Symptom för Fågelinfluensa (H5N1)


Feber
Muskelvärk
Diarré
Andningsvårighet
Halsont
Hosta

Symtom vid fågelinfluensa
De som fått diagnosen fågelinfluensa har haft symtom som påminner om vanliga influensasymtom, men är svårare. De har haft feber, ont i halsen, hosta, muskelvärk, diarré och varit andfådda och haft tecken på lunginflammation. Fall med barn som drabbats av diarré och hjärnhinneinflammation har också rapporterats.

Alla som har vårdats på sjukhus har haft allvarliga andningsproblem. Flera har också drabbats av njursvikt och hjärtsvikt. Dödligheten har varit hög.

Behandling för Fågelinfluensa (H5N1)


Förebygga fågelinfluensa
Smitta
Smitta från fjäderfä till människa har bara förekommit genom nära kontakt med influensasjuka eller döda tamfjäderfä, till exempel höns. Risken att smittas av fågelinfluensa i Sverige är idag i det närmaste obefintlig. Det är ändå av flera skäl klokt att undvika att röra vid sjuka eller döda fåglar eller deras avföring. Hindra också barnen från att röra dem. Om du har kontakt med fåglar, använd handskar och tvätta händerna noga efteråt.

Om du reser till ett land som har utbrott av fågelinfluensa, undvik direktkontakt med fåglar och fågelspillning. Tvätta händerna noga om du haft kontakt med fåglar.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att virus kan spridas via smittad mat, varken kött- eller äggprodukter. I Sverige säljs inte heller kött- eller äggprodukter från de områden där man kunnat visa på smitta. Begränsningarna har satts för att förhindra att smitta sprids till svenska fågelbesättningar. Det är ändå alltid viktigt att se till att det fågelkött du äter är väl tillagat eftersom rått kött kan innebära risk för andra smittor, till exempel tarmsmittor som salmonella och campylobacter. Fågelkött ska alltid upphettas till minst 70 grader C.

Vaccination
Det finns inget vaccin som skyddar mot fågelinfluensan, H5N1, som är godkänt att använda på människor. Det vanliga årliga influensavaccinet skyddar inte mot fågelinfluensa.

Undersökning vid fågelinfluensa
Fågelinfluensa hos en människa kan fastställas genom prov från övre och nedre luftvägar.

Behandling av fågelinfluensa
Det finns inga läkemedel som kan bota fågelinfluensa. Eftersom så få människor blivit sjuka är erfarenheterna av behandling mycket begränsade. Det finns dock antivirusmedel som kan förkorta sjukdomstiden och lindra symtom om de ges mycket tidigt i sjukdomsförloppet. De gör att virus inte kommer loss från den cell det infekterat. Nybildat virus sprids alltså inte vidare, och därmed stoppas infektionen.

Sjukdomen Fågelinfluensa (H5N1)


Fågelinfluensa, H5N1, är ett virus som förut endast drabbade fåglar (tamfjäderfä). Nu smittar sjukdomen också från fåglar till människa. Du riskerar bara att smittas om du kommer i nära kontakt med sjuka eller döda fåglar, framför allt tamfjäderfä, som har fågelinfluensavirus. Den risken är för närvarande i det närmaste obefintlig i Sverige och hittills har ingen i Sverige blivit sjuk. Det finns inget vaccin, eller någon tillförlitlig medicin mot fågelinfluensa.

Fågelinfluensan är mycket smittsam mellan fåglar. Hittills har hundratals miljoner tamfjäderfä dött av viruset eller avlivats, framför allt i Asien. Mer sällsynt är det att människor smittas. Trots att många miljoner människor kommit i kontakt med smittade fjäderfä är det bara knappt 500 personer som fått diagnosen fågelinfluensa H5N1 sedan 1997. Mer än hälften av dem har avlidit. Fler människor kan ha blivit smittade men fått lindrigare symtom och återhämtat sig utan att ha fått någon diagnos.

Risken att smittas är mycket liten. Det är i områden där människor lever mycket nära sina tamfåglar som människor smittats. De som smittats har då haft direktkontakt med sjuka fjäderfä eller deras avföring.
Endast i något enstaka fall har man misstänkt att smitta överförts från människa till människa. Ingen kan idag svara på om viruset kan förändras till att börja spridas mellan människor. Skulle viruset utvecklas till en ny virusvariant som drabbar människor kan en pandemi uppstå.

En pandemi inträffar när en infektionssjukdom, till exempel influensa, sprids över stora delar av världen och drabbar en stor del av befolkningen. Detta innebär dock inte att ett sådant förändrat virus har samma höga dödlighet för människor som det virus som idag är anpassat främst för fåglar. Den senaste pandemin var den så kallade svininfluensan, A(H1N1), som började spridas våren 2009.

Nyheter

Dålig koll på tunga lyft i vården
28/10 10:00
"En av tre privata arbetsgivare inom vård och omsorg slarvar med att bedöma risker för belastningsskador när personalen lyfter tungt, enligt en ny rapport.

Läs mer här

  Dålig koll på tunga lyft i vården
  Laser fixar svårläkta sår snabbare i Skellefteå
  Stor studie: Så här många timmars sömn behöver du minst varje natt
  ?Förödande effekter"på barns och kvinnors hälsa
  Experter: Utbredd okunskap om farlig typ av cancer
  Stockholms stad säger upp avtal med Attendo
  Hur lång blir ditt barn som vuxen"Här är forskarnas nya modell
  Kritik mot boende efter höftfraktur
  Fler kommuner börjar dela journalsystem med Region Västmanland
  Självrengörande golv stärker grisarnas hälsa - och kassan
  LO enigt om satsning på de lägsta lönerna
  Ny studie: Så här visar sig digerdöden fortfarande i din kropp
  Så här kan din smartmobil indikera om du kommer att dö inom fem år
  Ny studie: Så här gynnar elcykeln din hälsa
  Boende missade att ställa fram rörelselarm - äldre avled
  "Hajk"-profilen: Är så kär fortfarande
  Vetenskapens dom: Så många timmar bör du sova
  RCC gjorde krångliga kostråd till lättläst broschyr
  "Ta beslut om en långsiktig plan för psykisk hälsa"
  Forskare: Detta tillstånd kan öka risken att dö i cancer
  Det här gäller för vaccineringar i höst
  Världsettans känga: "Inte säkert för vår hälsa"
  Får du artrit av att knäcka fingrarna"Här är svaret
  Kyrgios begär utredning om sin psykiska hälsa
  Forskare: Dessa känslor kan få dig att åldras snabbare än rökning
  Få äldre får vård för postcovid
  Tandköttsinflammation kan skada flera organ i din kropp: Här är vad du behöver veta
  Helena Ekholms kritik: "Riskerar deras hälsa"
  Stort försök: Nytt ämne kan bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom
  Henrik Dorsin om sitt oväntade drömprojekt
  Undersköterskor väljer timanställning i protest
  Här är vetenskapens dom: Så skadligt är snus jämfört med cigaretter
  Stor inspektion av privata vårdinrättningar för att få bort belastningsskador
  Nu startar rättegången mot Attendo-anställda" åtalas för brott mot meddelarskyddet
  Allt tuffare locka personal till äldreomsorgen
  Vissa vanliga drömmar kan indikera risk för demens
  Demenssjuk föll ur sängen - höftledsfraktur upptäcktes senare
  Nya rön: Du kan vara tjock och frisk
  Region och kommuner samverkar om mobila närvårdsteam i Västmanland
  Kraftsamling kring äldreomsorgen med nationellt kompetenscentrum