Symtom
Födelsemärken syns, men ger vanligen inga symtom.
Födelsemärken vid graviditet
Ofta får kvinnor påtagligt fler födelsemärken när de är gravida.
Förebyggande
Se över dina födelsemärken regelbundet. Om du tycker att det är svårt att avgöra om det kan vara ett farligt födelsemärke – låt en läkare undersöka det.
Se till att födelsemärkena inte utsätts för sådant som skaver eller irriterar, till exempel klädesplagg.
Sola med förnuft. Undvik att bränna dig. Använd solskyddskräm.
Sök vård
Vänd dig till din vårdcentral:
om ett födelsemärke får ett spontant uppkommet sår
om ett födelsemärke växer eller ändrar färg och/eller form
om ett födelsemärke kliar
om ett födelsemärke sitter så illa till att till exempel kragen eller byxlinningen skaver mot det.
Rodnader i huden som uppkommer av sig själva, särskilt om det blir förhårdnader och sår, ska också bedömas av en läkare.
Behandling
Om du upptäcker elakartade förändringar tidigt har du större chans att bli botad. Att ta bort ett födelsemärke är ett relativt enkelt ingrepp som görs med lokalbedövning. Oftast kan detta göras av din husläkare.
Födelsemärken kan se olika ut till färg, form och storlek. De vanligaste är bruna och är pigmentförändringar. Det är normalt att få fler med åren. Se regelbundet över dina födelsemärken. Ta kontakt med vårdcentralen om du har födelsemärken som växer, kliar, ändrar form eller färg.
Alla människor har födelsemärken. En del syns redan vid födseln, men de flesta kommer senare i livet. Födelsemärken kan se olika ut när det gäller färg, form och storlek. Nästan alla är ofarliga, men enstaka födelsemärken kan förändras till elakartade tumörer. Dessa är dock mycket ovanliga hos barn och ungdomar under 18 år.
De vanligaste födelsemärkena är bruna till färgen och är pigmentförändringar i huden. En del består av blodkärl och är röda eller blåröda. De vanligaste av dessa kallas smultronmärken och börjar som en liten röd fläck. De förekommer mest hos barn, hos vilka de växer och höjer sig under det första levnadsåret för att sedan dra ihop sig och försvinna i förskoleåldern. Andra röda märken kallas eldsmärken. De är mindre vanliga, mer blåröda, höjer sig inte och försvinner inte.
Det är normalt att få fler födelsemärken med åren.
Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
13/3 2023 20:40
Det spelar nämligen roll för lusten under klimakteriet att menstruationen upphör och nivåerna av östrogen och progesteron därmed minskar. Men det finns andra, minst lika viktiga variabler, som spelar in, enligt en studie som har publicerats i Journal ofSex
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst