Sjukdom - Muskler, leder och skelett
Om sjukdomenBehandling
Symtom vid benhinneinflammation (medialt tibiasyndrom)
Det brukar göra ont på insidan eller framsidan av smalbenet vid benhinneinflammation. Till en början kommer smärtan efter att du har ansträngt dig. Om du fortsätter träna kommer du också att få ont under själva aktiviteten.
Det är vanligt att benen känns stela när du börjar röra på dig efter att ha suttit stilla en stund. De första stegen kan göra ont men när du rört dig ett tag känns det mindre.
Förebyggande vid benhinneinflammation (medialt tibiasyndrom)
Stabila skor som ger stöd åt foten och dämpar belastningen när du sätter i foten vid hopp och löpning.
Rätt löpteknik. När du springer ska du sätta i hälen först och rulla ned på foten.
Om du har höga fotvalv eller överponerar finns skoinlägg som ger rätt stöd åt foten.
Undvik att springa på hårt underlag som asfalt.
Stödförband kan hjälpa.
Om musklerna på underbenet är för svaga i förhållande till vadmuskeln kan det bidra till benhinneinflammation. Jobba med olika övningar för att stärka musklerna. En övning som stärker framsidans muskler är att gå på hälarna.
För korta vadmuskler kan också ge problem. Stretcha vaderna.
Stretcha musklerna på framsidan av underbenet. Det kan fungera, både förebyggande och lindrande om du drabbas av benhinneinflammation. Du kan stretcha genom att sitta ned och lägga ena foten över knäet, ta tag i foten med motsatt hand och dra den mot dig så att det stramar lite på underbenets framsida. Håll i 30-50 sekunder och gör samma sak med det andra benet.
Egenvård
Benhinneinflammation går ofta över av sig själv om du vilar från den aktivitet som gett dig besvären. Under tiden kan du ägna dig åt aktiviteter där du inte belastar underbenen lika mycket, till exempel simning eller cykling.
Att stretcha framsidan av underbenet kan lindra.
Använd stötdämpande och stadiga skor, eventuellt skoinlägg och stödförband.
Sök vård
Om besvären inte går över på några veckor kan du kontakta sjukgymnast, naprapat eller din vårdcentral.
Behandling vid benhinneinflammation (medialt tibiasyndrom)
Om besvären inte lindras på några veckor kan du behöva hjälp med att få en diagnos och behandling. Kom ihåg att det kan ta två till tre månader för benet att läka.
Den behandling som rekommenderas är vila. Husläkaren, sjukgymnaster och naprapater kan hjälpa dig med råd och vidare behandling.
Vid svårare besvär kan operation behövas.
Du kan få benhinneinflammation om du överbelastat musklerna i underbenet. Det gör ont på insidan eller framsidan av smalbenet vid belastning. Benhinneinflammation läker oftast av sig själv om du vilar från den aktivitet som gett besvären. Att använda stötdämpande skor, stödförband och att stretcha musklerna på framsidan av smalbenet kan hjälpa.
Benhinneinflammation är en vanlig belastningsskada bland idrottsutövare och kan bero på för intensiv träning, för snabb ökning av träningsdosen, byte av underlag eller träning på hårt underlag. Det är ofta aktiviteter med löpning och hopp som kan ge besvär. Benhinneinflammation är vanligare hos kvinnor.
Högt fotvalv eller överpronation (att vristen vrids inåt) kan göra att du har lättare för att få benhinneinflammation. Pronation är den rörelse (inåtrotation) som sker när du sätter i foten när du springer eller går. Vid överpronation pressas fotvalvet ned för djupt och benet får en alltför kraftig inåtrotation.
Andra riskfaktorer är förhöjd BMI, Body Mass Index, samt ökad höftrörlighet.
Trots namnet benhinneinflammation har man vid undersökningar inte kunnat visa på inflammation i benhinnan. Istället har man funnit en ökad benresorption, det vill säga en lokal nedbrytning av skelettets delar. Därför har man i litteraturen börjat använda namnet medialt tibiasyndrom.
Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
4/4 2023 14:40
Många överviktiga personer lyckas med att lägga om kosten och gå ned i vikt. Men att sedan hålla nere vikten kan visa sig vara en närmast oöverstiglig uppgift. Kroppen kommer nämligen att sträva efter att återgå till den högre vikten som den en gång haruppnått
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst