Amöbainfektion (entamöba dispar, entamöba histolytica)

Sjukdom - Infektioner

Symptom för Amöbainfektion (entamöba dispar, entamöba histolytica)

Feber
Diarré
Magont

Symtom
Några få amöbacystor räcker för att du ska smittas med Entamöba histolytica. Tiden från smitta till symtom är vanligen två till fyra veckor, men kan vara flera månader. Man kan bära på smittan i flera år. Infektionen kan pågå utan symtom eller med lindriga diarréer av och till.

I svårare fall får man ont i magen och täta, blodblandade diarréer. I en del fall sprider sig parasiten i kroppen och brukar då ge en abscess, hålrum med var, i levern. Du får feber, buksmärtor och ditt allmäntillstånd påverkas.

Behandling för Amöbainfektion (entamöba dispar, entamöba histolytica)

Förebyggande
Du kan förebygga smitta genom att hantera livsmedel på ett hygieniskt sätt.

Om du reser till områden i Östeuropa eller till utomeuropeiska länder bör du om möjligt bara dricka vatten som kokats eller vatten på flaska. Du bör också undvika att äta sallad och annan mat som inte under fem minuter värmts upp till minst 50 grader.

Det är också viktigt att du tvättar händerna innan du tar i mat och efter toalettbesök.
Kontakta vårdcentral eller infektionsklinik om du har diarré och magsmärtor efter utlandsresa. Om det finns blod i diarréerna är det viktigt att du snabbt får tid för en undersökning.

Undersökning
Om läkaren misstänker att du har en amöbainfektion, får du lämna avföringsprov som undersöks i mikroskop. För att skilja den sjukdomsframkallande amöban från den ofarliga behövs ytterligare en undersökning. Om läkaren misstänker en ansamling av var i levern gör han eller hon en ultraljudsundersökning och tar ett blodprov som visar eventuella antikroppar mot amöban.

Läkemedel
Amöbainfektion behandlas med antibiotika.

Sjukdomen Amöbainfektion (entamöba dispar, entamöba histolytica)

Amöbainfektion får man av en parasit, en amöba, som främst sprids via förorenat vatten och mat. Tecken på infektion är blodiga diarréer och feber. Ibland kan amöban angripa levern. Amöban är vanligare utanför Europa. Du kan förebygga smitta genom att inte dricka vatten som kan vara förorenat eller äta mat som inte tillagats. Sök vård om du misstänker att du blivit smittad.

Amöbainfektionen orsakas av en parasit, och är vanligare i Asien, Sydamerika och Afrika än i Europa. Parasiten kan leva i tarmen hos människan och överförs främst via förorenat vatten och mat, till exempel grönsaker. Parasiten kan överleva flera veckor utanför kroppen genom att bilda så kallade cystor. Dessa tål vattenklorering men inte kokning eller värme över 50 grader under fem minuter.

Den parasit som ger amöbadysenteri och som kan angripa levern kallas Entamöba histolytica, medan den amöba som bara infekterar tarmen utan att ge besvär kallas Entamöba dispar. Dessa två går inte att skilja vid mikroskopisk undersökning av avföring. En mer avancerad undersökningsmetod behövs för detta.

I Sverige har Entamöba histolytica också visat sig orsaka diarréer, till exempel när avloppsvatten förorenat dricksvatten.