Symptom för Högt blodtryck (hypertoni)


Huvudvärk

Symtom vid högt blodtryck
Högt blodtryck ger inga tidiga symtom eller varningstecken. Huvudvärk kan ibland förklaras av högt blodtryck.

Många lever med högt blodtryck utan att veta om det. Därför är det bra att då och då kontrollera sitt blodtryck. Det kan du göra på vissa apotek eller på vårdcentralen.

Behandling för Högt blodtryck (hypertoni)


Förebygga högt blodtryck
Om du bara har en lätt blodtrycksförhöjning, eller vill minska risken för att få högt blodtryck, räcker det ofta med livsstilsförändringar. Att gå ner i vikt, motionera regelbundet, sluta röka, dricka mindre alkohol eller att använda mindre salt i maten kan ofta hjälpa.

Sök vård
Du kan kontrollera ditt blodtryck på din vårdcentral eller på vissa apotek. Du kan exempelvis göra det när du besöker sjukvården av någon annan anledning. Är blodtrycket normalt kan du göra en ny mätning efter ungefär fem år.

Undersökning av blodtryck
Alla vuxna bör någon gång kontrollera sitt blodtryck. Undersökningen är enkel. Sjuksköterskan/läkaren använder en manschett med en uppblåsbar gummiblåsa inuti som man sätter runt armen. Gummiblåsan pumpas upp, luften släpps sakta ut och den som gör undersökningen lyssnar samtidigt med ett stetoskop på ett blodkärl i armvecket.

Om det visar sig att du har för högt blodtryck gör läkaren oftast en vanlig kroppsundersökning. Du får lämna blodprov och ofta tas också ett EKG och/eller ett ekokardiogram. Undersökningarna visar om blodtrycket givit skador på några organ eller om det kan finnas någon sjukdom som orsakat det höga blodtrycket.

Många personer lär sig att själv mäta sitt blodtryck via automatiska blodtrycksmätare och kan då följa sitt tillstånd bättre. Blodtrycksmätare kan du bland annat köpa på apoteket.

Behandling av högt blodtryck
Ett för högt blodtryck kan skada kroppens blodkärl och ge åderförkalkning. Åderförkalkning är i sin tur orsaken till många hjärt- och kärlsjukdomar. Därför måste högt blodtryck kontrolleras och behandlas.

Har du ett förhöjt blodtryck kan du behöva äta medicin. Syftet med medicinen är inte i första hand att du ska må bättre, utan att minska risken för sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt på längre sikt. Men behandlingen ger bara ett visst skydd.

Läkemedel
Det finns många olika mediciner som sänker blodtrycket. Ibland behövs en kombination av två eller tre olika mediciner, framför allt hos äldre.

Läkemedlen påverkar bara blodtrycket så länge du tar dem. Det innebär att när du väl börjat ta mediciner måste du fortsätta under lång tid, ofta resten av livet.

Sjukdomen Högt blodtryck (hypertoni)


Högt blodtryck kallas också hypertoni och är en vanlig folksjukdom. Högt blodtryck ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, försämrad blodcirkulation i benen och njursvikt. Många har högt blodtryck utan att veta om det eftersom det inte finns några tidiga varningssignaler. Att kontrollera blodtrycket är en enkel undersökning som alla vuxna bör göra någon gång.

Högt blodtryck försvårar hjärtats arbete och gör i längden att kärlväggarna blir hårdare och mindre elastiska. Risken ökar för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation i benen, så kallad fönstertittarsjuka, samt njursvikt. Har man väl fått högt blodtryck är tillståndet oftast livslångt.

Vad är blodtryck?
Blodet transporterar näring och syre till alla kroppens celler. Blodtrycket är det tryck som uppstår när blodet pumpas från hjärtat ut i kroppen.

Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver, mm Hg, och anges alltid med två tal, till exempel 120/80. Först anges det systoliska trycket när hjärtmuskeln pumpar ut blodet och efter snedstrecket anges det diastoliska trycket då hjärtmuskeln vilar.

Hur högt trycket är beror på hur kraftigt hjärtat drar ihop sig och på motståndet ute i kroppens alla småkärl.

Blodtrycket varierar ganska mycket under dygnet. Det är högre när du är fysiskt aktiv eller när du blir upprörd och lägre när du slappnar av och vilar. Blodtrycket stiger dock något med stigande ålder.

Blodtryck när du vilar som är högre än 140/90 mm Hg brukar räknas som högt blodtryck.

Orsaker
I de flesta fall går det inte att hitta en enskild orsak till högt blodtryck. Flera omständigheter kan medverka, till exempel ärftliga anlag, övervikt, stress, matvanor och hög alkoholkonsumtion. Risken för högt blodtryck ökar också med åldern.

Bara hos cirka 5 procent av personer med högt blodtryck beror tillståndet på en enskild och ibland behandlingsbar orsak. Orsaken kan vara en njursjukdom, biverkningar av läkemedel, p-piller, graviditetskomplikationer eller olika hormonrubbningar, till exempel i sköldkörteln.

Högt blodtryck och diabetes
För personer med diabetes är det extra riskfyllt att ha högt blodtryck. Numera anses det till och med vara viktigare att kontrollera sitt blodtryck än sitt blodsocker.

Diabetiker får oftast börja äta blodtrycksmedicin vid ett lägre blodtryck än personer som inte har diabetes. Man strävar efter ett blodtryck lägre än 130/80 hos personer med diabetes.

Nyheter

Dålig koll på tunga lyft i vården
28/10 10:00
"En av tre privata arbetsgivare inom vård och omsorg slarvar med att bedöma risker för belastningsskador när personalen lyfter tungt, enligt en ny rapport.

Läs mer här

  Dålig koll på tunga lyft i vården
  Laser fixar svårläkta sår snabbare i Skellefteå
  Stor studie: Så här många timmars sömn behöver du minst varje natt
  ?Förödande effekter"på barns och kvinnors hälsa
  Experter: Utbredd okunskap om farlig typ av cancer
  Stockholms stad säger upp avtal med Attendo
  Hur lång blir ditt barn som vuxen"Här är forskarnas nya modell
  Kritik mot boende efter höftfraktur
  Fler kommuner börjar dela journalsystem med Region Västmanland
  Självrengörande golv stärker grisarnas hälsa - och kassan
  LO enigt om satsning på de lägsta lönerna
  Ny studie: Så här visar sig digerdöden fortfarande i din kropp
  Så här kan din smartmobil indikera om du kommer att dö inom fem år
  Ny studie: Så här gynnar elcykeln din hälsa
  Boende missade att ställa fram rörelselarm - äldre avled
  "Hajk"-profilen: Är så kär fortfarande
  Vetenskapens dom: Så många timmar bör du sova
  RCC gjorde krångliga kostråd till lättläst broschyr
  "Ta beslut om en långsiktig plan för psykisk hälsa"
  Forskare: Detta tillstånd kan öka risken att dö i cancer
  Det här gäller för vaccineringar i höst
  Världsettans känga: "Inte säkert för vår hälsa"
  Får du artrit av att knäcka fingrarna"Här är svaret
  Kyrgios begär utredning om sin psykiska hälsa
  Forskare: Dessa känslor kan få dig att åldras snabbare än rökning
  Få äldre får vård för postcovid
  Tandköttsinflammation kan skada flera organ i din kropp: Här är vad du behöver veta
  Helena Ekholms kritik: "Riskerar deras hälsa"
  Stort försök: Nytt ämne kan bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom
  Henrik Dorsin om sitt oväntade drömprojekt
  Undersköterskor väljer timanställning i protest
  Här är vetenskapens dom: Så skadligt är snus jämfört med cigaretter
  Stor inspektion av privata vårdinrättningar för att få bort belastningsskador
  Nu startar rättegången mot Attendo-anställda" åtalas för brott mot meddelarskyddet
  Allt tuffare locka personal till äldreomsorgen
  Vissa vanliga drömmar kan indikera risk för demens
  Demenssjuk föll ur sängen - höftledsfraktur upptäcktes senare
  Nya rön: Du kan vara tjock och frisk
  Region och kommuner samverkar om mobila närvårdsteam i Västmanland
  Kraftsamling kring äldreomsorgen med nationellt kompetenscentrum