Frusenhet
Svullnad
Trötthet
Förstoppning
Torr
Symtom på hypotyreos
Bristen på sköldkörtelhormon påverkar alla kroppens funktioner och ger bland annat besvär som trötthet, frusenhet, torr hud, livlöst hår, kuddlika svullnader och förstoppning.
Sköldkörteln kan vid hypotyreos vara normalstor, liten eller lätt förstorad.
Om hypotyreos inte behandlas med sköldkörtelhormon kan tillståndet så småningom bli livshotande.
Sök vård
Om du är trött, har förstoppning, känner dig svag, går upp i vikt, blir svullen och frusen ska du kontakta din vårdcentral. Detta är särskilt viktigt om du är eller planerar att bli gravid.
Undersökning vid hypotyreos
Blodprover visar om du har hypotyreos. När sjukdomen beror på ett fel i själva sköldkörteln är halten av tyroxin, T4, lågt och TSH, det så kallade termostathormonet, från hypofysen högt.
Förhöjda nivåer av antikroppar mot sköldkörteln visar om sjukdomen orsakas av kronisk tyreoidit, det vill säga kronisk inflammation i sköldkörteln.
Subklinisk hypotyreos
Subklinisk hypotyreos innebär att TSH är förhöjt men T4-värdet ligger inom det normala. Det ger oftast inga besvär. Det finns dock en ökad risk för att hypotyreos ska utvecklas. Därför behöver du gå på fortsatta kontroller. Ibland kan även behandling med tyroxin, T4, behövas.
Behandling av hypotyreos
Behandlingen består av läkemedel i tablettform med syntetiskt framställt tyroxin, T4, samma som kroppens eget.
Ofta börjar man med en låg dos och ökar dosen efterhand tills T4- och TSH-värdena är normala. Vid uttalad hypotyreos kan det ta lång tid, ibland upp mot ett år, innan man helt återhämtat sig.
Behandlingen är i de allra flesta fall livslång.
Hypotyreos är en vanlig sjukdom som beror på att sköldkörteln producerar för lite av hormonerna T4 och T3. Om sjukdomen inte behandlas med sköldkörtelhormon kan den bli livshotande. Tecken på hypotyreos kan vara att du känner dig trött, frusen, har torr hud och livlöst hår, kuddlika svullnader och förstoppning. Kontakta din vårdcentral om du har dessa symtom.
Hypotyreos beror på att sköldkörteln producerar för lite T4- och T3-hormoner. Sjukdomen beror oftast på en stillsam kronisk inflammation i sköldkörteln, så kallad kronisk tyreoidit.
Hypotyreos kan även uppträda efter operation eller radiojodbehandling av annan sköldkörtelsjukdom.
En mer ovanlig orsak till hypotyreos är underfunktion i hypofyskörteln, vilken styr sköldkörtelns funktion.
Hypotyreos förekommer i alla åldrar, men blir vanligare hos äldre personer. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än bland män.
Hypotyreos förekommer oftare i vissa släkter och bland patienter som har andra sjukdomar, framför allt vid brist på vitamin B12 och diabetes mellitus typ 1.
De flesta former av hypotyreos är bestående resten av livet.
Hypotyreos efter förlossning
Många nyblivna mammor får efter förlossningen en övergående form av hypotyreos. Ibland blir besvären så svåra att behandling behövs.
Alla nyfödda barn får lämna blodprov för en analys av sköldkörtelhormon. Om barnet visar sig ha hypotyreos får det omgående behandling för att inte tillväxten och hjärnans utveckling ska störas.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst