Symtom på hallux valgus
Synliga tecken på hallux valgus är att stortån pekar mot de övriga tårna och att en knöl, som kan variera i storlek, bildas vid stortåns bas. Knölen blir öm och du kan även få värk i främre delen av foten.
Knölen kommer i kläm i skorna, vilket brukar bli ett stort problem. Du får svårt att hitta skor som passar. Knölen kan då och då bli röd och inflammerad, så kallad slemsäcksinflammation. Då blir symtomen värre. Slemsäckar finns i anslutning till en led. De ligger mellan huden och benet eller mellan en sena och benet. Vid inflammation utsöndras mer ledvätska och säcken svullnar.
Behandling vid hallux valgus
Vid lätta och måttliga besvär känner du en trötthetskänsla i främre delen av foten och är lätt öm vid stortåns bas. Det är svårt att finna passande skor. Du kan då behöva rymliga skor som ger plats för framfoten. För personer över 75 år kan även specialgjorda skor komma ifråga för att slippa operation. Men oftast behöver inte lätt till måttlig hallux valgus opereras. Bara vid uttalade besvär, eller när breda och mjuka skor inte längre hjälper, kan en operation behövas.
Om du har dagliga besvär även i fotvänliga skor, bör du kontakta läkare för en eventuell operation. Innan läkaren skriver remiss till ortoped ska man göra en röntgenundersökning av dina fötter när du står.
Operation
Det finns många operationsmetoder att välja bland. Ortopedläkaren beslutar vilken metod som är bäst för dig.
Vanligast är att göra operationen i lokalbedövning. Läkaren bedövar med sprutor i foten. Själva operationen tar 20-40 minuter. Efteråt läggs foten om med ett bandage. Sedan får du vila cirka 30 minuter med foten högt. Därefter åker du hem.
Bedövningen sitter vanligen i mellan tre och sex timmar. Efteråt får du ofta sårsmärtor som kan vara besvärande, men sällan varar mer än 36 timmar efter operationen. Receptfria värktabletter hjälper oftast mot värken. Om de inte hjälper kan du få recept på starkare smärtstillande läkemedel innan du åker hem.
Hur länge du blir sjukskriven efter operationen beror på vilka arbetsuppgifter du har. Om du har ett arbete där du går och står mycket blir du sjukskriven i sex till åtta veckor. Kan du utföra dina arbetsuppgifter sittande vid ett skrivbord rör det sig om två till fyra veckor.
Eftervård vid hallux valgus
-Med hjälp av en speciell avlastande sko kan du redan efter operationen belasta hälen om inget annat anges.
-Du bör hålla foten högt så ofta som möjligt för att motverka svullnad och för att minska smärtan.
-Bandaget bör inte blötas ned. Du kan skydda det med dubbla plastpåsar eller med en duschstövel som finns att köpa på apoteket.
-Borttagning av stygn samt byte av förband sker efter tre veckor. Återbesök hos ortopedkirurgen sker efter sex till åtta veckor.
-Normalt är framfoten svullen i två till tre månader efter operationen. Men i vissa fall kan foten vara svullen upp till ett år efter ingreppet.
Hallux valgus betyder att stortån vinklas mot de andra tårna. Ibland kan tårna även ligga omlott. Med tiden kan det bildas en knöl över stortåns insida. Hallux valgus kan uppträda tillsammans med andra framfotsbesvär, som bred framfot, böjda småtår och främre plattfot. Kontakta vårdcentralen om du har besvär som inte blir bättre fast du har breda skor.
Hallux valgus är den vanligaste felställningen av foten. Det är oftast inte bara stortån som är krökt utan du kan även ha besvär som bred framfot, böjda småtår eller främre plattfot. Oftast har du inga besvär barfota.
Man vet inte säkert varför hallux valgus utvecklas. Trånga och smala skor tros vara den vanligaste orsaken till hallux valgus. Eftersom inte alla får besvär kan anlaget vara ärftligt till viss del. Det finns en liten grupp där felställningen är medfödd, så kallad Juvenil hallux valgus. Då är det inte ovanligt att mamma och mormor har samma felställning.
Trånga skor och skor med höga klackar kan förvärra den snedställda stortån eftersom tårna kläms ihop.
Nio av tio personer med hallux valgus är kvinnor. Skor för kvinnor är också mindre anpassade till fotens form än vad mäns skor är.
Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
8/3 2023 15:40
Snöovädret slog hårt mot Stockholmsområdet på onsdagen, med uppåt 50 centimeter snö på sina håll. På Värmdö sattes tre bandvagnar in för att hemtjänsten skulle kunna göra sina hembesök, uppger flera medier. Läs också: Strömavbrott kan slå ut äldreboenden
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst