Symtom
Det är viktigt att fastställa om du ser dubbelt på det ena ögat eller när du ser med båda ögonen samtidigt. Om du ser dubbelt på det ena ögat kvarstår dubbelseendet när du tittar med det sjuka ögat men har det friska ögat täckt.
Dubbelseende när du ser med båda ögonen samtidigt försvinner när det ena ögat täcks för. Ett sådant dubbelseende förstärks dessutom ofta då du riktar blicken åt ett bestämt håll.
Sök vård
Om du ser dubbelt, ta kontakt med en vårdcentral eller ögonläkare. Har du andra symtom samtidigt, till exempel yrsel, bör du söka akut sjukvård.
Undersökning
Ögonläkaren analyserar ögonens rörlighet för att se om någon muskel inte fungerar som den ska eller om det finns någon annan rubbning av den så kallade samsynen. Samsynen är vår förmåga att i hjärnans syncentrum smälta samman ögonens båda bilder till en.
Det kan finnas många olika orsaker till dubbelseende. Därför gör man olika tester beroende på vad ögonläkaren finner. Hos äldre personer är orsaken ofta cirkulationsrubbningar i ett blodkärl som försörjer någon av ögonmuskelnerverna, varför det kan vara aktuellt att mäta blodtrycket och ta blodprov för diabetes.
Behandling
Ibland försvinner dubbelseendet av sig självt. En lapp för ena ögat kan lindra medan man avvaktar en eventuell förbättring.
Om dubbelseendet inte går över av sig självt kan det i vissa fall korrigeras med speciella glasögon. I andra fall kan det behövas en operation.
Om du behöver specialglasögon kan du vara berättigad till ekonomiskt stöd från landstinget.
Dubbelseende är mycket besvärande och förekommer i sin typiska form när du ser med båda ögonen men kan även förekomma på ett öga. Om du ser dubbelt, ta kontakt med en vårdcentral eller ögonläkare. Har du samtidigt andra besvär, som yrsel, bör du söka akut sjukvård.
Vid dubbelseende med bara ena ögat är bilden oftast även oregelbunden. Det beror då troligtvis på ett fel i ögats ljusbrytning eller på en sjukdom i gula fläcken mitt i näthinnan.
Om du bara ser dubbelt när du ser med båda ögonen samtidigt beror det troligen på att en ögonmuskel är förlamad. Det kan också bero på någon annan rubbning i ögonens rörelsesystem. Det i sin tur kan bero på att du har en annan sjukdom, till exempel diabetes eller högt blodtryck.
Dubbelseende kan också uppträda som symtom på en gammal dold skelning.
Forskare avlivar vanlig myt om hjärnans åldrande
30/3 2023 13:40
Under många års tid har forskare nämligen kopplat ihop längden av vår utbildning med minskad risk att uppleva kognitiv nedgång, som på sikt kan leda till demens, när vi blir äldre. Forskarnas teori har annars varit att man genom utbildning kan bygga uppen
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst