Svårt att svälja
Svullen / öm
Talsvårigheter
Symtom på halsböld
Om du får en halsböld gör det allt ondare på den ena sidan av halsen, som också svullnar upp. Du får svårt att gapa, svälja, tugga och du får en grötig röst.
En halsböld syns när man ser in i munnen genom att halsmandeln på ena sidan buktar in mot svalget.
Hur ser en halsböld ut?
Om man misstänker att man har en halsböld, måste man undersökas av en läkare. Läkaren undersöker halsen genom att titta in i svalget och känna utanpå halsen. Om man verkligen har en halsböld, måste läkaren tömma den på var, och man får sedan behandling med antibiotika. Ibland kan det samlas nytt var som behöver tömmas en gång till, så man kan behöva komma på ett återbesök inom ett par dagar. Om man har fått en halsböld med var i halsen flera gånger, kan det vara aktuellt att operera bort halsmandlarna, efter att en specialist har bedömt det. Hos barn opereras halsbölder ofta direkt för att förhindra nya infektioner. Om man har svåra sväljsvårigheter eller kraftigt allmänpåverkan kan det behövas intravenös antibiotikabehandling på sjukhus, samtidigt som bölden töms på var. För att lindra besvären kan man använda smärtlindrande läkemedel som finns att köpa på apoteket. Det är bra att vila och dricka mycket vid en halsböld, och man kan äta flytande kost för att lindra sväljsvårigheterna. Ibland kan det kännas bättre att äta något kallt. Man bör söka vård om man har mycket ont i halsen, hög feber och svårt att svälja, särskilt om man har svårt att få i sig vätska eller kissar betydligt mindre än vanligt. Långvariga halsbesvär med svullnader eller knölar på halsen bör också utredas. Man bör söka vård akut om man har mycket ont på ena sidan av halsen och svårt att gapa, eller om man dreglar, inte kan svälja sitt eget saliv eller har andningsbesvär.
Punktering och läkemedel
En halsböld behandlas genom att bölden via munhålan punkteras eller skärs upp under bedövning så att varet kan rinna ut. Det görs av öronläkare eller av allmänläkare med erfarenhet av sådana ingrepp. Ibland kan ingreppet behöva upprepas. Oftast får du efteråt antibiotika mot infektionen.
Operation
Om ett barn får en halsböld är det vanligt att läkaren direkt opererar bort halsmandlarna, eftersom det finns stor risk att barnet drabbas av nya halsbölder senare. Samma sak gäller för vuxna som får upprepade besvär med halsbölder.
Halsböld är en svullnad som kan uppstå inuti halsen på grund av en halsinfektion. Den kan göra det svårt att svälja, gapa och tugga. Det är en böld som uppstår när det samlas var bakom en av halsmandlarna, oftast orsakad av bakterier. Halsböld kan uppstå efter halsfluss eller scharlakansfeber, även om man har fått penicillinbehandling. Om man har en halsinfektion som inte blir bättre trots att man har ätit penicillin, eller om man svullnar på ena eller båda sidorna i halsen, bör man kontakta sin vårdcentral. Vid misstänkt halsböld kan man bli undersökt av en läkare, som tittar i svalget och känner utanpå halsen. Om man har en halsböld måste läkaren tömma den på var.
Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
28/3 2023 11:40
I samband med haveriet kontaktades berörda kommuner, som uppmanades att aktivera sina respektive krisberedskapsfunktioner. Enligt bolaget bakom larmtjänsten berodde felet på en cyberattack mot deras system, som slogs ut i flera timmar. Läs mer: 150 kommuner
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst