Viktökning
Svullnad / öm
Svullnad / öm
Huvudvärk
Magont
Synsvårigheter
Symtom på havandeskapsförgiftning
Högt blodtryck och äggvita, protein, i urinen är tydliga tecken på havandeskapsförgiftning.
Andra tecken kan vara svullna händer, fötter och ansikte samt snabb viktökning. De flesta gravida kvinnor känner sig svullna under graviditeten, men om svullnaden blir kraftig och inte minskar över natten bör du kontakta din mödravårdscentral.
Flimmer för ögonen, huvudvärk och smärta i övre delen av buken kan vara tecken på en allvarligare form av havandeskapsförgiftning.
Havandeskapsförgiftning visar sig vanligen under senare hälften av graviditeten. Det är extremt sällsynt före 24 graviditetsveckor och likaså sällsynt när det gått ett par dagar efter förlossningen. Sjukdomen går oftast över inom två veckor efter förlossningen.
Havandeskapsförgiftning utvecklas oftast gradvis under dagar och veckor, men symptomen kan också utvecklas snabbt under loppet av några timmar.
Behandling vid havandeskapsförgiftning
Vila – sjukhusvård
Det är mycket viktigt att den som drabbas havandeskapsförgiftning tar det lugnt. Det är därför vanligt med sjukskrivning och inläggning på sjukhus, där kvinnan får vila och man kan följa sjukdomens utveckling.
Blodtryckssänkande medel
Blodtryckssänkande läkemedel kan ges för att minska riskerna för den blivande mamman, men läkemedlet förbättrar inte funktionen hos moderkakan.
Förlossning
Om du blir sämre och/eller fostret påverkas kan det bli nödvändigt att sätta i gång värkarna för att påskynda förlossningen. Det kan också bli nödvändigt att göra ett kejsarsnitt.
Havandeskapsförgiftning i lindrig form drabbar ungefär 2 procent av alla gravida kvinnor. När man drabbas av havandeskaps-förgiftning stiger blodtrycket och äggvita, protein, läcker ut i urinen. Mödravårdens regelbundna kontroller gör att havandeskapsförgiftning oftast upptäcks i tid.
Vid havandeskapsförgiftning kan moderkakans funktion vara nedsatt. Det kan leda till att näringstillförseln till fostret minskar och att fostret inte växer som det ska.
En svårare form av havandeskapsförgiftning kan leda till krampanfall (eklampsi) med risk för hjärnblödning, koma, hjärtsvikt, lungödem, njurskada eller rubbningar i blodets förmåga att levra sig. Det är ett tillstånd som kan vara livshotande för både mor och barn men som är mycket sällsynt i Sverige tack vare regelbundna kontroller hos barnmorskan.
Vila är en viktig del i behandlingen av havandeskapsförgiftning. Blodtryckssänkande läkemedel kan minska risken för komplikationer. Oftast krävs sjukhusvård med täta kontroller för både mamma och barn.
Man vet fortfarande inte riktigt vad som orsakar havandeskapsförgiftning, men det finns faktorer som innebär en ökad risk att insjukna.
Risken för havandeskapsförgiftning är större vid:
-diabetes
-högt blodtryck
-kronisk njursjukdom
-övervikt
samt om
-du är förstföderska
-du ska föda tvillingar eller fler barn
-du har haft havandeskapsförgiftning tidigare
-din mamma drabbades av havandeskapsförgiftning.
Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
22/3 2023 09:20
Det spelar nämligen roll för lusten under klimakteriet att menstruationen upphör och nivåerna av östrogen och progesteron därmed minskar. Men det finns andra, minst lika viktiga variabler, som spelar in, enligt en studie som har publicerats i Journal ofSex
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst