Symtom på hemangiom
Hemangiom är oftast klarröda, rödlila eller mörkröda. De kan vara upphöjda eller platta. En del djupt liggande hemangiom kan vara nästan hudfärgade eller bara lätt blåaktiga. Storleken varierar från några millimeter upp till flera decimeter. Stora hemangiom syns oftast redan vid födseln. Även små hemangiom kan synas vid födseln, men flertalet utvecklas under den första levnadsmånaden.
Hemangiom brukar växa både på bredden och på höjden under barnets första 6-8 månader. Sedan stannar tillväxten av och hemangiomet börjar tillbakabildas. Under perioden som hemangiom växer händer det att det blir sår och mindre blödningar i dem. Även infektioner med bakterier förekommer och dessa kan behöva behandlas med antibiotika. Om såret verkar göra ont och besvära barnet eller om huden omkring blir irriterad ska du kontakta sjukvården för en bedömning.
Det kan ta allt från något år till tio år tills blodkärlen tillbakabildats helt. Om hemangiomet varit stort, eller suttit illa till, kan det efterlämna ett resttillstånd i huden som syns livet ut. Om barnet själv tycker att det är besvärande kan man åtgärda det. Detta görs helst då barnet vuxit klart och sällan före 10-12 års ålder.
Hemangiom är godartade blodkärlstumörer som är mycket vanliga. Hemangiom förekommer oftare hos flickor och hos barn som är för tidigt födda. De flesta hemangiom ger inga besvär och försvinner av sig själva. Om ditt barn har hemangiom som kommit några månader efter förlossningen eller om barnet har många hemangiom bör du kontakta barnavårdscentralen.
Hemangiom är godartade blodkärlstumörer. De är mycket vanliga och nästan 10 procent av alla barn som föds utvecklar hemangiom. Fler flickor än pojkar får hemangiom. De är vanligare hos för tidigt födda barn. De flesta hemangiom ger inga besvär och försvinner av sig själva med åren.
Det är inte helt klart varför hemangiom utvecklas. Men en teori är att det är celler från moderkakan som går över till fostret under graviditeten och bildar kärltumörerna.
Sök vård
Om ditt barn har ett synligt hemangiom som uppstått några månader efter förlossningen eller om ditt barn har många hemangiom bör du tala med barnavårdscentralen för en undersökning.
Undersökning av hemangiom
Normalt sett görs inga andra undersökningar än att man tittar på huden för att fastställa diagnosen hemangiom. Ultraljud används hos barn med många hemangiom för att säkerställa att de inte har hemangiom inuti kroppen.
Behandling av hemangiom
Hemangiom behöver nästan aldrig behandlas. De försvinner av sig själva när barnet blir äldre. Men det kan ta lång tid innan märket är helt borta.
Endast de hemangiom som sitter illa till, till exempel inuti kroppen eller om de stör utvecklingen av funktioner, som synen, behandlas.
Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
21/3 2023 17:40
En svensk-brittisk studie, publicerad i BMJ Medicine, kopplar nämligen ihop högre nivåer av koffein i blodet med ett lägre BMI och en lägre risk att utveckla typ 2-diabetes. Forskarna understryker dock att deras resultat inte ska tolkas som en uppmaningatt
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst