Symtom på åderförkalkning
Åderförkalkning ger till en början inga symtom. När sjukdomen gjort att ett blodkärl har fått en kraftig förträngning eller när en propp har lossnat kan du få hjärtinfarkt, kärlkramp, fönstertittarsjuka, stroke, TIA eller andra besvär beroende på vilket blodkärl som drabbats.
Förebygga åderförkalkning
Du kan förebygga högt blodtryck och höga blodfettshalter genom att äta nyttigt, sova ordentligt och röra på dig regelbundet. Övervikt och rökning kan göra att du får skador på blodkärlen.
Högt blodtryck, höga halter av blodfetter, kolesterol, och lindrig diabetes kan man ha utan att känna av det. Om det finns flera fall av åderförkalkning i din släkt, framför allt om någon i familjen drabbats som ung, bör du be din husläkare att kontrollera ditt blodtryck och dina blodfetter.
Sök vård
Om du får besvär som påminner om symtomen på hjärtinfarkt, kärlkramp, stroke eller TIA ska du omedelbart kontakta akutmottagning. Ring 112 för rådgivning även om symtomen verkar lindriga eller har gått tillbaka, alternativt om du får svåra smärtor i benen som inte släpper fastän du vilat.
Undersökning
Ultraljud eller kontraströntgen kan användas för att undersöka blodkärl där man misstänker åderförkalkning.
Datortomografi, isotopundersökning eller andra metoder kan användas för att se om åderförkalkningen har skadat någon kroppsdel.
Blodtryck, blodsocker och blodfetter mäts för kartläggning av riskfaktorer.
Behandling
Viktigast är att se över sin livsstil och försöka minska riskfaktorerna för åderförkalkning. Det är viktigt att inte röka när skadan har blivit så svår att det är nödvändigt att behandla. Läkemedel eller operation kan aldrig kompensera en ohälsosam livsstil.
Läkemedel
Mot diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter finns det läkemedel. Blodförtunnande läkemedel kan förebygga blodproppar. Den åderförkalkning som redan finns går inte tillbaka av medicineringen.
Operation
Att operera det drabbade blodkärlet kan ibland skapa bättre blodflöde.
Ballongvidgning innebär att en liten ballong förs in i det förkalkade blodkärlet och sedan blåses upp för att utvidga kärlet.
Bypass-operation/kranskärlsoperation innebär att man byter ut de skadade delarna av blodkärlen.
Att skrapa bort det innersta förkalkade lagret av blodkärlet är ett annat alternativ.
Åderförkalkning, även kallat arterioskleros eller ateroskleros, beror på inlagringar i de blodkärl som leder blodet från hjärtat ut till kroppens olika delar. Det kan leda till blodpropp och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Kontakta din vårdcentral om du har svåra smärtor i benen som inte går över vid vila, eller om du misstänker besvär från hjärtat.
Åderförkalkning innebär att det bildats kalkartade inlagringar på blodkärlens insida.
När vi blir äldre blir väggarna i artärerna, pulsådrorna, tjockare och stelare. Med tiden bildas områden med fettinlagringar på insidan av blodkärlen. När det blir för trångt får blodet svårare att passera.
Åderförkalkning kan ibland göra att det bildas blodproppar, vilket kan orsaka olika allvarliga sjukdomar:
När blodkärlen som leder blodet till hjärtmuskeln blir för trånga kan du få kärlkramp eller hjärtinfarkt.
Om kärlen som leder blodet upp till hjärnan blir för trånga kan du drabbas av stroke eller TIA, då en del av hjärnan får tillfällig syrebrist.
Åderförkalkning i benen ger så kallad fönstertittarsjuka.
Åderförkalkning kan också ge problem med potensen. När åderförkalkningen börjat ge besvär i någon del av kroppen är oftast även andra blodkärl, artärer, drabbade, även om man ännu inte börjat märka det.
Åderförkalkning drabbar de flesta när man blir äldre. Män drabbas ofta tidigare än kvinnor.
Riskfaktorer
Flera livsstilsfaktorer kan göra att du riskerar att drabbas även i yngre ålder. Om du har flera riskfaktorer, se nedan, innebär det en kraftigt ökad risk:
åderförkalkning i familjen
diabetes
högt blodtryck
hög kolesterolhalt i blodet
rökning
övervikt
stress
att du rör på dig för lite.
Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
14/3 2023 09:40
Myndigheten pekar bland annat på att det saknas kunskap om i vilken utsträckning missförhållanden eller vårdskador faktiskt förekommer ? något som behöver kartläggas, enligt Riksrevisionen. Dessutom saknas insikt om hur mycket den här typen av brister kostar
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst