Symtom
Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Oftast utan att ha några symtom alls.
Behandling
Läkemedel
GBS behandlas med antibiotika, i regel vanligt penicillin. Infektionen kan behandlas, men det kan vara svårt att få bort bakterien hos personer som är bärare utan att visa symtom. Därför behandlar man bara när du har symtom av infektionen, eller vid förlossning om odlingar har visat GBS.
Antibiotikabehandling under förlossningen förhindrar att barnet smittas.
Grupp B-streptokocker, som också kallas GBS, är bakterier som finns naturligt i tarmen. De kan ta sig in i slidan eller urinröret. Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Om du är gravid och får GBS kan du eller barnet få en infektion. Vid förlossning behandlar man med antibiotika. Prata med din barnmorska om du är orolig.
Grupp B-streptokocker är bakterier som finns naturligt i tarmen och därför också ofta på huden i underlivet. Närheten till stjärten, analöppningen, gör att GBS hos kvinnor kan ta sig in i slidan eller urinröret.
GBS kan, precis som andra streptokocker, orsaka infektioner i huden och svalget, men detta är ovanligt. I enstaka fall, framförallt hos personer med nedsatt infektionsförsvar, kan GBS orsaka blodförgiftning och andra allvarliga infektioner.
Hos kvinnor kan GBS också orsaka urinvägsinfektion.
Vid graviditet och förlossning kan smittan spridas till fostret eller till det nyfödda barnet. Alla som föder barn före graviditetsvecka 37 får därför antibiotika.
Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
22/3 2023 09:20
Myndigheten pekar bland annat på att det saknas kunskap om i vilken utsträckning missförhållanden eller vårdskador faktiskt förekommer ? något som behöver kartläggas, enligt Riksrevisionen. Dessutom saknas insikt om hur mycket den här typen av brister kostar
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst