Förkylning
Halsont
Heshet
Hosta
Snuva
Symtom på heshet
Heshet är ett symtom vid sjukdom, oftast en infektion. Rösten låter skrovlig och du får prata med viss ansträngning. Ibland försvinner rösten helt under några timmar eller dagar för att sedan bli som vanligt igen.
Det kan finnas flera olika orsaker till att vi är hesa. Det vanligast är en förkylning eller någon annan virusinfektion som ibland bara ger heshet, men ofta också snuva, halsont eller hosta.
Om du är hes mer än tre veckor bör du kontakta läkare för undersökning. Det kan bero på att du använder rösten på ett felaktigt sätt, men kan även vara ett tidigt tecken på en allvarlig sjukdom.
Heshet beror oftast på stämbandskatarr. Det innebär att stämbanden är inflammerade och svullna. Hes blir man oftast vid förkylning. Om du är hes under mer än tre veckor bör du kontakta din vårdcentral eftersom det kan vara tecken på en allvarlig sjukdom.
Heshet är oftast tecken på en infektion. Rökning och felaktig användning av rösten gör att hesheten blir värre. Det kan leda till kronisk stämbandskatarr.
Behandling vid heshet
Det finns inget läkemedel som botar heshet. Vid upprepad heshet, eller om du är hes mer än tre veckor, bör du söka vård för att dels utesluta allvarlig sjukdom, dels för att få information om hur du bäst använder din röst. I enstaka fall kan stämbanden behöva opereras.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst