Medvetslöshet
Huvudvärk
Magont
Heshet
Hosta
Värk, Rygg
Symtom
Ett pulsåderbråck i buken ger vanligen inga symtom eller besvär alls. Om bråcket växer och blir alltför stort kan det brista. Detta är ett livshotande tillstånd, och ungefär tre av fyra som drabbas avlider.
Om ett pulsåderbråck i buken brister får man svår smärta i buken eller ryggen. Inte sällan kan man svimma av smärta eller blodtrycksfall.
Pulsåderbråck i bröstkorgen
Om man har ett bråck på kroppspulsådern i bröstkorgen och det brister, kan det ge symtom som påminner om en hjärtinfarkt: Smärta i bröstet, heshet, svårigheter att svälja och ihållande hosta.
Pulsåderbråck i hjärnan
Vid ett pulsåderbråck i hjärnan märks inga symtom innan bråcket brister och orsakar hjärnblödning. Då får man svår huvudvärk i huvudets bakre del och förlorar ofta medvetandet.
Sök vård
Om ett pulsåderbråck brister måste man omedelbart till sjukhus.
Ring 112 och tillkalla en ambulans vid svår buksmärta och svimningsattack.
Behandling
Om ett pulsåderbråck är så stort att det hotar att brista måste man överväga ett ingrepp. Den del av pulsådern som drabbats ersätts då med ett konstgjort material.
Man kan antingen göra ett större ingrepp i buken (öppen operation) eller gå in i artärerna vid ljumskarna och förse den drabbade delen av pulsådern med ett förstärkande nät inifrån.
Båda operationsmetoderna har sina för- och nackdelar. Vilken man väljer beror på flera olika faktorer, och bedömningen görs av en kärlkirurg i samråd med patient och anhöriga.
Undersökning
Genom olika undersökningar kan läkaren fastställa bråcket på ett tidigt stadium. Det är till exempel kroppsundersökning, ultraljudsundersökning eller datortomografi för bråck på kroppspulsådern.
För pulsåderbråck i hjärnan kan blodkärlsröntgen eller datortomografi användas.
Behandling
Operationsmetoderna varierar beroende på hur bråcket ser ut och var det är placerat. Risken för att bråcket ska brista beror på hur stort bråcket är.
Om bråck i kroppspulsådern överskrider en viss storlek måste man operera. Den del som drabbats av pulsåderbråck ersätts med ett konstgjort material.
På senare år har metoder införts där ingreppen görs från ljumsken med hjälp av röntgengenomlysning för både bråck på kroppspulsådern och i hjärnan.
Pulsåderbråck är en onormal utbuktning av en artär. Om bråcket blir alltför stort kan det leda till att pulsådern brister, med svåra inre blödningar som följd. Pulsåderbråck kan drabba alla kroppens artärer men är vanligast i stora kroppspulsådern i buken. Bråck förekommer även i stora kroppspulsådern i bröstkorgen och i hjärnans blodkärl.
Pulsåderbråck i buken
Bråck på stora kroppspulsådern i buken kallas också bukaortaaneurysm. Det är vanligare hos personer över 60 år, män, rökare och personer med nära släktingar, föräldrar eller syskon, som har sjukdomen. De som drabbas av pulsåderbråck har ofta även andra hjärt- och kärlsjukdomar. Pulsåderbråck i buken förekommer i mindre utsträckning hos kvinnor och då framför allt i högre åldrar.
De flesta som har pulsåderbråck i buken vet inte om att de har sjukdomen. Bråcket upptäcks ibland när personen undersöks för en annan sjukdom vid ett vanligt läkarbesök, eller vid en röntgenundersökning för annan sjukdom.
Bråck på kroppspulsådern i buken upptäcks enklast med en ultraljudsundersökning. Screening av 65-åriga män för att upptäcka pulsåderbråck i tid har startats i ett flertal landsting i Sverige.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst