Sängvätning hos barn (enures)

Sjukdom - Barn

Om sjukdomenBehandling

Symptom för Sängvätning hos barn (enures)


Inkontinens

Symtom vid sängvätning
Att ett barn kissar i sängen uppfattas som normalt fram till femårsåldern. Aktiva åtgärder för att påverka sängvätning behöver därför inte starta tidigare. Till en början kan torra och våta perioder avlösa varandra. Om ett yngre barn varit torrt under en längre tid men sedan åter börjar kissa i sängen bör detta utredas. Barn som kissar i sängen brukar ofta sova extra djupt. De reagerar då inte på urinträngningarna utan kissar i sängen.

Behandling för Sängvätning hos barn (enures)


Egenvård vid sängvätning
Som ett första steg att påverka barnets sängvätning kan föräldrarna prova att låta barnet dricka mindre mot slutet av dagen. Och se till att barnet kissar innan det lägger sig.

Problem med sängvätning kan ibland försvinna om barnet väcks och får hjälp att gå på toaletten under natten. Väck barnet försiktigt när det sovit några timmar. Är barnet lite större kan det ha en väckarklocka bredvid sängen för att själv kunna vakna och gå på toaletten.

Barn som kissar i sängen lider ofta mycket mer av problemet än vad vuxna tror. Sängvätning kan göra att barnet förlorar självkänslan. Problemet förvärras därmed. Därför är det viktigt att ha tålamod som förälder. Bli inte arg på barnet om det kissar i sängen och skäll aldrig på honom eller henne. Beröm i stället barnet när det lyckas hålla sig torrt.

Har du större barn kan du lägga fram rena lakan och pyjamas eller nattlinne så att barnet själv kan byta om det kissar på sig. Madrassen kan skyddas med ett särskilt plastunderlag. Barn över sju år kan få engångslakan på recept.

Det är viktigt att i möjligaste mån avstå från blöja eftersom detta förlänger sängvätningen.

Sök vård
Har du barn över fem år som kissar på sig under nattsömnen kontakta barnavårdscentralen, BVC, barnets skolsköterska eller barnläkarmottagning/vårdcentral. Har du frågor om potträning kan du kontakta barnavårdscentralen, BVC.

Undersökning vid sängvätning
Om barnet tidigare varit torrt på natten undersöker läkaren om det finns tecken på urinvägsinfektion eller diabetes. Ett enkelt urinprov ger svar på detta. Barnets sätt att kissa och hur ofta detta sker gås igenom. Syftet är att se om barnet har en störning i blåsans funktion och för att kunna ge råd om hur barnets förmåga att kontrollera urinen under dag och natt kan öka.

Ibland görs en så kallad urinflödesundersökning och undersökning med ultraljud av blåsan för att se om den tömmer sig helt. Om barnet börjat kissa i sängen efter att ha varit torrt under en längre tid går läkaren också igenom om det skett några förändringar i barnets liv eller om det hänt något som gjort barnet stressat.

Behandling vid sängvätning
För att minska urinproduktionen kan man ge ett läkemedel med syntetiskt hormon som tablett eller nässpray en halvtimme/timme innan barnet går till sängs. Om urinblåsan fungerar oroligt kan barnet ibland få ett medel som lugnar blåsan.

Det går också att träna barnet att vakna vid urinträngning genom att använda ett så kallat enureslarm. Larmet är kopplat till en slags matta som man lägger ovanpå madrassen, under lakanet. Så fort det kommer en droppe kiss i sängen ljuder larmet. På så vis lär sig barnet så småningom att vakna på egen hand när det är dags att gå på toaletten.

Många barn fortsätter, trots olika insatser, att kissa i sängen. Man får då vänta på att de blir äldre och mogna att klara denna funktion.

Sjukdomen Sängvätning hos barn (enures)


Sängvätning är ett ganska vanligt problem bland barn. Oftast finns en kroppslig orsak även om psykisk stress ibland kan bidra. Att låta barnet kissa på toaletten precis innan det går och lägger sig kan förebygga sängvätning. Ibland kan barnet behöva väckas under sin sömn för att gå upp och kissa.

Sängvätning är vanligare hos pojkar än hos flickor. Barn kan vanligen klara sig utan blöja på dagen tidigare än på natten. De flesta barn är torra på natten i treårsåldern, men var fjärde fyraåring och var tionde sjuåring kissar fortfarande i sängen.

För att kunna vara torr under natten måste barnet kunna hålla emot urinträngningarna eller vakna då urinblåsan blivit full. Många barn utvecklar inte denna förmåga förrän de är i skolådern. I många fall sover barnet djupt och reagerar inte på signaler från urinblåsan utan kissar i sängen. Ibland är urinblåsan instabil och även relativt lite urin i blåsan kan resultera i att det rinner ut.

Problemet förstärks om barnet får mycket att dricka mot slutet av dagen.

Även små barn, som har förmåga att reagera på urinträngningar då de sover, kan vakna och gå upp och kissa.

En förändrad livssituation kan ibland göra att ett barn som just blivit torrt på natten åter börjar kissa i sängen. Det kan vara i samband med en skilsmässa, ändrade rutiner i samband med att någon av föräldrarna ändrat sina arbetstider, i samband med skolstarten, eller att barnet fått ett syskon.

Ibland kanske det kan vara ett uttryck för att barnet behöver mer uppmärksamhet. Sängvätning hos ett barn som varit torrt en längre tid kan ibland bero på urinvägsinfektion eller diabetes.

Nyheter

Dålig koll på tunga lyft i vården
28/10 10:00
"En av tre privata arbetsgivare inom vård och omsorg slarvar med att bedöma risker för belastningsskador när personalen lyfter tungt, enligt en ny rapport.

Läs mer här

  Dålig koll på tunga lyft i vården
  Laser fixar svårläkta sår snabbare i Skellefteå
  Stor studie: Så här många timmars sömn behöver du minst varje natt
  ?Förödande effekter"på barns och kvinnors hälsa
  Experter: Utbredd okunskap om farlig typ av cancer
  Stockholms stad säger upp avtal med Attendo
  Hur lång blir ditt barn som vuxen"Här är forskarnas nya modell
  Kritik mot boende efter höftfraktur
  Fler kommuner börjar dela journalsystem med Region Västmanland
  Självrengörande golv stärker grisarnas hälsa - och kassan
  LO enigt om satsning på de lägsta lönerna
  Ny studie: Så här visar sig digerdöden fortfarande i din kropp
  Så här kan din smartmobil indikera om du kommer att dö inom fem år
  Ny studie: Så här gynnar elcykeln din hälsa
  Boende missade att ställa fram rörelselarm - äldre avled
  "Hajk"-profilen: Är så kär fortfarande
  Vetenskapens dom: Så många timmar bör du sova
  RCC gjorde krångliga kostråd till lättläst broschyr
  "Ta beslut om en långsiktig plan för psykisk hälsa"
  Forskare: Detta tillstånd kan öka risken att dö i cancer
  Det här gäller för vaccineringar i höst
  Världsettans känga: "Inte säkert för vår hälsa"
  Får du artrit av att knäcka fingrarna"Här är svaret
  Kyrgios begär utredning om sin psykiska hälsa
  Forskare: Dessa känslor kan få dig att åldras snabbare än rökning
  Få äldre får vård för postcovid
  Tandköttsinflammation kan skada flera organ i din kropp: Här är vad du behöver veta
  Helena Ekholms kritik: "Riskerar deras hälsa"
  Stort försök: Nytt ämne kan bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom
  Henrik Dorsin om sitt oväntade drömprojekt
  Undersköterskor väljer timanställning i protest
  Här är vetenskapens dom: Så skadligt är snus jämfört med cigaretter
  Stor inspektion av privata vårdinrättningar för att få bort belastningsskador
  Nu startar rättegången mot Attendo-anställda" åtalas för brott mot meddelarskyddet
  Allt tuffare locka personal till äldreomsorgen
  Vissa vanliga drömmar kan indikera risk för demens
  Demenssjuk föll ur sängen - höftledsfraktur upptäcktes senare
  Nya rön: Du kan vara tjock och frisk
  Region och kommuner samverkar om mobila närvårdsteam i Västmanland
  Kraftsamling kring äldreomsorgen med nationellt kompetenscentrum