Symptom för Vestibulit (samlagssmärta)

Smärta, vagina

Symtom
Kvinnor som lider av vestibulit upplever intensiv brännande smärta och sveda i slidöppningen när de försöker ha samlag. Om kvinnan ändå genomför samlag kan smärtan finnas kvar upp till ett par dygn.

Det kan även göra ont om du för in en tampong eller under en gynekologisk undersökning.

Behandling för Vestibulit (samlagssmärta)

Det kan vara svårt att behandla vestibulit och det krävs mer forskning för att avgöra vilka behandlingar som fungerar bäst. Lämplig information, avslappning, stödjande samtal och vissa läkemedel har visat sig fungera bra för vissa kvinnor.

Behandlingen börjar ofta med att kvinnan får smörja området runt slidöppningen med en mjukgörande kräm eller lokalbedövningsgel om slemhinnan är mycket smärtkänslig. På så sätt kan den negativa smärtcirkeln brytas och kvinnan kan börja få kontakt med sitt underliv igen. Vid långvarig samlagssmärta finns det nästan alltid någon form av slidkramp och spända muskler som påverkar smärtan vid samlag.

Nästa steg i behandlingen är att lära kvinnan knip- och avslappningsövningar av bäckenbottens muskler. Ibland kan man få hjälp att träna avslappning med specialutbildad sjukgymnast eller barnmorska. På en del mottagningar används akupunktur mot spända muskler.

På en del specialmottagningar samarbetar läkare, barnmorska, sjukgymnast och kurator. Man arbetar både med den fysiska smärtan i slemhinna och bäckenbotten, och med de psykosexuella konsekvenserna av att inte kunna ha samlag. Många patienter mår psykiskt dåligt på grund av sina besvär.

Under 1990-talet var operation en vanlig behandlingsmetod. Operation är numera en sistahandsåtgärd i vissa specialfall. Då avlägsnas den delen av slemhinnan som är känslig för smärta och täcks med ny slemhinna från slidans nedre del som är tjock och motståndskraftig.

Sjukdomen Vestibulit (samlagssmärta)

Vestibulit ger smärta omkring slidans öppning när området utsätts för tryck eller tänjning. Det brukar framför allt kännas vid samlag men det kan också göra ont om du för in en tampong eller vid en gynekologisk undersökning. Det kan vara svårt att behandla men det finns flera åtgärder som hjälper.

Vestibulit kan i svårare fall också ge dig smärta vid andra tillfällen, till exempel om du cyklar eller rider.

Det område som finns mellan de små blygdläpparna kallas slidans förgård. Förgården omger slidöppningen och urinrörets mynning. Den som lider av vestibulit brukar känna smärta i främst bakre delen av förgården när området utsätts för tryck eller tänjning.

Man vet inte säkert vad som gör att en kvinna får vestibulit, men idag tror man att flera olika orsaker tillsammans bidrar till att kvinnor drabbas. Det kan vara återkommande svampinfektioner och upprepade behandlingar med medel mot svamp eller behandling av kondylom i slidans öppning. Psykosexuella orsaker kan också bidra till smärtutvecklingen, till exempel samlag utan sexlust som påfrestar slemhinnan i underlivet.