Tvångssyndrom hos unga

Sjukdom - Barn

Om sjukdomenBehandling

Symptom för Tvångssyndrom hos unga


Ångest
Tvångssyndrom

Symtom vid tvångssyndrom hos unga
Hos den som har tvångssyndrom fastnar tankarna i vissa banor, vilket känns obehagligt och ångestfyllt. För att skingra tankarna görs upprepade tvångshandlingar som känns lugnande. Efter hand kan tvångshandlingarna helt ta över tillvaron och bli ett stort hinder för den som är sjuk.

Vanliga tvångshandlingar kan vara att tvätta händerna hela tiden, ta på trappräcken för att kunna passera eller att man måste göra saker i en exakt ordning annars måste man börja om igen. Det kan också handla om tankeritualer där man upprepar vissa räknetal, upprepar beteenden eller gör olika magiska handlingar för att undvika olyckor för sig själv eller för dem som står en nära. En del patienter med tvångssyndrom tror att de kan bli smittade av allvarliga sjukdomar genom att till exempel röra vid samma föremål som någon annan.

Det är ganska vanligt med flera olika typer av tvångstankar och tvångshandlingar. Den som är sjuk vet att dessa tvångshandlingar och tvångstankar inte är rimliga. Trots försök att hålla symtomen borta lyckas inte det viljemässigt. Symtomen kommer tillbaka igen.

Behandling för Tvångssyndrom hos unga


Sök vård
En ung person som har tvångstankar eller tvångshandlingar bör inte tveka att söka professionell hjälp. Det finns hjälp att få. För den som går i skolan kanske det finns en skolkurator eller skolpsykolog att tala med. Den öppna barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, kan erbjuda kontakt med en barnpsykiater och en psykolog.

Den som är förälder bör söka professionell hjälp hos den öppna barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, eller husläkare om barnet har symtom på tvångssyndrom.

Undersökning
Det är en psykolog eller psykiater som genom samtal ställer diagnosen. Patienten får fylla i frågeformulär för att kartlägga symtomen. För att få diagnosen OCD ska tvångstankarna eller tvångshandlingarna uppta minst en timme varje dag och upplevas som väldigt påfrestande eller medföra att man fungerar sämre hemma, i skolan och tillsammans med kamrater.

Behandling vid tvångssyndrom hos unga
Den som får diagnosen tvångssyndrom (OCD) får träffa en psykolog eller en psykiater för samtal. Den vanligaste behandlingsformen är så kallad kognitiv beteendeterapi, som ibland kombineras med antidepressiva läkemedel, som också har effekt mot tvångssyndrom.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) innebär att man identifierar olika situationer som barnet har svårt att klara på grund av tvångssymtomen. Successivt tränar man på olika sätt att hantera situationen. Ibland sker behandlingen i hemmiljö. Hemläxor ingår vilket ökar chanserna för att behandlingen blir lyckad.

Råd till anhörig
Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation. Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.

Sjukdomen Tvångssyndrom hos unga


Tvångssyndrom (obsessive compulsive disorder, OCD) kan innefatta tvångstankar och/eller tvångshandlingar. En ung person som har tvångstankar eller tvångshandlingar bör inte tveka att söka professionell hjälp. Den öppna barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, kan erbjuda kontakt med en barnpsykiater och en psykolog.

Tvångssyndrom kan uppstå när man är barn, tonåring eller ung vuxen. Ofta är tvångssyndrom kombinerade med andra ångesttillstånd, personlighetsavvikelser och depression.

Orsakerna till tvångssyndrom kan vara flera, men man tror att psykologiska faktorer endast har en liten betydelse för uppkomsten.

Ärftlighet har viss betydelse och forskning visar att sjukdomen i mycket sällsynta fall kan uppstå efter svåra streptokockinfektioner i barndomen.

Tvångshandlingar, ritualer och tvångstankar kan vara kopplade till andra sjukdomstillstånd och är ganska vanliga hos personer med till exempel autistiskt syndrom, Aspergers syndrom och Tourettes syndrom.

Tvångssyndrom kan i svåra fall vara ett tillstånd med uttalat lidande men leder inte till att man förlorar förståndet eller blir svårt psykiskt sjuk.

Nyheter

150 kommuner har problem med trygghetslarmen
Igår 15:40
? Våra system är sådana att vi märker direkt när något inte stämmer, så vi förstod tidigt att det fanns stora driftstörningar och sammankallade krisgruppen vid ett-tiden, säger Martin Puumalainen, Sverigechef på Careium som tillhandahåller tjänsten. Läsockså:

Läs mer här

  150 kommuner har problem med trygghetslarmen
  Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter
  SD: Lär dig svenska eller riskera uppsägning
  Satsning på yrkessvenska ska ge fler undersköterskor i Kalmar
  Otraditionell men effektiv behandling av psykiska störningar
  Studie: Sötningsmedel kan öka risken för stroke och blodproppar
  Regelbundna toabesök kan vara nyckel till bättre mental hälsa
  Bristande kommunikation slutade med amputerat ben
  Lovande resultat för behandling av kronisk kvinnosjukdom
  Forskare om insulinbehandling: ?Vi har räknat fel i årtionden?
  Nu ska kommuner och regioner lära sig om fördelarna med fallprevention
  Push - Gym & Hälsa AB ? nytt företag startar i Nora
  Viss kolhydrat kan sätta fart på utvecklingen av Alzheimers sjukdom
  Skrämmande mattrend är vanligast bland flickor
  ?Väldigt fattig vardag? på äldreboende