Frakturer hos barn (benbrott hos barn)

Sjukdom - Barn

Symptom för Frakturer hos barn (benbrott hos barn)

Smärta
Svullnad

Symtom på frakturer hos barn
Smärta är det främsta symtomet vid fraktur. Det gör ont om man försöker röra den del av kroppen som är skadad eller när man rör vid det skadade området.

Det kan också bli en svullnad kring området som är skadat, men den kan vara lindrig. Andra tecken kan vara att den skadade kroppsdelen har en synlig felställning eller onormal rörlighet.

Börjar ett litet barn helt plötsligt halta eller barnet börjar krypa igen istället för att gå kan det vara tecken på en fraktur eller någon annan skada på benet.

Sjukdomen Frakturer hos barn (benbrott hos barn)

Fraktur eller benbrott inträffar när ett ben i kroppen överbelastas. Det gör ont och området kan svullna. Hos ett litet barn kan onormal rörlighet eller en felställning också skvallra om en fraktur. Om du misstänker en fraktur se till att den kroppsdel som är skadad hålls stilla och sök vård på närsjukhus eller sjukhusets akutmottagning. Ring efter ambulans om skadan är allvarlig.

Behandling för Frakturer hos barn (benbrott hos barn)

Egenvård vid frakturer hos barn
Om du tror att det är en fraktur i benet kan du känna och försiktigt klämma där barnet har ont. Är det något område som ömmar eller känns konstigt ska du ta barnet till närsjukhus eller sjukhusets akutmottagning för undersökning.

Det finns också andra saker som du kan göra i väntan på att barnet kommer under vård:

Barnet bör sitta upp eller ligga så bekvämt som möjligt. Lägg gärna över något som värmer.
Du bör inte ge barnet något att äta eller dricka, eftersom det kan försena ett ingrepp som måste ske under narkos.
Se till att den kroppsdel som är skadad hålls stilla.
Är huden öppen är det bra att täcka över för att bakterier inte ska komma in i såret. Blöder det mycket måste du lägga ett tryckförband för att stoppa blodflödet. Om du måste flytta barnet kan det vara bra att spjäla benet eller armen som är bruten.

Vid armbrott, om barnet inte kan böja den skadade armen kan du låta den hänga rakt och binda fast den vid kroppen, till exempel med en halsduk.

Om barnet har symtom som tyder på en fraktur bör du vända dig till närsjukhus eller akutmottagning på sjukhus.

Ring 112 efter ambulans om det är en allvarlig fraktur.

Undersökning vid frakturer hos barn
Oftast krävs röntgenundersökning för att konstatera om ett ben är brutet, för att se frakturens läge och avgöra vilken behandling som är lämplig.

Behandling av frakturer hos barn
Om det brutna benet inte ligger som det ska måste benet föras i rätt läge. I de flesta fall kan det ske genom att man för ihop benändarna i rätt läge i den skadade kroppsdelen utan att behöva operera. I vissa fall krävs en operation.

Det görs under narkos, men i vissa fall, framför allt vid frakturer på fingrar och tår, kan det göras med lokalbedövning.

Det kan behövas ett stöd för att hålla det brutna benet på plats medan det läker. Det kan vara ett gipsförband eller någon annan form av stödförband. Ibland krävs spikar, skruvar eller stift för att hålla ett brutet ben i rätt läge.

Vissa ben hålls på plats naturligt och behöver inga stödförband. Ett brutet revben hålls till exempel på plats av musklerna runt omkring.

Dålig koll på tunga lyft i vården
28/10 10:00
"En av tre privata arbetsgivare inom vård och omsorg slarvar med att bedöma risker för belastningsskador när personalen lyfter tungt, enligt en ny rapport.

Dålig koll på tunga lyft i vården
  Laser fixar svårläkta sår snabbare i Skellefteå
  Stor studie: Så här många timmars sömn behöver du minst varje natt
  ?Förödande effekter"på barns och kvinnors hälsa