Ångest
Hallucinationer
Nedstämd/Deprimerad
Sämre balans
Svår Koncentrationsförmåga
Symtom på blodkärlsdemens
Den som har blodkärlsdemens kan ha följande symtom:
problem att minnas
sämre förmåga att tillgodogöra sig sinnesintryck, till exempel tolka känsel- eller synintryck
sämre förmåga att koncentrera sig
sämre språklig förmåga – man kan få svårt att hitta ord för att uttrycka det man vill
sämre omdöme och aggressivitet
nedstämdhet, ängslan och oro
hallucinationer eller felaktig verklighetsuppfattning. Man ser eller hör saker som inte finns i verkligheten.
Utöver dessa symtom kan man också drabbas av kroppsliga besvär, som att behöva längre tid för olika rörelser och känna sig stel eller svag i ena sidan av kroppen. Man kan också få problem med balansen. Typiskt för sjukdomen är tillfälliga perioder av förvirring som varvas med relativt klara perioder. Förvirringen, som kan vara från några timmar upp till dagar, späder på de symtom redan finns.
Förebygg blodkärlsdemens
Genom att behandla och åtgärda högt blodtryck, höga blodfetter, höga blodsockervärden och övervikt kan man minska risken för att drabbas av sjukdomen.
Regelbunden fysisk motion minskar också risken.
Alkohol i stora mängder och rökning kan skada och försämra hjärnans funktioner.
Ensidig eller dåligt sammansatt kost kan ge vitaminbrist som i sin tur kan skada hjärnans celler. Det kan leda till sämre minne och problem med hälsan.
Egenvård vid blodkärlsdemens
Ett liv med tydliga och återkommande rutiner kan underlätta vardagen för den som är sjuk. Det är också viktigt att behålla ett socialt umgänge.
För att undvika att blodcirkulationen till hjärnan blir sämre bör man undvika rökning.
Sök vård
Om man får minnesproblem som blir till ett handikapp i vardagen bör man söka vård. Har man under längre tid än en månad fått allt svårare att minnas, tänka och tolka sinnesintryck bör man vända sig till sin vårdcentral för en första bedömning.
Om en person som har blodkärlsdemens hamnar i ett förvirringstillstånd bör man kontakta vårdcentralen. Det kan finnas andra orsaker till förvirringen, till exempel infektioner, smärta, blodtrycksfall eller biverkningar av läkemedel.
Undersökning
I en första inledande undersökning berättar man själv, eller någon närstående, om besvären. Det är för att läkaren ska få klart för sig vilka symtom man har och hur de förändrats.
En kroppslig undersökning görs och minne samt mental förmåga testas.
Blodprov kan visa på om man har låg ämnesomsättning, vitaminbrist eller för höga nivåer av kalk som kan påverka hjärnans funktioner.
EKG visar hjärtverksamheten, EEG visar elektrisk aktivitet i hjärnan som kan avslöja kärlskador.
En datortomografi av hjärnan kan visa om hjärnan är skadad på grund av försämrad blodcirkulation.
Ibland undersöks även den vätska som omger och skyddar hjärnan. Provet visar om det finns proteiner som läckt ut från skadade nervceller.
Om diagnosen är oklar kan psykologer med hjälp av olika testmetoder bedöma intellektuella funktioner.
Behandling av blodkärlsdemens
Den som lider av demens behöver ofta hjälp och stöd för att klara sitt dagliga liv. Kommunens hemtjänst kan hjälpa till med praktiska sysslor som att sköta hygien, byta kläder, städa och handla mat. Kommunens biståndshandläggare bedömer vilken hjälp den drabbade behöver.
En sjuksköterska bedömer om den sjuke behöver hemsjukvård, till exempel hjälp att ta sina läkemedel. Många kommuner har särskilda demenssjuksköterskor som kan ge råd och hjälp både till den som är sjuk och till närstående.
Läkemedel
Personer med blodkärlsdemens har ofta hjärt- och kärlsjukdom, höga blodfetter eller högt blodsocker som bör behandlas för att sjukdomen inte ska förvärras. Psykiska symtom som nedstämdhet, sömnstörning, hallucinationer, ångest eller oro kan behandlas med läkemedel.
Blodkärlsdemens är en demenssjukdom som beror på ett minskat blodflöde i hjärnans kärl. Tecken på sjukdomen kan vara problem att minnas och koncentrera sig samt perioder av förvirring. Du kan minska risken för att drabbas av sjukdomen genom att behandla och åtgärda högt blodtryck, höga blodfetter, höga blodsockervärden och övervikt.
Blodkärlsdemens beror på att blodflödet i hjärnans kärl minskar så att delar av hjärnan får för lite syre och näring. Det gör att nervceller skadas.
Det kan finnas flera orsaker till att blodflödet minskar, till exempel förkalkning av blodkärlen, blodpropp eller blödning i hjärnan. Långvarigt högt blodtryck eller återkommande blodtrycksfall kan också bidra till att man får blodkärlsdemens. Andra faktorer som ökar risken att drabbas är höga blodsockervärden, övervikt och förhöjda blodfetter.
Blodkärlsdemens förekommer i flera olika former och det kan vara svårt att dra tydliga gränser mellan dessa och andra demenssjukdomar. Blandformer förekommer och personer med Alzheimers sjukdom kan även ha skador som är typiska för blodkärlsdemens.
Hur sjukdomen påverkar den drabbade beror på vilka delar av hjärnan som skadas. Skador i pannloberna ger personlighetsförändringar. Skador i hjässloberna försämrar förmågan att analysera, tolka och förstå. Om tinningloberna skadas försämras ofta minnet.
Blodkärlsdemens utvecklas ofta stegvis – tillståndet kan vara stabilt i några månader för att sedan förändras snabbt. Den drabbade kan ha bättre och sämre dagar. Ofta upplever man att den som drabbas av blodkärlsdemens insjuknar hastigt. Men orsaken till sjukdomen kan ha funnits där under en längre tid.
Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
22/3 2023 09:20
Myndigheten pekar bland annat på att det saknas kunskap om i vilken utsträckning missförhållanden eller vårdskador faktiskt förekommer ? något som behöver kartläggas, enligt Riksrevisionen. Dessutom saknas insikt om hur mycket den här typen av brister kostar
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst