Tvångssyndrom (OCD, Obsessive-compulsive disorder)

Sjukdom - Psykisk ohälsa

Symptom för Tvångssyndrom (OCD, Obsessive-compulsive disorder)

Tvångssyndrom

Symtom på tvångssyndrom
Om du känner igen dig eller en anhörig i följande frågor bör du kontakta sjukvården:

-Tvättar du dig mer än vad du egentligen tycker är nödvändigt?
-Kontrollerar du saker mer än vad du egentligen tycker är nödvändigt?
-Har du återkommande, ofrivilliga tankar som är svåra att slå bort?

Behandling för Tvångssyndrom (OCD, Obsessive-compulsive disorder)

Behandling av tvångssyndrom
De metoder har visat sig effektiva vid behandling av tvångssyndrom är behandling med så kallade antidepressiva läkemedel samt kognitiv beteendeterapi (KBT).

KBT innebär i korthet att du stegvis och i överenskommelse med din terapeut möter det som utlöser tvångshandlingarna. Det kan till exempel vara att smutsa ned händerna och att arbeta mot ångesten genom att inte omedelbart börja tvätta händerna. Efter en stund dämpas ångesten, utan att du har tvättat händerna.

Du kan behandlas med läkemedel och KBT i kombination med varandra, eller var och en för sig.

Sjukdomen Tvångssyndrom (OCD, Obsessive-compulsive disorder)

Tvångssyndrom är när en person lider av tvångstankar och/eller tvångshandlingar. Tvångstankar är återkommande, ofrivilliga tankar som är svåra eller omöjliga att slå bort. Tvångshandlingarna lindrar, åtminstone tillfälligt, den ångest som tvångstankarna orsakar. Kontakta din vårdcentral om du har tvångstankar eller tvångshandlingar som skapar problem i din vardag.

Om du har tvångssyndrom inser du nog att dina tankar är orimliga och att dina tvångshandlingar är onödiga. Men du känner ändå att du måste utföra dem. Vanliga tvångstankar är ”tänk om”, till exempel ”tänk om jag har glömt spisen på”, ”tänk om det börjar brinna”, ”tänk om jag har fått en smittsam sjukdom”, eller ”tänk om jag sticker en kniv i mitt barn”.

Andra tvångstankar kan handla om ett behov av kontroll eller att det ska kännas ”precis rätt” när man utför vardagliga rutinhandlingar.

Tvångstankarna väcker kraftig ångest som dämpas av upprepade, ritualiserade tvångshandlingar. Det kan till exempel vara att tvätta händerna väldigt ofta och noggrant, eller att kontrollera alla lås i hemmet. Insikten att tankarna och handlingarna är orimliga leder till starka skamkänslor, vilket gör att man kan försöka dölja sin sjukdom för familj, vänner och vårdpersonal.

Var går då gränsen mellan normalt och sjukt? De flesta kan någon gång oroa sig för om de har stängt av strykjärnet efter att ha lämnat hemmet. Någon kanske till och med har åkt hem igen för att kontrollera. Detta orsakar inga större problem eller lidande. Om du däremot kommer ett par timmar för sent till arbetet varje dag för att du har kontrollerat alla dina elektroniska apparater bör du kontakta din vårdcentral för professionell hjälp.

Tvångssyndrom kallas även för OCD. Det är en förkortning av engelskans Obsessive-compulsive disorder.