Symptom för MRSA


Symtom vid MRSA
De flesta som har MRSA får inga symtom alls. De är bara bärare av bakterierna, till exempel på huden eller i näsan. I de fall då bakterierna orsakar sjukdom är sårinfektioner och andra hudinfektioner vanligast.

Smitta
Erfarenheten visar att MRSA och andra motståndskraftiga bakterier sprids särskilt lätt i sjukhus/sjukhemsmiljöer. Orsaken är att många av patienterna där behandlas med antibiotika. När antibiotika har dödat de bakterier som är känsliga skapas ett livsutrymme för bakterier med motståndskraft mot det antibiotikum som använts. Kommer en motståndskraftig bakteriestam in i sjukvården kan risken för spridning därför vara större än ute i övriga samhället.
Inom vården smittar bakterier inte bara genom direktkontakt mellan patienter och personal, utan även direkt mellan patienter och personer utanför sjukhusmiljön. Bakterier som orsakar infektioner trivs och förökar sig gärna i sår, eksem och i katetrar som är vanliga bland patienter på sjukhus och sjukhem.
En utveckling som är tydlig, inte minst i Stockholm, är att antalet smittade med MRSA ökar kraftigast ute i samhället, utanför sjukhusmiljön.
Särskilt stor är risken att smittas med MRSA om man vårdats på sjukhus utanför Sverige där MRSA är mycket vanligare än hos oss. Så mycket som en tredjedel av alla nya fall av MRSA har smittats utomlands.

Sjukdomen MRSA


MRSA, methicillinresistent Staphylococcus aureus, är en stafylokockbakterie som har blivit motståndskraftig, resistent, mot vanlig antibiotika. Det betyder att bakterien inte längre påverkas av våra vanligaste penicilliner och penicillinliknande antibiotika. I övrigt skiljer den sig inte från vanliga gula stafylokocker.

MRSA är en stafylokockbakterie som har blivit resistent mot vanlig antibiotika. Den motståndskraftiga bakterien kan vanligen orsaka sår eller andra enklare hudinfektioner. Enkla sårinfektioner med MRSA är oftast inte allvarligare än andra sårinfektioner och behöver sällan behandlas.

MRSA har ökat i Sverige, men är fortfarande ovanlig här jämfört med länder utanför Norden. Infektion med stafylokocker kallas ibland felaktigt för sjukhussjuka. Smittan sprids särskilt lätt i sjukhus-/sjukhemsmiljöer där många patienter, som är speciellt mottagliga för infektioner, vårdas. Men MRSA förekommer även hos personer som inte varit i kontakt med sjukvården.

En berättigad rädsla finns att vi även i Sverige i framtiden ska få en situation där vi får svårt att behandla allvarliga infektioner – till exempel bakterietillväxt i blodet (blodförgiftning) – på grund av en ökad förekomst av motståndskraftiga bakterier.

Behandling för MRSA


Förebygg MRSA-smitta
MRSA sprids genom kontaktsmitta. Goda hygienrutiner är viktiga i alla vårdsituationer och i alla miljöer inom vården för att undvika smittspridning. Sjukvårdspersonalen har skyddande överdragskläder och är extra noga med att tvätta och desinficera händerna efter behandling av MRSA-infekterade patienter.
Om man på sjukhus misstänker att en patient har en infektion som orsakas av MRSA, eller bara bär på bakterien utan att vara sjuk, vårdas patienten på eget rum tills man fått provsvar. Prover från sjukhuspatienter, som misstänks vara smittade med MRSA, kontrollodlas. Detta för att inte andra patienter ska smittas.
Det är också viktigt att de som vet med sig att de är, eller tidigare varit, infekterade med eller burit på MRSA-bakterier berättar det för vårdpersonalen så att smitta kan undvikas.
Inom Stockholms läns landsting finns även ett särskilt MRSA-team som ger informationsstöd till dem som har smittats med MRSA. Den som bär på MRSA får ett särskilt behandlings-/informationskort för att underlätta information vid kontakt med sjukvården.
Sök vård
Om du har ett sår som är infekterat och inte läker bör du kontakta din vårdcentral.

Om du söker sjukvård i Sverige och nyligen – under de senaste sex månaderna – har haft kontakt med sjukvård utanför Sverige bör du tala om det för din läkare.
Har du någon gång haft MRSA bör du också berätta det för din läkare. Det finns risk för att bakterierna kan dyka upp igen, till exempel om du får ett sår eller får behandling med antibiotika.
Om du har haft MRSA och undrar över något bör du i första hand kontakta den läkare som behandlat dig.
Behandling av MRSA-infektion
MRSA behöver inte behandlas oftare än andra bakterier. I de flesta fall tar kroppens immunförsvar själv hand om bakterierna och oskadliggör dem utan behandling.

Det är viktigt att infekterade sår sköts ordentligt för att förhindra ytterligare infektioner och att smitta sprids. Det är först när bakterierna orsakar besvärliga infektioner som inte läker som det kan bli nödvändigt att sätta in behandling.

Nyheter

Forskare har slutligen klarat upp mystiska fall av spädbarnsdöd
30/1 2023 14:40
Därför drabbades de antingen av allvarliga njurskador ? eller avled av det tillstånd som i dag är känt under namnet infantil hyperkalcemi typ 1-syndrom. Dödsfall, som sände chockvågor genom befolkningen, och ledde till att man i många länder slutade medatt

Läs mer här

  Här tjänar undersköterskor bäst
  Gamling stängdes in med råtta på äldreboendet
  Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
  Är flytare ett tecken på god hälsa?
  Forskare avlivar vanlig myt om hjärnans åldrande
  Stora skillnader i timpris för hemtjänst
  Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
  Resultat av immunterapi mot livmodercancer imponerar
  Enkelt test avslöjar hjärnans åldrande
  Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
  Ajöss med BMI"Här är forskarnas nya mått för din kropps hälsa
  Jordnötsallergi hos barn kan förebyggas
  Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
  150 kommuner har problem med trygghetslarmen
  Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter