Smärta
Smärta vid urinering
Halsont
Symtom vid gonorré
Gonorré ger besvär som liknar könssjukdomen klamydia. Men vid gonorré är besvären oftast kraftigare. Vanligast är att du får en gulaktig och illaluktande flytning och att det svider rejält när du kissar. Du kan även få ont i halsen. Tiden från det du smittas till dess att sjukdomen bryter ut är kort. Besvären kommer oftast inom en vecka efter smittotillfället.
Men det är inte självklart att du får några besvär. Du kan vara smittad utan att veta om det. Så är det även för klamydia.
Behandling av gonorré
Läkemedel
Du behandlas med antibiotika. Behandlingen är kostnadsfri. Ju tidigare du får medicin, desto bättre.
Din partner ska också behandlas, även om hans eller hennes provsvar inte visar på gonorré. Sannolikheten är nämligen stor att du har smittat honom eller henne.
Gonorrébakterierna utvecklar ofta resistens mot olika antibiotika. Det är vanligt att det krävs behandling med så kallat licenspreparat för att infektionen ska bli botad. Gonorré behandlas därför bäst på specialistmottagningar som SESAM-mottagning, venerologmottagning och motsvarande.
Gonorré är en könssjukdom som smittar vid sex utan kondom. Sjukdomen orsakas av bakterier som finns i urinrör och slida, ibland även i ändtarm och svalg. De vanligaste besvären är flytningar och att det svider när du kissar. Om du blir smittad är du enligt lag skyldig att genast söka vård för undersökning och provtagning. Antibiotika är den vanliga behandlingen av gonorré.
Gonorré kan, om den inte behandlas, ge inflammation i bitestiklar och äggledare som kan göra dig steril eller leda till utomkvedshavandeskap vid en framtida graviditet. Infektionen kan även ge ögoninfektioner, ledbesvär och hudutslag, och i värsta fall blodförgiftning.
Smittan kan även föras över till barnet under förlossningen och orsaka en allvarlig ögoninfektion.
Sjukdomen är ganska ovanlig i Sverige men har ökat de senaste åren.
Enligt Smittskyddslagen är du skyldig att omedelbart söka läkarvård om du misstänker att du är smittad av gonorré. All undersökning, vård och behandling som behövs är kostnadsfri. Du är skyldig att göra de undersökningar och ta de prover som behövs.
Du måste även lämna uppgifter om den eller de personer du kan ha blivit smittad av och vilka du kan ha fört infektionen vidare till. Du kan välja att själv kontakta dina partner eller be att din läkare gör det. Du är i så fall alltid anonym gentemot dina partner genom sekretesskyddet i smittskyddslagen.
Stora skillnader i timpris för hemtjänst
30/3 2023 09:40
Socialstyrelsen har undersökt kostnaden som invånare i landets kommuner får betala för en timmes hemtjänst. Sammanställningen visar att de flesta kommuner tar mellan 200 och 400 kronor i timmen, där 32 procent tar 201?300 kronor och 49 procent tar 301?400
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst