Symptom för Blåsor och sår i munnen

Feber
Munsår
Svullen / öm

Symtom
Virusinfektion
Första gången du får virusinfektionen, till exempel herpes, kan du känna dig allmänt sjuk. Du får feber och många sår i munnen som gör ont. Tandköttet blir svullet och blöder lätt. Infektionen går över av sig själv, viruset blir kvar i kroppen i vilande form och kan senare aktiveras igen och ge munsår.

Svampinfektion
Om du i övrigt är frisk gör svampinfektionen, till exempel Candida, att du får en vitgrå beläggning i munhålan och på tungan samt sveda och ökad rodnad runt beläggningarna.

Om du har nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller ålder blir beläggningen vit. Den blir även vit hos nyfödda och kallas då torsk.

Afte
Vid afte får du väl avgränsade, gulvita runda sår på insidan av kinden eller på tungans kanter. Dessa gör ont när du äter och dricker. De försvinner av sig själva efter sju till tio dagar.

Behandling för Blåsor och sår i munnen

Försök att ta reda på varför du har dina besvär.

Herpes
Herpesvirus kan i ett tidigt skede behandlas med antivirusmedel som dämpar reaktionen. Det finns också receptfria läkemedel som du stryker på såren för att dämpa smärtan.

Svamp
Tillfällig svamp i munhålan kan du få när du äter antibiotika. Är du storrökare kan detta vara orsaken till svamptillväxten.

Skador
En vass tand eller en tandprotes kanske behöver slipas ned hos tandläkaren.
Avstå från tandborstning under en vecka tills såren har läkt, om du har fått sår av felaktig borstning. Skölj med munvatten i stället.

Afte
För afte-sår finns en receptfri gel, som stryks på som ett skyddande plåster. Det finns även bakteriedödande sköljmedel. Fråga på apoteket så kan de ge råd.

Sjukdomen Blåsor och sår i munnen

Blåsor och sår i munhålan kan du få av virus-, svamp- eller bakterieinfektioner. De är oftast ofarliga och läker av sig själva efter någon vecka. En del infektioner är återkommande. Kontakta vårdcentralen om du har mycket svåra smärtor, inte kan äta eller dricka eller om du känner allmän sjukdomskänsla.

Blåsor och sår i munnen kan du få av flera orsaker:

-Du kan ha en virus-, bakterie- eller svampinfektion i munnen. Bakterier och svamp finns normalt i munhålan och kan ge infektioner. Den vanligaste virusinfektionen är herpes. Den vanligaste svampinfektionen är candida. Bakterieinfektioner kan orsaka tandlossning och är ganska ovanliga.
-Du kan få sår på grund av nötningsskador från en vass tand, fyllning eller dåligt sittande tandprotes. Kanske har du varit för hårdhänt med tandborsten på tandköttet. Om du går med ett sådant sår länge så riskerar du att få en bakterieinfektion.
-Du kan ha afte-munsår. Det är en inflammation som uppstår när immunförsvaret av misstag attackerar vävnaden i slemhinnan. Cirka 15 procent av svenskarna har återkommande afte.
-Du eller ditt barn kan ha vattkoppor, körtelfeber eller barnsjukdomen höstblåsor.