Symtom på åldersvårtor
Åldersvårtor är ofarliga och ger inga symtom. De brukar komma i medelåldern och blir vanligare ju äldre du blir. Det är ljusbruna eller mörkare bruna partier på huden. Fläckarna är lätt upphöjda, har en tydlig kant och en något glansig yta. Ofast får du åldersvårtor i ansiktet, på bröst eller rygg.
Förebygg åldersvårtor
Du kan inte förebygga åldersvårtor.
Egenvård
Du kan inte göra något för att dämpa vårtan.
Sök vård
Vårdcentral
Vänd dig till din vårdcentral:
om dina fläckar ändrar form, färg eller på annat sätt förändras
om dina fläckar blöder eller blir infekterade.
Undersökning
En husläkare eller hudläkare tittar på fläcken och tar eventuellt ett prov.
Behandling av åldersvårtor
Fläckarna kan tas bort med hjälp av skrapning, så kallat ”kurretage”, på vårdcentral eller av en hudläkare.
Åldersvårtor är platta ljusbruna eller mörkbruna partier på huden. De förekommer vanligast i ansiktet och på bålen, är lätt upphöjda och kan ge ett ”glansigt intryck”. Tillståndet är inte sjukligt utan eventuellt ett kosmetiskt problem. Kontakta vårdcentralen om vårtorna förändras, blir infekterade eller börjar blöda.
Åldersvårtor kallas även Seborrhoisk keratos. Fläckarna kan komma redan i 30-årsåldern, men är vanligare hos personer i medelåldern eller äldre. De uppkommer av att de yttersta lagren med celler i huden inom ett område ”fastnar kvar” och inte släpper från de underliggande hudlagren. Tillståndet är inte sjukligt utan eventuellt ett kosmetiskt problem.
Ordet vårta för lätt tankarna till virus, men det är inte en virusinfektion, det har bara kallats vårtor i alla tider.
Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
8/3 2023 15:40
Snöovädret slog hårt mot Stockholmsområdet på onsdagen, med uppåt 50 centimeter snö på sina håll. På Värmdö sattes tre bandvagnar in för att hemtjänsten skulle kunna göra sina hembesök, uppger flera medier. Läs också: Strömavbrott kan slå ut äldreboenden
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst