Symptom för RS-virus hos barn

Andningsvårighet
Hosta
Snuva

RS-virus orsakar årliga epidemier. Infektionen börjar som en vanlig förkylning, men svårigheter att mata barnet kan vara det första tecknet på infektion hos barn upp till en månad gamla. Slemproduktionen blir efter hand riklig med bubblor kring näsborrar och mun. Om ett litet barn får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter bör du uppsöka närmaste akutmottagning.

RS-virus orsakar årliga epidemier under vinter och tidig vår. Vartannat år brukar epidemin komma tidigare under höst- och vintersäsongen och drabba fler barn.

RS-virusinfektioner drabbar människor i alla åldrar. Spädbarn och riktigt gamla människor som drabbas av RS-virus riskerar att få lunginflammation som kräver sjukhusvård. Hälften av de barn som vårdas på sjukhus för RS är under två månader gamla, 80 procent är under sex månader. Övriga åldersgrupper får oftast lindrigare snuva och hosta.

RS-virus smittar vid nära kontakt, till exempel inom familjen eller på dagis. Spädbarn smittas nästan alltid av äldre syskon. Alla barn drabbas någon gång under sina första levnadsår. Den som har haft sjukdomen blir inte immun och kan därför bli sjuk igen, men besvären blir då lindrigare. Däremot kan man sprida smittan vidare, speciellt till dagiskamrater och småsyskon.

Behandling för RS-virus hos barn

Smitta
RS-virus smittar mest i början av sjukdomen. Viruset är mycket smittsamt och smittar vid nära kontakt med infekterade personer, genom kontakt med föremål där smitta hamnat och ibland genom inandning av små droppar från hostningar och nysningar.

Infektion uppstår framför allt när viruset kommer i kontakt med slemhinnor i näsa, mun och ögon, som till exempel när man petar sig i ögat eller stoppar fingararna i munnen efter att ha fått smitta på händerna.

Viruset kan överleva åtminstone ett halvt dygn på hårda ytor som exempelvis dörrhandtag eller leksaker.

Det finns inget vaccin mot RS-virus.

Förebygg smitta
Spädbarn
Om ditt barn är under sex månader, undvik så långt det är möjligt kontakt med förkylda personer. Att hålla isär syskon går knappast, men barnkalas eller förkylda vänner och släktingar kan man försöka att undvika.
Undvik folksamlingar i förkylningstider.
Var extra noga med handhygienen när du har spädbarn, särskilt när du själv är förkyld eller om du har äldre barn som är förkylda. Tvätta händerna ofta och noggrannt med tvål och vatten.
Det går inte att förebygga RS-virusinfektion genom amning.

Egenvård
Om ditt spädbarn får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter bör du uppsöka närmaste akutmottagning.

Om du vårdar ditt barn hemma:
Hjälp barnet att hålla luftvägarna rena. Det gör du genom att ta upp, klappa om, vrida och vända på barnet.
Om barnet har mycket snuva kan du behandla med näsdroppar eller koksaltlösning som finns att köpa receptfritt på apoteket.
Ge barnet mycket att dricka. Fortsatt amning är mycket viktig. Om du är tveksam om vikten kan du be att få väga barnet på barnavårdscentralen efter att de andra barnen gått hem därifrån.
Om barnet blir medtaget av febern eller har ont när det hostar kan du ge receptfria febernedsättande och smärtstillande läkemedel.
Små barn
Om barn yngre än 6 månader får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter bör du uppsöka närmaste akutmottagning.

Större barn
Om ditt barn är äldre kan du vårda det hemma. Det är då viktigt att vara uppmärksam på tecken som kan tyda på uttorkning eller ökade andningssvårigheter.

Se också om barnet:

blir medtaget och svårt att få kontakt med
blir blekt, slött och otröstligt på grund av hosta eller andningsvårigheter
kissar mindre än två kisstunga blöjor per dygn eller har torr blöja efter 8-12 timmar.
Undersökning
Läkaren kan ta reda på om barnet har RS-virus genom att ta prover på slemmet i näsan.

Om infektionen är mild behövs ingen särskild behandling. Det är främst spädbarn som behöver vårdas på sjukhus på grund av allvarlig RS-infektion. På sjukhuset får barnet hjälp med att få bort slem från luftvägarna och att få i sig tillräckligt med vätska och näring. Ofta ges behandling med syrgas och någon gång behövs respiratorvård.

Små barn med förhöjd risk att drabbas av allvarlig RS-virusinfektion, till exempel barn med hjärtsjukdom, kan få förebyggande behandling med speciellt gammaglobulin mot RS-virus, vilket förhindrar att barnet drabbas av svår sjukdom.

Vid RS-virusinfektion har antibiotika ingen effekt. Antibiotika hjälper bara mot infektioner som orsakats av bakterier.

Sjukdomen RS-virus hos barn

Dålig koll på tunga lyft i vården
28/10 10:00
"En av tre privata arbetsgivare inom vård och omsorg slarvar med att bedöma risker för belastningsskador när personalen lyfter tungt, enligt en ny rapport.

Dålig koll på tunga lyft i vården
  Laser fixar svårläkta sår snabbare i Skellefteå
  Stor studie: Så här många timmars sömn behöver du minst varje natt
  ?Förödande effekter"på barns och kvinnors hälsa