Symtom vid tvångssyndrom hos unga
Hos den som har tvångssyndrom fastnar tankarna i vissa banor, vilket känns obehagligt och ångestfyllt. För att skingra tankarna görs upprepade tvångshandlingar som känns lugnande. Efter hand kan tvångshandlingarna helt ta över tillvaron och bli ett stort hinder för den som är sjuk.
Vanliga tvångshandlingar kan vara att tvätta händerna hela tiden, ta på trappräcken för att kunna passera eller att man måste göra saker i en exakt ordning annars måste man börja om igen. Det kan också handla om tankeritualer där man upprepar vissa räknetal, upprepar beteenden eller gör olika magiska handlingar för att undvika olyckor för sig själv eller för dem som står en nära. En del patienter med tvångssyndrom tror att de kan bli smittade av allvarliga sjukdomar genom att till exempel röra vid samma föremål som någon annan.
Det är ganska vanligt med flera olika typer av tvångstankar och tvångshandlingar. Den som är sjuk vet att dessa tvångshandlingar och tvångstankar inte är rimliga. Trots försök att hålla symtomen borta lyckas inte det viljemässigt. Symtomen kommer tillbaka igen.
Sök vård
En ung person som har tvångstankar eller tvångshandlingar bör inte tveka att söka professionell hjälp. Det finns hjälp att få. För den som går i skolan kanske det finns en skolkurator eller skolpsykolog att tala med. Den öppna barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, kan erbjuda kontakt med en barnpsykiater och en psykolog.
Den som är förälder bör söka professionell hjälp hos den öppna barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, eller husläkare om barnet har symtom på tvångssyndrom.
Undersökning
Det är en psykolog eller psykiater som genom samtal ställer diagnosen. Patienten får fylla i frågeformulär för att kartlägga symtomen. För att få diagnosen OCD ska tvångstankarna eller tvångshandlingarna uppta minst en timme varje dag och upplevas som väldigt påfrestande eller medföra att man fungerar sämre hemma, i skolan och tillsammans med kamrater.
Behandling vid tvångssyndrom hos unga
Den som får diagnosen tvångssyndrom (OCD) får träffa en psykolog eller en psykiater för samtal. Den vanligaste behandlingsformen är så kallad kognitiv beteendeterapi, som ibland kombineras med antidepressiva läkemedel, som också har effekt mot tvångssyndrom.
Kognitiv beteendeterapi (KBT) innebär att man identifierar olika situationer som barnet har svårt att klara på grund av tvångssymtomen. Successivt tränar man på olika sätt att hantera situationen. Ibland sker behandlingen i hemmiljö. Hemläxor ingår vilket ökar chanserna för att behandlingen blir lyckad.
Råd till anhörig
Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation. Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.
Tvångssyndrom (obsessive compulsive disorder, OCD) kan innefatta tvångstankar och/eller tvångshandlingar. En ung person som har tvångstankar eller tvångshandlingar bör inte tveka att söka professionell hjälp. Den öppna barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, kan erbjuda kontakt med en barnpsykiater och en psykolog.
Tvångssyndrom kan uppstå när man är barn, tonåring eller ung vuxen. Ofta är tvångssyndrom kombinerade med andra ångesttillstånd, personlighetsavvikelser och depression.
Orsakerna till tvångssyndrom kan vara flera, men man tror att psykologiska faktorer endast har en liten betydelse för uppkomsten.
Ärftlighet har viss betydelse och forskning visar att sjukdomen i mycket sällsynta fall kan uppstå efter svåra streptokockinfektioner i barndomen.
Tvångshandlingar, ritualer och tvångstankar kan vara kopplade till andra sjukdomstillstånd och är ganska vanliga hos personer med till exempel autistiskt syndrom, Aspergers syndrom och Tourettes syndrom.
Tvångssyndrom kan i svåra fall vara ett tillstånd med uttalat lidande men leder inte till att man förlorar förståndet eller blir svårt psykiskt sjuk.
Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst