Trötthet
Diarré
Förstoppning
Gaser
Magont
Blåsor
Symtom på glutenintolerans
Känsligheten för gluten varierar hos dem som lider av glutenintolerans. Även symtomen varierar mycket, och det gör att sjukdomen är svår att upptäcka.
Hos barn kommer tecknen på glutenintolerans när de börjar äta mat som innehåller vete, råg eller korn. Vanliga symtom är dålig vikt- och längdutveckling och att barnet får mag- och tarmsymtom som diarré eller förstoppning. Många barn får också humörförändringar och blir griniga, irriterade och trötta. Barn under två år med oupptäckt glutenintolerans kan se undernärda ut och får stor buk. Många äldre barn har normal vikt men är kortvuxna. Blodbrist och försenad pubertet är vanliga symtom hos tonåringar med obehandlad glutenintolerans.
Vanliga besvär (utan inbördes rangordning) hos vuxna med obehandlad glutenintolerans:
trötthet
diarré, gaser/uppblåsthet och andra mag- och tarmbesvär
viktminskning
blåsor i munnen
hudutslag
problem med att få barn.
Glutenintolerans, celiaki, innebär att man inte tål gluten. Gluten finns i sädesslagen vete, råg och korn. Symtomen varierar och därför kan sjukdomen vara svår att upptäcka. Trötthet, mag- och tarmbesvär samt viktminskning kan vara tecken på glutenintolerans. Kontakta vårdcentralen om du misstänker att du är glutenintolerant.
Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Hos den som är glutenintolerant orsakar gluten inflammation och skador i tunntarmens slemhinna, vilket gör att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sätt.
Glutenintolerans är till viss del en ärftlig sjukdom. En av tio som är nära släkt med en person som har sjukdomen drabbas. Glutenintolerans är något vanligare hos kvinnor än hos män.
Sök vård
Om du misstänker att du har glutenintolerans ska du kontakta din vårdcentral. Om läkaren, efter att ha tagit blodprov på dig, fortfarande misstänker glutenintolerans kan du få en remiss till sjukhus för att genomgå en tunntarmsbiopsi. Det innebär att man tar ett vävnadsprov från tarmen.
Undersökning och utredning vid glutenintolerans
Blodprov
Det finns inga besvär som är typiska bara för glutenintolerans. Läkaren måste därför ta blodprov för att se om det finns antikroppar i blodet som tyder på glutenintolerans. Blodprov tas också för att upptäcka näringsbrist, till exempel järnbrist.
Tunntarmsbiopsi
När blodproverna har analyserats kan läkaren avgöra om det är nödvändigt att ta ett vävnadsprov från tarmen (tunntarmsbiopsi) för att se om tarmen är skadad eller inte. Undersökningen genomförs med hjälp av ett gastroskop. Det är ett tunt, böjligt instrument som förs ner genom munnen och matstrupen så att läkaren kan ta prover från tarmens slemhinna.
Behandling vid glutenintolerans
Behandlingen består i att hålla en glutenfri kost, men du ska vänta med det tills dina besvär blivit ordentligt utredda. Många som har besvär liknande dem vid glutenintolerans, men som i själva verket tål gluten, kan tillfälligt må bättre av glutenfri kost. De som verkligen lider av glutenintolerans kan försena möjligheten att få rätt diagnos och behandling om de börjar med glutenfri kost innan utredningen är klar. Resultaten av tunntarmsbiopsin kan bli missvisande om du har slutat äta mat med gluten före undersökningen.
Om biopsin bekräftar att du har glutenintolerans får du träffa en dietist som ger dig råd om vad du ska äta för att må bra. Den glutenfria kosten gör hos de flesta vuxna att tarmen börjar fungera normalt igen inom några månader. Det visar att diagnosen är riktig och att kostbehandlingen fungerar bra. Glutenintolerans är en livslång sjukdom och därför måste du som är glutenintolerant hålla dig till glutenfri kost livet ut.
Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
4/4 2023 14:40
Många överviktiga personer lyckas med att lägga om kosten och gå ned i vikt. Men att sedan hålla nere vikten kan visa sig vara en närmast oöverstiglig uppgift. Kroppen kommer nämligen att sträva efter att återgå till den högre vikten som den en gång haruppnått
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst