Symtom vid benbrott
Smärta är det främsta tecknet på ett benbrott. Det kan också bli svullet runt frakturen. När du försöker röra den del av kroppen som är skadad gör det ont. Det kan också göra ont när du rör vid det skadade området. Den skadade kroppsdelen kan ha fel ställning eller onormal rörlighet.
Oftast uppstår en blödning kring brottytorna. Efter någon dag kan den synas som ett kraftigt blåmärke i huden.
Mindre frakturer har lindrigare symtom.
Förebygga benbrott
Benbrott som beror på benskörhet kan förebyggas. Genom att äta näringsriktigt med kalkrika produkter kan du försöka förebygga benskörhet. Det är också viktigt att du belastar skelettet genom att regelbundet röra på dig. Promenera gärna med stavar.
Sök vård
Om du under en aktivitet känner en plötslig, ihållande smärta och inte kan röra eller stödja på benet eller armen, fingrar eller tår ska du vända dig till närsjukhus eller akutmottagning på sjukhus.
Om du misstänker att en person har brutit ett ben, och den skadade inte kan förflytta sig, ring 112 efter ambulans.
Undersökning vid benbrott
För att man ska kunna ta reda på om det är en fraktur behöver man röntga skadan. Men tyvärr är det inte alltid som man kan se ett benbrott på röntgen.
Om benbrottet beror på en känd benskörhet behöver du inte röntgas. Läkaren går då på den tidigare sjukdomshistorien och gjorda utredningen.
Behandling av benbrott
Ibland behöver man lägga det brutna benet i rätt läge. Det sker under bedövning.
I vissa fall krävs operation, till exempel vid lårbensbrott.
Du behöver ett stöd för att skelettbenet ska hållas i rätt läge under läkningen. Det kan göras med gipsförband eller annat yttre stödförband. De frakturer som kräver operation fixeras oftast med inre stålskenor, spikar eller skruvar.
Vissa ben hålls naturligt på plats och behöver inga stödförband. Ett brutet revben får till exempel stöd av musklerna runt omkring.
Läkningstiden för en fraktur är mellan 2 och 40 veckor, beroende på vilket ben som skadats, vilken typ av fraktur det är och om du fortfarande växer. Frakturer läker snabbare hos barn än hos vuxna.
Eftervård vid benbrott
Det är viktigt att så tidigt som möjligt börja träna upp och röra muskler och leder kring frakturen för att de inte ska försvagas eller stelna. Det görs med hjälp av sjukgymnastik. Sjukgymnastik förbättrar också blodförsörjningen i det skadade området och gör att läkningen går snabbare. Gymnastiken förebygger också svullnader.
Benbrott, fraktur, betyder att ett eller flera av skelettets ben belastats med större kraft än det orkar med och därför gått av. Om du efter en rörelse, ett fall eller slag har känt en plötslig, ihållande smärta och inte kan röra eller stödja på benet eller armen, fingrar eller tår ska du vända dig till närsjukhus eller akutmottagning på sjukhus.
Benbrott beror på att något av skelettets ben överbelastats, oftast genom kraftigt våld. Det kan hända vid en olycka eller genom att benet är svagt, till exempel på grund av benskörhet. Barn som växer har ett ömtåligare skelett och råkar därför oftare ut för benbrott. Tre av fyra pojkar bryter något ben före 16 års ålder.
Ibland talar man om en spricka i benet. Det innebär att benet brutits av, men att det fortfarande hålls ihop av omgivande mjukdelar. En sådan skada syns inte alltid på röntgen.
En enkel fraktur betyder att benet är brutet och att det finns två frakturfragment.
Vid ett komplicerat benbrott finns en splittrad yta med fler benbitar. Huden och underliggande vävnader kan vara skadade såväl vid ett enkelt benbrott som vid ett komplicerat.
Hud och vävnader kan vara relativt oskadda vid båda typerna av benbrott.
Stress- eller utmattningsfraktur kan uppstå om du är helt otränad och plötsligt börjar hårdträna. Skelettet behöver en tid av sakta ökande belastning för att kunna anpassa sig.
Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
30/3 2023 06:40
Ungas psykiska ohälsa är en av vår tids största samhällsutmaningar. Samtidigt som Världshälsoorganisationen (WHO) lyfter undervisning i psykisk hälsa som sin främsta rekommendation, visar granskningar från Skolinspektionen att svenska läroplanen brister på
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst