Mykoplasma i underlivet (mycoplasma genitalium)

Sjukdom - Könssjukdomar

Symptom för Mykoplasma i underlivet (mycoplasma genitalium)

Klåda
Smärta vid urinering
Klåda

Symtom
Mycoplasma genitalium kan ge sveda när du kissar, flytningar, klåda och blödningsrubbningar. Det vill säga samma symtom som vid klamydia. Du kan även ha bakterien utan att ha några symtom. Man vet ännu inte hur lång inkubationstiden är.

Det är bra att göra mykoplasmatest om du eller din partner har symtom och tecken på könssjukdom trots att klamydiatestet är negativt. Provtagning bör också ske om en partner har konstaterad infektion med Mycoplasma genitalium.

Behandling för Mykoplasma i underlivet (mycoplasma genitalium)

Mycoplasma genitalium behandlas med antibiotika. Partner bör också undersökas och få behandling. Mycoplasma genitalium omfattas inte av smittskyddslagen. Du betalar vanlig taxa och högkostnadsskyddet gäller.

Sjukdomen Mykoplasma i underlivet (mycoplasma genitalium)

Mycoplasma genitalium är en bakterie som kan orsaka en könssjukdom som liknar klamydia. Den är ungefär hälften så vanlig som klamydia. Bakterien överförs sexuellt. Sök vård om det svider när du kissar, om du har flytningar, klåda eller blödningsrubbningar.

Mycoplasma genitalium är en bakterie som smittar vid sexuella kontakter. Den kan finnas i urinrör och i slidan. Bakterien har också hittats i ändtarm, svalg och öga.

Bakterien upptäcktes i början av 1980-talet, men först under 90-talet kunde man börja testa för den. Forskning har visat att bakterien i sällsynta fall kan ge uppåtstigande infektioner som äggledarinflammation hos kvinnor och bitestikelinflammation hos män. Det behövs fler studier för att man säkert ska kunna säga om Mycoplasma genitalium kan ge komplikationer som barnlöshet och utomkvedshavandeskap.

Infektion med Mycoplasma genitalium kan behandlas med antibiotika.