Symtom på förstoppning
Vanliga tecken på förstoppning:
-du har avföring mer sällan än två gånger i veckan
-avföringen är för hård
-det är svårt eller gör ont att gå på toaletten.
Att ha förstoppning är för det mesta ofarligt, men det kan vara symtom på sjukdom. Om dina avföringsvanor ändras och du blir förstoppad utan att det finns någon särskild anledning är det viktigt att du kontaktar läkare.
Om du vanligen är förstoppad och får extra mycket besvär kan du tala med en sjuksköterska för att få råd.
Läkemedel vid förstoppning
Det finns flera olika typer av receptfria laxermedel. De som hjälper snabbast är de som stimulerar tarmen till tömning och mjukar upp avföringen som sitter som en propp i ändtarmsöppningen. Andra laxermedel fungerar på andra sätt. Diskutera med din läkare eller med apotekspersonalen om vilket som kan passa dig bäst.
Förstoppning är när man tömmer tarmen färre än två gånger i veckan och när man har besvär med att avföringen är hård och svår att få fram. Om du även har andra symtom, som blod eller slem i avföringen, har ont i magen eller har varit trög i magen länge bör du kontakta vårdcentralen.
Förstoppning drabbar de flesta människor av och till. Många kvinnor får förstoppning under senare delen av menstruationen. När man blir äldre är det vanligt att man får ”trög mage” och förstoppning.
Vanliga orsaker till förstoppning
-maten du äter innehåller för lite fibrer
-du dricker för lite
-du rör dig för lite
-oro och stress
-ändrade matvanor
-miljöombyte
-vissa läkemedel, som till exempel järntabletter.
Om man inte behandlar förstoppning kan det efter en längre tid bildas fickor på tarmen som på längre sikt kan bli inflammerade och orsaka magbesvär. Förstoppning kan också innebära att du får hemorrojder och analsprickor. Det kan leda till en ond cirkel: Det gör ont att gå på toaletten, även om man för tillfället kan. Därför undviker man toalettbesök och det i sin tur leder till förstoppning.
Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
28/3 2023 11:40
I samband med haveriet kontaktades berörda kommuner, som uppmanades att aktivera sina respektive krisberedskapsfunktioner. Enligt bolaget bakom larmtjänsten berodde felet på en cyberattack mot deras system, som slogs ut i flera timmar. Läs mer: 150 kommuner
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst