont i en tå. Det är framför allt viktigt att söka vård om du har diabetes eftersom risken för sår och infektion är stor.

Behandling vid hammartå
Om du har en lätt hammartå känns ett visst obehag i främre delen av foten och ovansidan av tån är lite öm. Det kan vara svårt att hitta skor som passar. Då kan det vara bra med inlägg i skorna. Välj rymliga skor med gott om plats för tårna, mjuka skydd mellan tårna och avlastande plåster som ser ut som små ringar.

För personer äldre än 75 år kan det bli aktuellt med specialgjorda skor för att slippa operation.

Operation
Om du har besvär även i fotvänliga skor bör du kontakta ortoped för en eventuell operation. Ortopeden beslutar vilken metod som är mest lämplig för dig.

Det finns mjukdelskorrigerande operationer, som förlängning eller förflyttning av senor, skelettoperation, då man tar bort en benbit så det bildas en slinkled, eller en kombination av dessa. Även steloperation förekommer. Då fixeras tån med ett metallstift. Ibland tar man också bort en bit av förhårdnaden. Flera tår kan opereras samtidigt.

Vanligast är att göra operationen under lokalbedövning. Läkaren bedövar med sprutor i foten eller tån. Själva operationen tar 15 till 20 minuter. Efteråt läggs foten om med ett bandage. Sedan får du vila cirka 30 minuter med foten högt. Därefter åker du hem.

Bedövningen sitter vanligen i mellan tre och sex timmar. Efteråt får du ofta sårsmärtor som kan vara besvärande, men sällan varar längre än 36 timmar efter operationen. Receptfria värktabletter hjälper oftast mot värken. Du kan även få recept på starkare smärtstillande läkemedel innan du åker hem.

Hur länge du blir sjukskriven efter operationen beror dels på vilka arbetsuppgifter du har, dels på om stift använts. Om du har ett arbete där du går och står mycket blir du sjukskriven i tre till fem veckor. Kan du utföra dina arbetsuppgifter sittande vid ett skrivbord rör det sig om två veckor.

Du får räkna med att tån blir något kortare efter operationen. Svullnaden kan kvarstå i flera månader. Tån blir i vissa fall inte helt smal igen.

Eftervård vid hammartå
Du bör hålla foten högt så ofta som möjligt för att motverka svullnad och för att minska smärtan.
Bandaget bör inte blötas ned. Du kan skydda det med dubbla plastpåsar eller med en duschstövel som finns att köpa på apoteket.
Borttagning av stygn samt byte av förband sker efter tre veckor.
För att steloperationen ska läka fixeras tån med ett metallstift under fyra till fem veckor. Under denna tid kan man med hjälp av en speciell avlastande sko belasta foten om inget annat anges. Stiftet tas bort vid ett återbesök på mottagningen efter fyra till fem veckor. Det gör inte ont.
Normalt är tån svullen i två till tre månader efter operationen. Men i vissa fall kan foten vara svullen upp till ett år efter ingreppet.

Sjukdomen Hammartå


Hammartå, klubbtå eller klotå kallas det när småtårna blivit böjda. Det kan se ut på olika sätt. Oftast är det trånga skor som är orsaken, men du kan även få hammartå vid reumatiska eller neurologiska sjukdomar. Hammartå är vanligare hos kvinnor än hos män. Kontakta vårdcentralen om du får ont i en tå. Det är särskilt viktigt om du har diabetes.

Hammartå är en felställning i någon av småtårna. Det är vanligt att man samtidigt har sned stortå, så kallad hallux valgus. Felställningen utvecklas sakta och risken att få hammartå ökar med åldern. Allra störst är risken mellan 50 och 70 år. Felställda tår är fyra gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Hammartå är mycket ovanligt hos barn.

I de flesta fall får man felställningar av trånga skor som inte har tillräckligt med plats för tårna. Sådana skor begränsar de normala rörelserna i tåns leder och hindrar funktionen i de små fotmusklerna.

Trånga skor gör att huden ovanpå tån får en förhårdnad som gör ont. Ibland kan ett sår uppstå. Detta kan få allvarliga följder för personer som har nedsatt känsel i foten, till exempel vid diabetes.

Felställda småtår uppträder ofta tillsammans med snedställd stortå, framfotsbesvär, bred framfot och främre plattfot. Även vissa sjukdomar, till exempel reumatiska och neurologiska, som påverkar fotens muskler, leder och nerver kan ge hammartå.

Hammartå kan också uppstå när det främre fotvalvet är nedsjunket. Då skapas en obalans mellan fotens olika muskler. Ledband och senor drar ihop sig vilket leder till att tålederna böjs. Skon trycker på den del av tån som sticker upp.

Om du har höga fotvalv kan det öka risken för hammartå, liksom att ha högklackade skor där fötterna pressas framåt.

Nyheter

Dålig koll på tunga lyft i vården
28/10 10:00
"En av tre privata arbetsgivare inom vård och omsorg slarvar med att bedöma risker för belastningsskador när personalen lyfter tungt, enligt en ny rapport.

Läs mer här

  Dålig koll på tunga lyft i vården
  Laser fixar svårläkta sår snabbare i Skellefteå
  Stor studie: Så här många timmars sömn behöver du minst varje natt
  ?Förödande effekter"på barns och kvinnors hälsa
  Experter: Utbredd okunskap om farlig typ av cancer
  Stockholms stad säger upp avtal med Attendo
  Hur lång blir ditt barn som vuxen"Här är forskarnas nya modell
  Kritik mot boende efter höftfraktur
  Fler kommuner börjar dela journalsystem med Region Västmanland
  Självrengörande golv stärker grisarnas hälsa - och kassan
  LO enigt om satsning på de lägsta lönerna
  Ny studie: Så här visar sig digerdöden fortfarande i din kropp
  Så här kan din smartmobil indikera om du kommer att dö inom fem år
  Ny studie: Så här gynnar elcykeln din hälsa
  Boende missade att ställa fram rörelselarm - äldre avled
  "Hajk"-profilen: Är så kär fortfarande
  Vetenskapens dom: Så många timmar bör du sova
  RCC gjorde krångliga kostråd till lättläst broschyr
  "Ta beslut om en långsiktig plan för psykisk hälsa"
  Forskare: Detta tillstånd kan öka risken att dö i cancer
  Det här gäller för vaccineringar i höst
  Världsettans känga: "Inte säkert för vår hälsa"
  Får du artrit av att knäcka fingrarna"Här är svaret
  Kyrgios begär utredning om sin psykiska hälsa
  Forskare: Dessa känslor kan få dig att åldras snabbare än rökning
  Få äldre får vård för postcovid
  Tandköttsinflammation kan skada flera organ i din kropp: Här är vad du behöver veta
  Helena Ekholms kritik: "Riskerar deras hälsa"
  Stort försök: Nytt ämne kan bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom
  Henrik Dorsin om sitt oväntade drömprojekt
  Undersköterskor väljer timanställning i protest
  Här är vetenskapens dom: Så skadligt är snus jämfört med cigaretter
  Stor inspektion av privata vårdinrättningar för att få bort belastningsskador
  Nu startar rättegången mot Attendo-anställda" åtalas för brott mot meddelarskyddet
  Allt tuffare locka personal till äldreomsorgen
  Vissa vanliga drömmar kan indikera risk för demens
  Demenssjuk föll ur sängen - höftledsfraktur upptäcktes senare
  Nya rön: Du kan vara tjock och frisk
  Region och kommuner samverkar om mobila närvårdsteam i Västmanland
  Kraftsamling kring äldreomsorgen med nationellt kompetenscentrum