Symtom på ålderssynthet
Ålderssynthet börjar märkas när vi är cirka 40-45 år och ökar med tiden. Du ser fortfarande bra på långt håll, men får allt svårare att se på nära håll. Texten blir suddig och bokstäverna flyter ihop. Ögonen känns ansträngda och du kan få huvudvärk.
Om du är lagom närsynt kan det i stället bli så att du börjar ta av dig glasögonen på nära håll eftersom närsyntheten kan kompensera för ålderssyntheten.
Behandling av ålderssynthet
Ålderssynthet kan korrigeras med glasögon. Optikern provar ut vilken styrka på glasen som behövs för att rätta till ditt synfel.
Har du redan glasögon för att korrigera närsynthet, översynthet eller astigmatism kan du byta ut dessa mot ett par progressivt slipade glas. Linsen är då slipad så att den övre delen av linsen är avsedd att användas för att se på långt håll och den undre delen för att se på nära håll.
Behöver du inga glasögon på långt håll kan du klara dig med ett par färdiga läsglas som du själv provar ut. Sådana glasögon kan du finna i varuhus och på apotek.
Ålderssynthet kan börja uppträda i 40-årsåldern när ögat får svårare att ackommodera, det vill säga att växla mellan att se skarpt på olika avstånd. Du ser fortfarande bra på långt håll, men det blir allt svårare att till exempel läsa. Vänd dig till en optiker om du märker att du blivit ålderssynt. Sök vårdcentral om du har andra besvär med ögonen eller synen.
Åldersynthet innebär att ögats lins inte längre är lika flexibel och därför har svårare att anpassa sig efter olika avstånd.
Hos barn kan ögat ställa in skärpan steglöst och blixtsnabbt från mycket långa avstånd till drygt en decimeter framför ögat. Detta är möjligt genom att ögonlinsen är elastisk och anpassar sin tjocklek så att skärpan blir rätt. I 60-årsåldern har linsen stelnat helt.
Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
7/3 2023 15:40
En blivande mamma bör undvika att dricka vätska och att äta mat som innehåller så kallad mikro- och nanoplast (MNP) ? det vill säga minimalt små plastpartiklar. Artikeln om denna varning har publicerats i tidskriften Nanomaterials. Ger "anledning till oro"
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst