Symptom för Hammartå


Ont i foten
Svullnad / öm

Symtom på hammartå
Hammartån är böjd och har oftast en förhårdnad som gör ordentligt ont när du har skor på.

Tån kan vara stel eller rörlig. I början är den rörlig, det vill säga när man drar ut tån försvinner böjningen. Med tiden blir böjningen bestående.

Du kan även få förhårdnader under fotsulan i samband med hammartår. Det beror på det ökade trycket från tålederna.

Klubbtå och klotå liknar hammartå. Det som skiljer dem åt är vilka leder i tån som blivit böjda. Hammartå betyder att den första leden är böjd. Vid klubbtå blir den yttersta leden i tån böjd, och vid klotå är alla tre lederna böjda.

Behandling för Hammartå


Förebygga hammartå
Man kan inte förebygga hammartå. Men det är bra att välja skor där tårna har gott om plats. Använd bara högklackade skor vid enstaka tillfällen
Sök vård

Ta kontakt med vårdcentralen om du har besvär eller ont i en tå. Det är framför allt viktigt att söka vård om du har diabetes eftersom risken för sår och infektion är stor.

Behandling vid hammartå
Om du har en lätt hammartå känns ett visst obehag i främre delen av foten och ovansidan av tån är lite öm. Det kan vara svårt att hitta skor som passar. Då kan det vara bra med inlägg i skorna. Välj rymliga skor med gott om plats för tårna, mjuka skydd mellan tårna och avlastande plåster som ser ut som små ringar.

För personer äldre än 75 år kan det bli aktuellt med specialgjorda skor för att slippa operation.

Operation
Om du har besvär även i fotvänliga skor bör du kontakta ortoped för en eventuell operation. Ortopeden beslutar vilken metod som är mest lämplig för dig.

Det finns mjukdelskorrigerande operationer, som förlängning eller förflyttning av senor, skelettoperation, då man tar bort en benbit så det bildas en slinkled, eller en kombination av dessa. Även steloperation förekommer. Då fixeras tån med ett metallstift. Ibland tar man också bort en bit av förhårdnaden. Flera tår kan opereras samtidigt.

Vanligast är att göra operationen under lokalbedövning. Läkaren bedövar med sprutor i foten eller tån. Själva operationen tar 15 till 20 minuter. Efteråt läggs foten om med ett bandage. Sedan får du vila cirka 30 minuter med foten högt. Därefter åker du hem.

Bedövningen sitter vanligen i mellan tre och sex timmar. Efteråt får du ofta sårsmärtor som kan vara besvärande, men sällan varar längre än 36 timmar efter operationen. Receptfria värktabletter hjälper oftast mot värken. Du kan även få recept på starkare smärtstillande läkemedel innan du åker hem.

Hur länge du blir sjukskriven efter operationen beror dels på vilka arbetsuppgifter du har, dels på om stift använts. Om du har ett arbete där du går och står mycket blir du sjukskriven i tre till fem veckor. Kan du utföra dina arbetsuppgifter sittande vid ett skrivbord rör det sig om två veckor.

Du får räkna med att tån blir något kortare efter operationen. Svullnaden kan kvarstå i flera månader. Tån blir i vissa fall inte helt smal igen.

Eftervård vid hammartå
Du bör hålla foten högt så ofta som möjligt för att motverka svullnad och för att minska smärtan.
Bandaget bör inte blötas ned. Du kan skydda det med dubbla plastpåsar eller med en duschstövel som finns att köpa på apoteket.
Borttagning av stygn samt byte av förband sker efter tre veckor.
För att steloperationen ska läka fixeras tån med ett metallstift under fyra till fem veckor. Under denna tid kan man med hjälp av en speciell avlastande sko belasta foten om inget annat anges. Stiftet tas bort vid ett återbesök på mottagningen efter fyra till fem veckor. Det gör inte ont.
Normalt är tån svullen i två till tre månader efter operationen. Men i vissa fall kan foten vara svullen upp till ett år efter ingreppet.

Sjukdomen Hammartå


Hammartå, klubbtå eller klotå kallas det när småtårna blivit böjda. Det kan se ut på olika sätt. Oftast är det trånga skor som är orsaken, men du kan även få hammartå vid reumatiska eller neurologiska sjukdomar. Hammartå är vanligare hos kvinnor än hos män. Kontakta vårdcentralen om du får ont i en tå. Det är särskilt viktigt om du har diabetes.

Hammartå är en felställning i någon av småtårna. Det är vanligt att man samtidigt har sned stortå, så kallad hallux valgus. Felställningen utvecklas sakta och risken att få hammartå ökar med åldern. Allra störst är risken mellan 50 och 70 år. Felställda tår är fyra gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Hammartå är mycket ovanligt hos barn.

I de flesta fall får man felställningar av trånga skor som inte har tillräckligt med plats för tårna. Sådana skor begränsar de normala rörelserna i tåns leder och hindrar funktionen i de små fotmusklerna.

Trånga skor gör att huden ovanpå tån får en förhårdnad som gör ont. Ibland kan ett sår uppstå. Detta kan få allvarliga följder för personer som har nedsatt känsel i foten, till exempel vid diabetes.

Felställda småtår uppträder ofta tillsammans med snedställd stortå, framfotsbesvär, bred framfot och främre plattfot. Även vissa sjukdomar, till exempel reumatiska och neurologiska, som påverkar fotens muskler, leder och nerver kan ge hammartå.

Hammartå kan också uppstå när det främre fotvalvet är nedsjunket. Då skapas en obalans mellan fotens olika muskler. Ledband och senor drar ihop sig vilket leder till att tålederna böjs. Skon trycker på den del av tån som sticker upp.

Om du har höga fotvalv kan det öka risken för hammartå, liksom att ha högklackade skor där fötterna pressas framåt.

Nyheter

Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
9/3 16:40
Människan behöver ett effektivt immunförsvar, som kan slå ned hårt och med precision på infektioner och främmande kroppar. I en del situationer missförstår immunförsvaret dock uppdraget och går felaktigt till angrepp mot kroppens friska celler och vävnad.

Läs mer här

  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter
  SD: Lär dig svenska eller riskera uppsägning
  Satsning på yrkessvenska ska ge fler undersköterskor i Kalmar
  Otraditionell men effektiv behandling av psykiska störningar
  Studie: Sötningsmedel kan öka risken för stroke och blodproppar
  Regelbundna toabesök kan vara nyckel till bättre mental hälsa
  Bristande kommunikation slutade med amputerat ben
  Lovande resultat för behandling av kronisk kvinnosjukdom
  Forskare om insulinbehandling: ?Vi har räknat fel i årtionden?
  Nu ska kommuner och regioner lära sig om fördelarna med fallprevention
  Push - Gym & Hälsa AB ? nytt företag startar i Nora
  Viss kolhydrat kan sätta fart på utvecklingen av Alzheimers sjukdom
  Skrämmande mattrend är vanligast bland flickor
  ?Väldigt fattig vardag? på äldreboende
  Det bor både mögel och kolibakterier på din läskburk
  Hälsosamtal ska bryta äldres ensamhet
  Forskare har uppfunnit ett effektivt "p-piller" till män
  Kom i ditt livs form efter 40
  Därför varierar cancerrisken i bröst
  Överbeskyddande föräldrar stjäl år från sina barns liv
  Ett visst vitamin ser ut att kunna förebygga självmord
  Forskare: Dessa livsmedel borde märkas med cancervarning
  Överraskande fördelar med lindrig paranoia
  Den här typen av mat kan sabotera din inre "stoppknapp"
  ?Omsorgen om varandras hälsa gäller bara Leif?
  Ny kunskap: Så fort kan avgaser förändra hjärnan
  Klüft peppar för bättre hälsa
  Den här sortens kaffe kan ha antiinflammatorisk effekt
  Ivo: Sjukvården på äldreboenden är för dålig
  Hemligheterna bakom Filip Hammars kroppsförvandling
  Ivo vill tvinga kommuner anmäla omsorgsfusk
  Forskare har slutligen klarat upp mystiska fall av spädbarnsdöd
  Stopp för många hemtjänstföretag
  JUST NU: Regeringen miljardsatsar på kvinnors hälsa