Symtom på fotsvamp
Det finns två varianter av fotsvamp:
I den vanligaste varianten flagnar huden mellan tårna. Ibland kliar det och huden blir röd, vätskande och spricker. Vanligtvis börjar det mellan lilltån och den närmast intill, och kan sprida sig till resten av foten, naglar och kanske även till andra kroppsdelar.
En ovanligare variant är den så kallade mockasinsvampen. Huden blir då läderartad, mjölliknande och rodnar. Ofta flagar den också. Svampen kan sprida sig till ovansidan av foten, och även till händerna.
Fotsvamp kan lätt förväxlas med andra besvär, som till exempel eksem och psoriasis.
Förebygg fotsvamp
Tvätta fötterna varje dag och torka noggrant, även mellan tårna.
Lufta fötterna någon gång under dagen.
Använd luftiga skor, särskilt om du har anlag för fotsvett.
Använd strumpor av naturmaterial, till exempel bomull.
Byt strumpor varje dag. Tvätta strumporna i 60 grader, annars dör inte svampen.
Gå inte barfota i allmänna omklädningsrum. Använd badtofflor.
Smitta
Det är vanligast att man smittar sig själv genom att den egna hudsvampen får fäste i uppblött eller skadad hud. Om du har skadad hud på fötterna eller är särskilt känslig är det också tänkbart att du kan smittas vid direktkontakt, eller indirekt i omklädnings- och duschrum.
Egenvård vid fotsvamp
Fotsvamp går oftast bra att behandla själv. Receptfria läkemedel finns att köpa på apoteket. Behandla de angripna områdena och ett par centimeter utanför dem morgon och kväll. Behandlingens längd beror på vilket läkemedel som används. Kliar det mycket finns preparat som både är svampdödande och minskar klådan.
Sök vård
Vänd dig till din vårdcentral:
om du är osäker på om det är fotsvamp du har
om infektionen tycks sprida sig och bli mer omfattande
om ett barn får symtom som liknar fotsvamp – oftast är det något annat än fotsvamp barnet har
om du inte märker någon förbättring efter ett par veckors regelbunden behandling, eller om besvären fortsätter när behandlingen är klar.
Fotsvamp kan vara besvärande. Ett vanligt tecken på fotsvamp är att huden mellan tårna blir mjölliknande och flagnar. Ibland kliar det. Risken för svamp ökar om du ofta använder täta skor. Du kan oftast behandla själv med receptfria medel. Fråga på apoteket om du är osäker.
Fotsvamp är en infektion av trådsvamp som vi alla normalt bär på huden. Infektionen uppstår när svampen får fäste i huden istället för att finnas ovanpå. Fotsvamp är mycket vanligt både hos tonåringar och vuxna.
Fotsvamp kan även sprida sig till tånaglarna, vilket kan leda till nagelsvamp. Risken för fotsvamp ökar om man går mycket i täta skor eller stövlar.
Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
4/4 2023 14:40
Många överviktiga personer lyckas med att lägga om kosten och gå ned i vikt. Men att sedan hålla nere vikten kan visa sig vara en närmast oöverstiglig uppgift. Kroppen kommer nämligen att sträva efter att återgå till den högre vikten som den en gång haruppnått
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst