Symptom för Sköldkörtelcancer


Knöl
Svårt att svälja

Symtom på sköldkörtelcancer
Det vanligaste tecknet på cancer i sköldkörteln är en knöl som ofta syns utanpå halsen. Du kan ha en knöl där under ganska lång tid utan att känna något. Om knölen sitter långt ner på halsen kan den ge en känsla av tryck eller göra det svårt att svälja.

Kontakta din vårdcentral för undersökning om du har en knöl på sköldkörteln. I de allra flesta fall är knölen ofarlig. Den kallas då för struma. Läs mer om struma under länken till höger.

Behandling för Sköldkörtelcancer


Sök vård
Kontakta din vårdcentral om du upptäcker en knöl på halsen.

Undersökning vid sköldkörtelcancer
Läkaren börjar med att titta på din hals och känna på sköldkörteln för att skaffa sig en första uppfattning. Du får även lämna ett blodprov.

Ofta går läkaren vidare och skriver en remiss till en cytologienhet för undersökning med finnålspunktion. En tunn nål sticks in i den misstänkta knölen för att ta ett cellprov, så kallad finnålsbiopsi. Cellerna undersöks sedan i mikroskop och svaret skickas tillbaka till din läkare. Om cellprovet visar misstänkta tumörceller eller om du har besvär av knölen på halsen skickar läkaren en remiss till en kirurgklinik eller en öron-, näs- och halsklinik för vidare bedömning. Var remissen skickas beror på var i Sverige du bor.

Tidigare gjordes utredningen med så kallad scintigrafi när man hade en tumör på sköldkörteln. Scintigrafi betyder att man ger en spruta med ett radioaktivt ämne som söker sig till sköldkörteln. Med det radioaktiva ämnet kan läkaren se hur sköldkörteln fungerar. Scintigrafi används numera mest för att utreda giftstruma.

Om läkaren misstänker att det finns en tumör på sköldkörteln kan man ibland undersökas med ultraljud, i kombination med ultraljudsinriktad finnålspunktion. Detta görs när läkaren inte säkert kan känna tumören på halsen.

Papillär, medullär eller anaplastisk sköldkörtelcancer
Ett cellprov från finnålspunktionen kan räcka för att upptäcka en papillär, medullär eller anaplastisk cancer.

Follikulär sköldkörtelcancer
Om cellprovet visar follikulära celler utreds du vidare på en kirurgklinik eller en öron-, näs- och halsklinik med erfarenhet av sköldkörteltumörer.

För att få en säker diagnos tar läkaren på kirurgkliniken bort den halvan av sköldkörteln där knölen sitter. Visar det sig att det är cancer opererar man sedan bort resten av sköldkörteln.

Behandling av sköldkörtelcancer
De två vanligaste formerna av cancer i sköldkörteln, papillär och follikulär, går bra att behandla och de allra flesta patienterna botas.

Medullär cancer i sköldkörteln är ovanligare, men går ofta också att behandla och bota.

Anaplastisk sköldkörtelcancer, som oftast drabbar äldre, är allvarligare. Det är inte lika många som blir botade.

Papillär och follikulär sköldkörtelcancer
Om du har papillär eller follikulär sköldkörtelcancer opereras nästan alltid hela sköldkörteln bort, samt de närliggande lymfkörtlarna på halsen. Vid den papillära formen är det vanligt att en eller flera av lymfkörtlarna på halsen innehåller tumörväxt. Trots en sådan spridning är möjligheten att bli frisk mycket god.

Efter en operation för papillär eller follikulär sköldkörtelcancer kan du få en så kallad radiojodbehandling. Meningen är att ge dig en typ av intern strålbehandling som bara riktas mot sköldkörteln. Det görs med hjälp av radioaktivt jod. Jodet samlas i sköldkörteln och ger en strålning i operationsområdet. Om tumören har spridit sig är möjligheterna att botas mycket bättre om alla spridningstumörer tar upp radioaktivt jod.

Medullär sköldkörtelcancer
Har du medullär cancer i sköldkörteln opererar läkaren alltid bort hela sköldkörteln och lymfkörtlarna i närheten på halsen.

Cellerna vid medullär cancer tar inte upp jod. Du kommer därför inte att behandlas med radioaktivt jod. Om tumören har spridit sig lokalt kan du erbjudas yttre strålbehandling. Läs mer under länken om strålbehandling.

Anaplastisk sköldkörtelcancer
Anaplastisk cancer i sköldkörteln växer mycket fort. Därför brukar den yttre strålbehandlingen börja så snart det finns en säker diagnos. Om du har anaplastisk sköldkörtelcancer behandlas du med både strålbehandling och cytostatika. Detta för att bromsa cancerns tillväxt. I många fall opereras sköldkörteln efter att man fått strålbehandling. Operationen blir ofta lättare att göra om man har fått strålbehandling före.

Efter sköldkörtelcancer
Om du har opererat bort din sköldkörtel försvinner produktionen av viktiga hormoner. De ersätts med sköldkörtelhormontabletter som du måste ta varje dag resten av livet.

Sjukdomen Sköldkörtelcancer


Sköldkörtelcancer förekommer i alla åldrar, men är sällsynt hos barn. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor. Det vanligaste tecknet på sköldkörtelcancer är en knöl på framsidan av halsen. Kontakta din vårdcentral om du känner eller ser en knöl på halsen. Operation och radiojodbehandling är vanliga behandlingsformer. De flesta blir friska efter behandling.

Sköldkörtelcancer delas in i fyra grupper:

Papillär cancer är den vanligaste formen och kan utvecklas i alla åldrar.
Follikulär cancer är den näst vanligaste formen och bildas mest hos personer över 40 år.
Anaplastisk cancer är inte lika vanlig och utvecklas mest hos äldre personer. Det är den mest allvarliga formen av sköldkörtelcancer.
Medullär cancer är också ovanlig och kan ibland vara ärftlig.
Sköldkörteln sitter under struphuvudet, på halsens framsida. I sköldkörteln bildas viktiga hormoner. Ett hormon styr kroppens ämnesomsättning och ser till att kroppen och kroppens organ fungerar som de ska.

Sköldkörtelcancer kan bland annat bildas efter så kallad joniserande strålning. Barn och ungdomar som överlevde atombomberna över Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget hade en större risk att drabbas. Även många barn som bodde nära Tjernobyl när kärnkraftsolyckan skedde 1986 drabbades av sköldkörtelcancer.

Personer som har fått strålbehandling mot halsen för andra sjukdomar har även en ökad risk för sköldkörtelcancer. Det gäller främst yngre personer som behandlats.

Sköldkörtelcancer drabbar cirka 300 personer i Sverige varje år. Efter behandling blir de flesta friska.

Nyheter

Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest

Läs mer här

  Här tjänar undersköterskor bäst
  Gamling stängdes in med råtta på äldreboendet
  Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
  Är flytare ett tecken på god hälsa?
  Forskare avlivar vanlig myt om hjärnans åldrande
  Stora skillnader i timpris för hemtjänst
  Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
  Resultat av immunterapi mot livmodercancer imponerar
  Enkelt test avslöjar hjärnans åldrande
  Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
  Ajöss med BMI"Här är forskarnas nya mått för din kropps hälsa
  Jordnötsallergi hos barn kan förebyggas
  Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
  150 kommuner har problem med trygghetslarmen
  Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter