Symtom på borrelia
Det första tecknet på en borreliainfektion är en rodnad på huden där fästingen bitit sig fast. Hudrodnaden visar sig oftast en till fyra veckor efter bettet och blir minst 5 centimeter i diameter. Efter en tid breder rodnaden ut sig och bleknar ofta i mitten så att den blir ringformad. Även bett av fästingar som inte bär på borreliabakterier ger ofta en kortvarig och mindre rodnad, som inte betyder att du har smittats av borrelia.
En annan hudförändring vid borrelia har formen av en blåröd, 1-5 centimeter stor knuta. Den sitter oftast på en örsnibb eller en bröstvårta. Det är vanligt med svullna lymfkörtlar i närheten av knutan.
Det finns en tredje, långdragen variant av borrelia som man kan ha besvär av i flera år. Den börjar som svagt blåröda, plana hudförändringar som oftast uppträder på armar eller ben. Hudförändringarna blir efter en tid ljusare och lätt förhårdnade, som diffusa ärr.
Ungefär hälften av alla som drabbas av borrelia får samtidigt någon form av irritation, som domningar eller klåda i det drabbade hudområdet. Ibland blir man trött, får huvudvärk, led- och muskelvärk, nackvärk och/eller låg feber.
Infektionen kan även drabba nervsystemet, neuroborrelios. I sådana fall är det vanligt att en del av ansiktet blir tillfälligt förlamat.
Borrelia är en infektion som sprids av fästingar. Första tecknet på infektionen är en rodnad på huden som kan bli ringformad. Titta alltid noga på kroppen om du är i områden där fästingar är vanliga. Om du hittar en fästing på kroppen bör du ta bort den så snabbt som möjligt. Sök vård om du misstänker borrelia.
Borrelia sprids genom fästingar. Ungefär en tredjedel av alla fästingar i Sverige bär på borreliabakterier. Men risken för att insjukna av ett enstaka fästingbett är liten. Smittrisken är störst längs kusterna, framför allt i de östra delarna av södra och mellersta Sverige. Fästingar är aktiva från tidigast mars till senast november.
Risken för att fästingen ska överföra borrelia ökar ju längre tid den får sitta kvar. Därför bör du ta bort fästingen så snart du upptäcker den.
Förebygg borrelia
Om vädret inte är alltför varmt är det bra att klä sig i långärmad tröja och långbyxor, med byxbenen nedstoppade i stövlar eller i strumporna. Det kan till viss del hindra att fästingar biter sig fast.
Kolla kroppen noga om du vistas i områden där fästingar är vanliga. Titta extra noga där huden är tunn, som i knäveck, ljumskar och navel. Var uppmärksam på om du får en rodnad som är 5 centimeter eller större där du fått ett fästingbett. Glöm inte att även kolla barnen.
När du fått en fästing
Ta bort fästingen så fort som möjligt. På apoteket finns speciella fästingpincetter att köpa.
Fästingar kan även bära på TBE-virus. Läs också artikeln Fästingar, där det finns en karta över utbredningen av TBE-fall runt Stockholm.
Sök vård
Vårdcentral
Kontakta din vårdcentral om du får en hudrodnad en eller flera veckor efter ett fästingbett.
Undersökning vid borrelia
Diagnosen är oftast lätt att ställa efter de röda hudförändringarna.
När man misstänker borrelia vid andra symtom från huden, vid ledbesvär eller symtom från hjärtat behöver man ta ett blodprov. Antikroppar mot borrelia kan dock finnas från ett tidigare smittotillfälle.
När man misstänker neuroborrelios tar man blodprov och gör även en lumbalpunktion. Om patienten har neuroborrelios visar provet på hjärnhinneinflammation förutom antikroppar mot borrelia. Antikroppar i ryggvätskan kan påvisas efter ett par veckor medan antikroppar i blodet dröjer något längre, max 6-8 veckor.
Behandling av borrelia
Läkemedel
Borreliainfektioner är känsliga för penicillin och andra antibiotika. De flesta borreliainfektioner läker därför snabbt om man får rätt antibiotikabehandling tidigt. Om infektionen har spridit sig och behandlingen börjar sent kan det i vissa fall ta flera månader för kroppen att läka.
Vid den enklaste formen av borrelia, en hudinfektion, räcker det med att behandla med penicillin i tio dagar. Om infektionen har spritt sig behövs andra antibiotika. I sällsynta fall kan det vara nödvändigt att bli inlagd på sjukhus för att få injektioner eller dropp.
Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
15/3 2023 16:40
Efter att ha kommit fram till dessa celler, som var huvudansvariga för hornens tillväxt, odlade forskarna dem i en laboratorieskål. Fem dagar senare kunde de transplantera in cellerna mellan ögonen på mössen, där de fick växa. Att tekniken har visar sigkunna
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst