Mask i magen (springmask, spolmask)

Sjukdom - Mage och tarmar

Symptom för Mask i magen (springmask, spolmask)

Symtom på springmask
Tecken på att ett barn har springmask är oftast intensiv klåda i stjärten kring ändtarmsöppningen. Klådan kommer särskilt på natten när barnet legat en stund i sängvärmen.

Flickor kan få slidkatarr. Slemhinnan i slidan blir då inflammerad, svullen, röd och irriterad.

Behandling för Mask i magen (springmask, spolmask)

Behandling av springmask
Springmask behandlas med en engångsdos receptfritt läkemedel. Hela familjen bör behandlas samtidigt eftersom övriga familjemedlemmar oftast också är smittade.

Springmaskens ägg kan leva vidare utanför kroppen i ett par veckor. Därför bör hela familjen ta en ny engångsdos efter två till tre veckor.

Om behandlingen inte hjälper kan läkare skriva ut receptbelagt läkemedel.

Barnet kan vara på dagis och förskola under tiden som behandlingen pågår.

Sjukdomen Mask i magen (springmask, spolmask)

Springmasken är den vanligaste tarmparasiten i Sverige. Den är ofarlig, men orsakar en infektion som gör att det kliar i stjärten. Det är främst barn som får den, men masken förekommer även hos vuxna. De flesta barnfamiljer har någon gång drabbats. Oftast kan du behandla infektionen själv med receptfria tabletter. Kontakta din vårdcentral om egen behandling inte hjälper.

Springmasken lever i tarmen. Särskilt nattetid vandrar den vuxna honan till ändtarmen för att lägga sina ägg strax utanför ändtarmsöppningen. När barnet sedan kliar sig i stjärten fastnar äggen på fingrarna. Barnet infekteras igen när han eller hon stoppar fingrarna i munnen och sväljer äggen. Barn infekteras ofta av sina egna maskars ägg.

Det går att se maskarna med blotta ögat. De är vita, sytrådssmala och 6-8 millimeter långa.

Två andra typer av maskar som också förekommer i Sverige är spolmask och bandmask. Spolmasken är 10-35 centimeter lång. Den ser ut som en vit daggmask, lever i tunntarmen och sprids via dåligt sköljda grönsaker. Bandmasken, som även kallas binnikemask, kan bli flera meter lång. Den lever i tunntarmen och sprids via infekterat svin-, nöt- eller fiskkött som är rått eller dåligt tillagat.