Sök vård
För att få behandling för övervikt eller fetma bör du kontakta din vårdcentral. De hjälper dig till stöd och eventuell behandling utifrån din livssituation.
Undersökning vid övervikt
Söker du vård för fetma eller sjukdomar som kan ha med övervikt att göra tas ofta olika prov. Blodprov visar nivåerna av blodsocker och blodfetter och sköldkörtelns funktion. Då går det att se om du har diabetes eller höga halter av fetter, kolesterol, i blodet, och om ämnesomsättningen är påverkad. Det är också vanligt att läkaren mäter blodtrycket.
Behandling av övervikt
Det finns olika sätt att behandla övervikt. Men en viktig del är att förändra mat- och motionsvanorna både för att du ska gå ned i vikt och senare klara av att behålla den nya vikten.
Det finns metoder som går ut på att ändra beteendet kring mat och ätande. Behandlingen behöver inte bara rikta in sig på ätandet utan kan omfatta hela livssituationen.
Läkemedel
Det finns receptbelagda läkemedel som kan underlätta att gå ner i vikt.
Operation
En mer drastisk metod är operation. Det finns flera olika metoder men gemensamt för alla är att man efter operationen inte längre kan äta som tidigare.
Övervikt och fetma beror på att vi äter mer än vad kroppen hinner förbränna. Det ökar risken för en rad sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Bästa sättet att gå ner i vikt är att ändra sina mat- och motionsvanor. Kontakta din vårdcentral om du behöver hjälp att gå ned i vikt.
Övervikt eller fetma hos en person kan ha flera olika orsaker. Det kan bland annat bero på ärftlighet och livsstil.
Risker med övervikt
Risken att drabbas av sjukdomar ökar vid fetma eller övervikt. Det gäller främst:
högt blodtryck
diabetes typ 2
hjärt- och kärlsjukdomar
sjukdomar i gallvägarna
ledbesvär
problem med luftvägar
sömnbesvär
cancer
infertilitet, oförmåga att få barn.
Psykiska besvär som depression är också vanliga hos personer med fetma. Dessutom kan fetma och övervikt förvärra sjukdomar som du redan lider av.
Mått på övervikt
BMI
Fetma och övervikt beräknas oftast utifrån måttet BMI – Body mass index. BMI anger förhållandet mellan en persons längd och vikt. Om du har ett BMI mellan 18,5 och 25 är du normalviktig, ligger det mellan 25 och 30 är du överviktig. Och med ett BMI över 30 lider du av fetma. Denna beräkning gäller inte riktigt för alla, för till exempel idrottsmän med stor muskelmassa gäller andra mått.
Midjemått
En annan metod för att mäta övervikt och fetma är midjemåttet. Har du mycket fett över magen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. För kvinnor med midjemått över 80 centimeter och män med midjemått över 94 centimeter anses risken öka för sjukdomar. Ett midjemått över 88 centimeter för kvinnor och över 102 centimeter för män kan innebära en hög risk för sjukdomar.
Sagittal bukdiameter
Sagittal bukdiameter är ett annat sätt att mäta hur mycket fett som finns runt midja och inälvor. Det innebär att patienten ligger på en brits och man mäter då bukens höjd.
Råd vid övervikt
Ändrade matvanor och motion är det bästa sättet att gå ner i vikt.
Kosten
Vi behöver äta tre mål mat om dagen och ett till tre mellanmål. En bra frukost på morgonen, lunch mitt på dagen och middag under sen eftermiddag eller tidig kväll är en bra fördelning. Däremellan kan du behöva mellanmål, till exempel frukt.
Genom att fördela maten över dagen ger du kroppen möjlighet att tillgodogöra sig det du äter på bästa sätt. Du blir mindre trött och sugen mellan måltiderna.
Motion
För att gå ner i vikt måste du göra av med mer energi än vad du får i dig. Genom att röra på dig mer förbrukar du också mer energi. Det krävs inte hård träning. Även måttlig fysisk aktivitet gör att du får bättre kondition och ökar kroppens förbränning. Målet är att röra på sig minst 60 minuter om dagen genom att till exempel promenera med stavar. Du kan dela upp motionen i exempelvis en 30-minuters promenad på förmiddagen och två kortare promenader på en kvart vardera senare under dagen.
Att röra på sig ger också många andra goda effekter, som ett starkare skelett och minskad risk för skador.
Tänk på att
äta mindre portioner
äta regelbundet. Att hoppa över måltider gör inte att du går ner i vikt
stress under längre tid kan leda till övervikt
alkohol innehåller mycket kalorier.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst