Skelning hos barn (skelögdhet hos barn)

Sjukdom - Barn

Symptom för Skelning hos barn (skelögdhet hos barn)

Skelögdhet

Behandling för Skelning hos barn (skelögdhet hos barn)

Förebygga skelning
För att kunna behandla skelningen så att inte synnedsättningen blir bestående bör problemet uppmärksammas så fort som möjligt. Efter 10 års ålder är det svårt att påverka synutvecklingen. Brytningsfel ska tidigt korrigeras med glasögon.

Om du tycker att ditt barn skelar ska du kontakta din BVC-mottagning.

Glasögon
I vissa fall kan glasögon räcka för att avhjälpa skelningen.

Öva upp det skelande ögat
En annan viktig del i behandlingen är att få barnet att använda det skelande ögat och därmed stimulera hjärnan och underlätta synutvecklingen. Ett sätt är så kallad lappbehandling som innebär att en lapp sätts för det friska ögat så att barnet måste använda det skelande ögat.

Operation
När synträningen är avslutad behövs ibland operation för att få ögonen rättställda och synen stabil.

Sjukdomen Skelning hos barn (skelögdhet hos barn)

Skelning hos barn beror ofta på att nervfunktionen till ögonmusklerna och ögonrörelsernas samordning inte fungerar. Skelar ditt barn kontakta BVC. I vissa fall kan glasögon räcka för att avhjälpa skelningen. Tidig behandling är viktig för ett bra resultat.

Skelning hos barn börjar oftast märkas när barnet är ett eller ett par år gammalt, men det kan uppträda ännu tidigare. Ett litet barn som skelar med ena ögat har sällan några besvär. Barnets hjärna sorterar bort bilden från det skelande ögat för att undvika dubbelseende.

Synutvecklingen sker snabbast hos små barn och i långsammare takt hos skolbarn. För att synen ska utvecklas på ett bra sätt måste barnet använda även sitt skelande öga, så att synimpulser stimulerar syncellerna och syncentrum i hjärnan.

När synimpulserna från det skelande ögat sorteras bort avstannar synutvecklingen och går i vissa fall tillbaka. Följden kan bli att hjärnan inte kan lära sig att tolka synintryck från det skelande ögat och synen kan bli sämre och förbli så resten av livet. Glasögon hjälper inte mot dålig syn av denna orsak.

"Innan staten och regionerna försöker locka fler att utbilda sig till vårdyrken kanske de ska ta hand om dem som redan arbetar som vårdpersonal, tycker sjuksköterskan Meryem Yebio.