För tidig avlossning av moderkakan (moderkaksavlossning)

Sjukdom - Kvinna, graviditet

Symptom för För tidig avlossning av moderkakan (moderkaksavlossning)

Kallsvettig
Smärta
Ont i livmodern
Smärta

Symtom vid för tidig avlossning av moderkakan
Om du har för tidig avlossning av moderkakan känner du dig mycket sjuk och det gör mycket ont i livmodern. Om moderkaksavlossningen sker under förlossningen kan du få kraftiga blödningar och ett kraftigt värkarbete.

Några vanliga tecken är:
-En mensliknande, mörkfärgad blödning som oftast ökar i mängd.
-Livmodern är mycket spänd, hård, öm och smärtsam.
-Fosterrörelserna minskar.
-Värkarna tilltar i regel.
-Du kan bli blek, kallsvettig och allmänt känna dig mycket sjuk om blödningen och avlossningen är omfattande.
-Värkarna ökar.

Behandling för För tidig avlossning av moderkakan (moderkaksavlossning)

Behandling vid för tidig avlossning av moderkakan
Om barnmorska och läkare bedömer att barnets och eller moderns säkerhet är i fara gör man ett akut kejsarsnitt. Eftersom kvinnan kan förlora mycket blod och syresättningen till barnet minskar är viktigt med ett snabbt ingrepp.

Sjukdomen För tidig avlossning av moderkakan (moderkaksavlossning)

För tidig avlossning av moderkakan innebär att en bit av, eller hela moderkakan lossnar från livmoderväggen under graviditeten eller för tidigt under själva förlossningen. Det innebär att syre- och näringstillförseln till fostret minskar och mamman börjar blöda.
Om du blöder i slutet av graviditeten behöver du snabbt få en bedömning om du har fått för tidig avlossning av moderkakan och om barnets och eller din säkerhet är i fara. Du kan även blöda av andra orsker.

Moderkakan sitter oftast i övre delen av livmodern. Den förser fostret med syre och näring och forslar bort slaggprodukter. När barnet fötts drar sig livmodern samman och livmodern lossnar från livmoderväggen. Moderkakan föds sedan fram, det är den så kallade efterbörden eller normal avlossning av moderkakan.

Varför sker detta?
Att moderkakan lossnar för tidigt beror bland annat på hur kvinnans blodkärl fungerar. Det är vanligare bland kvinnor som har högt blodtryck och/eller havandeskapsförgiftning.

Orsaken är inte helt känd. Oftast beror det på förändringar i både moderkakan och livmoderväggens minsta blodkärl. Detta leder i sin tur till att moderkakan börjar lossna från livmoderväggen.

Gravid igen
Har du varit med om för tidig avlossning av moderkakan under en tidigare graviditet är det något vanligare att det händer igen, än för en förstföderska. Därför kan det vara bra att vara uppmärksam på tecken vid en andra graviditet.

Andra blödningar än vid moderkaksavlossning
Att det uppstår en blödning före förlossningen kan även ha en helt naturlig förklaring. När förlossningen startar lossnar en geléaktig klump, slemproppen, som sitter i livmoderkanalen. När det sker kan du även få en lättare blödning, som även kallas initial blödning. Den är i regel slemblandad och ofta lite rosafärgad. Den kan komma flera dagar innan det är dags för förlossning. Det gör inte ont, men du kan känna av förvärkar i samband med att slemproppen går.

Under själva förlossningsarbetet, när livmodermunnen öppnar sig, kan det också uppstå en blödning. Den är i regel slemblandad och har en klarröd färg. Blödningen är förenad med värkar och sammandragningar.