Symtom
Om du har långdragna luftrörsbesvär med andnöd, pipande andning, natthosta, segt slem och en känsla av täppthet i bröstet kan det vara astma. Bronkit eller långvariga luftvägsinfektioner kan ibland förväxlas med astma.
En del får besvär när det är kallt och fuktigt ute, andra vid ansträngning, förkylning eller om de utsätts för något de är allergiska mot. Besvären kan uppträda på olika sätt hos olika människor och sjukdomen kan också variera i svårighetsgrad under olika perioder av livet.
Egenvård
De allra flesta personer med astma kan leva ett helt normalt liv utan att behöva uppleva astmaanfall. På vårdcentralen får du hjälp att lära känna din kropp och din astma. Du får också lära dig hur du kan undvika situationer och miljöer som framkallar astmabesvär.
Genom att själv mäta din lungfunktion med en enkel lungfunktionsmätare (PEF) kan du hålla viss kontroll på din astma. Stora förändringar tyder ofta på en försämring av astman.
Ta reda på när du ska ta dina mediciner. Be din läkare om en individuell skriftlig behandlingsplan. I planen ska det stå ordination och dosering av läkemedlen samt hur du själv kan ändra din medicinering när du blir bättre eller sämre.
Följ läkarens råd om de förebyggande medicinerna.
Gör rökstopp, att röka försämrar luftvägsbesvären. Hjälpmedel för rökavvänjning finns receptfritt på apoteket. Många vårdcentraler har rökavvänjningskurser.
Sök vård
Det är alltid obehagligt att få andningsbesvär men försök att alltid ta det lugnt och ta de luftrörsvidgande medicinerna. Sök läkarhjälp om andnöden inte går över.
Vid snabbt uppkomna andningsbesvär ska du omedelbart söka akut läkarhjälp.
Om du misstänker att du har astma ska du kontakta din vårdcentral för en astmautredning. Vänd dig också till vårdcentralen om du får något av följande symtom:
När dina astmamediciner inte hjälper.
Långdragna luftvägsinfektioner.
Om dina PEF-värden försämras.
Tilltagande besvär.
Undersökning
Vårdcentralen kan göra en astmautredning. Med hjälp av lungfunktionstester undersöks dina lungor och luftrör. Vanliga tester är spirometriundersökning och PEF-mätning.
Behandling
Det är viktigt att man behandlar dina inflammerade luftrör så tidigt som möjligt. Ju snabbare du kan få en diagnos och påbörja en behandling, desto mindre problem blir det i framtiden. Målet för astmabehandling är att du ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt utan att få symtom som begränsar dina intressen eller aktiviteter.
Samtala med din läkare eller sjuksköterska kring vad som utlöser dina besvär hemma eller på arbetet. Ibland kan miljöförbättrande åtgärder hjälpa.
Läkemedel
Det finns många bra och verksamma mediciner mot astma. De kan delas in i två olika grupper; förebyggande som behandlar inflammationen samt luftrörsvidgande.
Astma är en luftvägssjukdom som kännetecknas av en inflammation i luftvägarna som gör att det ibland blir svårt att andas. De allra flesta får lindriga besvär medan en mindre del har en svår form av astma. Ju snabbare din astma kan börja behandlas desto mindre problem får du i framtiden. På vårdcentralen får du hjälp att hantera din sjukdom och lära dig undvika situationer som framkallar besvär.
De senaste decennierna har förekomsten av astma ökat bland både barn och vuxna och idag beräknas sex till åtta procent av befolkningen ha astma. Orsakerna till denna ökning är till viss del okända men både arv, miljö och levnadsvanor anses inverka.
Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
22/3 2023 09:20
Bakom väggarna till en oansenlig byggnad i ett industriområde i södra Wales pågår något mycket ovanligt. Tusentals flugor surrar exempelvis runt i sterila boxar. Med jämna rum töms boxarna på insektsägg, som kläcker larver, som sedan skickas ut till diverse
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst