Symtom vid fågelinfluensa
De som fått diagnosen fågelinfluensa har haft symtom som påminner om vanliga influensasymtom, men är svårare. De har haft feber, ont i halsen, hosta, muskelvärk, diarré och varit andfådda och haft tecken på lunginflammation. Fall med barn som drabbats av diarré och hjärnhinneinflammation har också rapporterats.
Alla som har vårdats på sjukhus har haft allvarliga andningsproblem. Flera har också drabbats av njursvikt och hjärtsvikt. Dödligheten har varit hög.
Behandling av fågelinfluensa
Det finns inga läkemedel som kan bota fågelinfluensa. Eftersom så få människor blivit sjuka är erfarenheterna av behandling mycket begränsade. Det finns dock antivirusmedel som kan förkorta sjukdomstiden och lindra symtom om de ges mycket tidigt i sjukdomsförloppet. De gör att virus inte kommer loss från den cell det infekterat. Nybildat virus sprids alltså inte vidare, och därmed stoppas infektionen.
Fågelinfluensa, H5N1, är ett virus som förut endast drabbade fåglar (tamfjäderfä). Nu smittar sjukdomen också från fåglar till människa. Du riskerar bara att smittas om du kommer i nära kontakt med sjuka eller döda fåglar, framför allt tamfjäderfä, som har fågelinfluensavirus. Den risken är för närvarande i det närmaste obefintlig i Sverige och hittills har ingen i Sverige blivit sjuk. Det finns inget vaccin, eller någon tillförlitlig medicin mot fågelinfluensa.
Fågelinfluensan är mycket smittsam mellan fåglar. Hittills har hundratals miljoner tamfjäderfä dött av viruset eller avlivats, framför allt i Asien. Mer sällsynt är det att människor smittas. Trots att många miljoner människor kommit i kontakt med smittade fjäderfä är det bara knappt 500 personer som fått diagnosen fågelinfluensa H5N1 sedan 1997. Mer än hälften av dem har avlidit. Fler människor kan ha blivit smittade men fått lindrigare symtom och återhämtat sig utan att ha fått någon diagnos.
Risken att smittas är mycket liten. Det är i områden där människor lever mycket nära sina tamfåglar som människor smittats. De som smittats har då haft direktkontakt med sjuka fjäderfä eller deras avföring.
Endast i något enstaka fall har man misstänkt att smitta överförts från människa till människa. Ingen kan idag svara på om viruset kan förändras till att börja spridas mellan människor. Skulle viruset utvecklas till en ny virusvariant som drabbar människor kan en pandemi uppstå.
En pandemi inträffar när en infektionssjukdom, till exempel influensa, sprids över stora delar av världen och drabbar en stor del av befolkningen. Detta innebär dock inte att ett sådant förändrat virus har samma höga dödlighet för människor som det virus som idag är anpassat främst för fåglar. Den senaste pandemin var den så kallade svininfluensan, A(H1N1), som började spridas våren 2009.
Enkelt test avslöjar hjärnans åldrande
29/3 2023 13:40
"Walk and talk" är något som verkligen vunnit insteg på allt fler platser ? allt från coachning och terapi till företagskonferenser. Och det finns ju ingenting bättre än att njuta av naturen och diskutera viktiga ämnen under en och samma promenad. Innandu
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst