Symptom för Fågelinfluensa (H5N1)


Feber
Muskelvärk
Diarré
Andningsvårighet
Halsont
Hosta

Symtom vid fågelinfluensa
De som fått diagnosen fågelinfluensa har haft symtom som påminner om vanliga influensasymtom, men är svårare. De har haft feber, ont i halsen, hosta, muskelvärk, diarré och varit andfådda och haft tecken på lunginflammation. Fall med barn som drabbats av diarré och hjärnhinneinflammation har också rapporterats.

Alla som har vårdats på sjukhus har haft allvarliga andningsproblem. Flera har också drabbats av njursvikt och hjärtsvikt. Dödligheten har varit hög.

Behandling för Fågelinfluensa (H5N1)


Förebygga fågelinfluensa
Smitta
Smitta från fjäderfä till människa har bara förekommit genom nära kontakt med influensasjuka eller döda tamfjäderfä, till exempel höns. Risken att smittas av fågelinfluensa i Sverige är idag i det närmaste obefintlig. Det är ändå av flera skäl klokt att undvika att röra vid sjuka eller döda fåglar eller deras avföring. Hindra också barnen från att röra dem. Om du har kontakt med fåglar, använd handskar och tvätta händerna noga efteråt.

Om du reser till ett land som har utbrott av fågelinfluensa, undvik direktkontakt med fåglar och fågelspillning. Tvätta händerna noga om du haft kontakt med fåglar.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att virus kan spridas via smittad mat, varken kött- eller äggprodukter. I Sverige säljs inte heller kött- eller äggprodukter från de områden där man kunnat visa på smitta. Begränsningarna har satts för att förhindra att smitta sprids till svenska fågelbesättningar. Det är ändå alltid viktigt att se till att det fågelkött du äter är väl tillagat eftersom rått kött kan innebära risk för andra smittor, till exempel tarmsmittor som salmonella och campylobacter. Fågelkött ska alltid upphettas till minst 70 grader C.

Vaccination
Det finns inget vaccin som skyddar mot fågelinfluensan, H5N1, som är godkänt att använda på människor. Det vanliga årliga influensavaccinet skyddar inte mot fågelinfluensa.

Undersökning vid fågelinfluensa
Fågelinfluensa hos en människa kan fastställas genom prov från övre och nedre luftvägar.

Behandling av fågelinfluensa
Det finns inga läkemedel som kan bota fågelinfluensa. Eftersom så få människor blivit sjuka är erfarenheterna av behandling mycket begränsade. Det finns dock antivirusmedel som kan förkorta sjukdomstiden och lindra symtom om de ges mycket tidigt i sjukdomsförloppet. De gör att virus inte kommer loss från den cell det infekterat. Nybildat virus sprids alltså inte vidare, och därmed stoppas infektionen.

Sjukdomen Fågelinfluensa (H5N1)


Fågelinfluensa, H5N1, är ett virus som förut endast drabbade fåglar (tamfjäderfä). Nu smittar sjukdomen också från fåglar till människa. Du riskerar bara att smittas om du kommer i nära kontakt med sjuka eller döda fåglar, framför allt tamfjäderfä, som har fågelinfluensavirus. Den risken är för närvarande i det närmaste obefintlig i Sverige och hittills har ingen i Sverige blivit sjuk. Det finns inget vaccin, eller någon tillförlitlig medicin mot fågelinfluensa.

Fågelinfluensan är mycket smittsam mellan fåglar. Hittills har hundratals miljoner tamfjäderfä dött av viruset eller avlivats, framför allt i Asien. Mer sällsynt är det att människor smittas. Trots att många miljoner människor kommit i kontakt med smittade fjäderfä är det bara knappt 500 personer som fått diagnosen fågelinfluensa H5N1 sedan 1997. Mer än hälften av dem har avlidit. Fler människor kan ha blivit smittade men fått lindrigare symtom och återhämtat sig utan att ha fått någon diagnos.

Risken att smittas är mycket liten. Det är i områden där människor lever mycket nära sina tamfåglar som människor smittats. De som smittats har då haft direktkontakt med sjuka fjäderfä eller deras avföring.
Endast i något enstaka fall har man misstänkt att smitta överförts från människa till människa. Ingen kan idag svara på om viruset kan förändras till att börja spridas mellan människor. Skulle viruset utvecklas till en ny virusvariant som drabbar människor kan en pandemi uppstå.

En pandemi inträffar när en infektionssjukdom, till exempel influensa, sprids över stora delar av världen och drabbar en stor del av befolkningen. Detta innebär dock inte att ett sådant förändrat virus har samma höga dödlighet för människor som det virus som idag är anpassat främst för fåglar. Den senaste pandemin var den så kallade svininfluensan, A(H1N1), som började spridas våren 2009.

Nyheter

Här tjänar undersköterskor bäst
5/4 2023 14:40
När tidningen sammanställde medellönerna för 27 yrken inom fackförbundet Kommunals sfär tjänade undersköterskor i regioner 28 084 kronor i månaden. För undersköterskor i kommuner var medellönen 27 894 kronor. Läs också: Här tjänar Vårdförbundets gruppermest

Läs mer här

  Här tjänar undersköterskor bäst
  Gamling stängdes in med råtta på äldreboendet
  Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
  Är flytare ett tecken på god hälsa?
  Forskare avlivar vanlig myt om hjärnans åldrande
  Stora skillnader i timpris för hemtjänst
  Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
  Resultat av immunterapi mot livmodercancer imponerar
  Enkelt test avslöjar hjärnans åldrande
  Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
  Ajöss med BMI"Här är forskarnas nya mått för din kropps hälsa
  Jordnötsallergi hos barn kan förebyggas
  Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
  150 kommuner har problem med trygghetslarmen
  Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter