Generaliserat ångestsyndrom (GAD, generalized anxiety disorder)

Sjukdom - Psykisk ohälsa

Symptom för Generaliserat ångestsyndrom (GAD, generalized anxiety disorder)

Ångest
Darrningar/Skakningar
Hjärtklappning
Irriterad
Rastlöshet
Sömnsvårighet
Svår Koncentrationsförmåga
Trötthet
Kissnödig
Magont
Munhorrhet

Symtom på generaliserat ångestsyndrom
En person med generaliserat ångestsyndrom är:

-mer eller mindre konstant ängslig
-osäker
-okoncentrerad
-rastlös
-pessimistisk
-spänd
-stresskänslig
-lättretlig.
Han eller hon kan även lätt bli uttröttad. Det är vanligt med dålig sömn och att man oroar sig på ett överdrivet sätt för stort som smått. Det kan i sin tur ge kroppsliga besvär som spända muskler, huvudvärk, tandgnisslan, svettningar, darrningar, muntorrhet, hjärtklappning, mag- och tarmbesvär och ett behov av att kissa ofta.

Personer med generaliserat ångestsyndrom vet att deras omgivning många gånger tycker att de oroar sig i onödan och tar ut olyckor i förskott.

De har också en ökad risk att drabbas av ytterligare ångestsjukdom, missbruk eller depression.

Många drar sig för att söka hjälp och kan gå i flera år med sina problem. Av dem som söker hjälp är det få som söker för sin ängslighet. De söker istället hjälp för kroppsliga problem, som spända muskler, orolig mage och dålig sömn.

Sjukdomen Generaliserat ångestsyndrom (GAD, generalized anxiety disorder)

Generaliserat ångestsyndrom, eller GAD efter engelskans generalized anxiety disorder, innebär att en person sällan eller aldrig kan kontrollera sin oro och ängslan. Det påverkar hela tillvaron för den drabbade. De mest effektiva behandlingarna vid generaliserat ångestsyndrom är kognitiv beteendeterapi och antidepressiva läkemedel.
Generaliserat ångestsyndrom börjar oftast under barndomen eller tonåren. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än hos män. Det tycks även som att fler äldre än yngre personer drabbas av generaliserat ångestsyndrom, till skillnad från andra ångestsyndrom.

Att känna oro, ångest eller bli ledsen och trött av motgångar och påfrestningar är helt naturligt och något vi alla råkar ut för. Det innebär inte att man lider av generaliserat ångestsyndrom. För att få diagnosen ska man ha långvariga besvär som gör det svårt att sköta ett arbete, fungera socialt och fungera i familjelivet.

Behandling för Generaliserat ångestsyndrom (GAD, generalized anxiety disorder)

Behandling av generaliserat ångestsyndrom
De behandlingar som har visat sig mest effektiva vid generaliserat ångestsyndrom är en särskild typ av psykoterapi som heter kognitiv beteendeterapi (kbt), och behandling med antidepressiva läkemedel.

Warning: Undefined variable $multipler in /home/sjukhus/public_html/wp-content/themes/sjukhus_theme/single.php on line 263

Läkemedel och kbt har lika bra effekt. Läkemedelsbehandling ger snabbare resultat, medan kbt sannolikt ger en mer varaktig verkan. Även så kallad tillämpad avslappning har en bra effekt vid generaliserat ångestsyndrom.

Justin Biebers oklara hälsa - bar droppställning
4/8 14:00
" Justin Bieber är frisk från sin ansiktsförlamning, och är ute på sin turné. Men, efter spelningen i Danmark spekuleras det friskt om stjärnans hälsotillstånd.

Justin Biebers oklara hälsa - bar droppställning
  Tom Jones sviktande hälsa - förnekar ryktet
  Shawn Mendes tvingas ställa in turné på grund av sin mentala hälsa
  Fick hjärtmedicin i stället för Alvedon
  Insändare: Vilket parti tar vårdpersonalens hälsa på allvar?
  Insändare: Varför satsar vi inte mycket mer på proaktiv hälsa?
  Kvinna fick HLR efter att hon somnat in
  Paret Pärson satsar 1 miljard på mental hälsa ""Vet hur stor påverkan entreprenörer kan ha"
  Attendos förlust ökar - svårt hitta personal
  Enkla knepen för hälsa