Transsexualism – när kropp och kön inte stämmer överens

Sjukdom - Psykisk ohälsa

Symptom för Transsexualism – när kropp och kön inte stämmer överens

Behandling för Transsexualism – när kropp och kön inte stämmer överens

Behandling vid transsexualism
När utredningen är färdig kan behandlingen börja. Syftet med behandlingen är att förändra kroppen så den passar med din könsidentitet. Det görs genom hormonbehandling, kirurgi, hårborttagning och logopedbehandling.

Under denna period ska du dessutom, om du inte redan gör det, leva enligt det kön som du vill tillhöra, och berätta om din situation för närstående och eventuella arbetsgivare. Den här perioden kallas för real life och tanken är att du rent praktiskt ska undersöka hur det är att leva som man eller kvinna.

Korrigerande behandling från kvinna till man innebär:
-Hormonbehandling som gör att du får ett manligt röstläge, skäggväxt och att klitoris växer. Menstruationen upphör så småningom.
-Bröstborttagning hos en plastikkirurg.
-Penisprotes.
-Röstträning hos en logoped vid behov.
Korrigerande behandling från man till kvinna innebär:
-Hormonbehandling som ger dig brösttillväxt och en mer kvinnlig fettfördelning. Röst och hårväxt påverkas dock inte.
-Hårborttagning med diatermi.
-Röstträning hos en logoped.
Vad säger lagen?
Sedan 1972 finns en lag som reglerar juridiskt och kirurgiskt könsbyte. Lagen innebär att personer som vill korrigera sitt kön måste ansöka om tillstånd hos Socialstyrelsens rättsliga råd. För att få ansöka måste man vara över 18 år, svensk medborgare, ogift och steril. Många tycker dock att lagen är omodern och Socialstyrelsen har lagt fram ett förslag om att ändra på lagstiftningen.

Operation och nytt juridiskt kön
Om behandlingen fungerar väl och du fortfarande har en stark önskan om könskorrigering, skriver utredningsteamet ett intyg som du skickar tillsammans med en ansökan om könsbyte till Socialstyrelsens rättsliga råd. Om ansökan godkänns, vilket sker i de allra flesta fall, får du tillstånd att genomgå en könskorrigerande operation. Operationen innebär att man så långt det är möjligt får yttre könsorgan att stämma med könsidentiteten. Efter operationen får du ett nytt juridiskt kön och ett nytt personnummer.

Utöver operation av könsorganen finns även följande möjligheter:
-Bröstförstoring om brösten inte vuxit tillräckligt av hormonbehandlingen.
-Sköldbroskplastik. Adamsäpplet skalas av så att det får ett mer kvinnligt utseende.
-Röstförändrande kirurgi om röstträningen inte har gett resultat.
-Ansiktskirurgi. För närvarande ingår inte detta i behandlingen, men du kan välja att ordna det på egen hand.

Sjukdomen Transsexualism – när kropp och kön inte stämmer överens

Vilket kön man tillhör är inte alltid en självklarhet. Man kan känna sig som en kvinna men ha en mans kropp, eller tvärtom, känna sig som en man men ha en kvinnas kropp. På mottagningen för könsbytesutredningar finns hjälp för dig som är transsexuell och vill påbörja en utredning om könskorrigering.

Alla barn som föds i Sverige blir tilldelade ett juridiskt kön utifrån hur kroppen ser ut. Det juridiska könet är det kön som står i folkbokföringen, passet och andra papper från myndigheter. Könsidentitet är något annat. Det är upplevelsen av att vara man eller kvinna, kille eller tjej. För transsexuella personer stämmer inte könsidentiteten med kroppens kön. Det kallas även för könsdysfori.

För en del har upplevelsen av att vara fångad i fel kropp funnits så länge de kan minnas, för andra kommer den senare i livet. Graden av könsdysfori kan variera. Om den inte är så stark att den uppfyller kriterierna för transsexualism kan man lida av annan könsidentitetsstörning.

Många transsexuella har en stark önskan om att korrigera kroppen med könshormoner och kirurgi och få ett nytt juridiskt kön. Varje år genomförs ett 50-tal könskorrigerande operationer i Sverige. Det är något fler män som korrigerar sitt kön till kvinnor än tvärtom.

Transsexuella klär och beter sig ofta på ett sätt som är vanligt hos det motsatta könet, men det är inte samma sak som transvestitism. En transvestit har sällan någon önskan om att korrigera sin kropp eller byta juridiskt kön. Transsexualism ska inte heller förväxlas med sexuell läggning. En transsexuell person kan tycka om män, kvinnor eller båda.

Varför blir man transsexuell?
Orsakerna till transsexualism är okända, men mycket talar för att det finns en biologisk förklaring. Troligen sker något under fostertiden som gör att hjärnans och den övriga kroppens kön inte stämmer överens.

Puberteten
Många transsexuella identifierar sig med det motsatta könet redan som barn, och puberteten blir då ofta en svår tid. Under denna period blir den biologiska könstillhörigheten tydligare, brösten börjar växa hos biologiska flickor och könsorganet växer hos biologiska pojkar. En biologisk flicka, som länge har identifierat sig som pojke och kanske har bemötts som en pojke av omgivningen, betraktas plötsligt som kvinna. Det kan skapa en obehaglig känsla av att vara fångad i fel kropp.